Eva Kaili ostaje u pritvoru još mesec dana: Političarka optužena za korupciju u skandalu koji trese EU

22.12.2022

21:57

0

Autor: 24sedam

Belgijski tužioci optužuju Evu Kaili za korupciju, članstvo u kriminalnoj organizaciji i pranje novca

Eva Kaili ostaje u pritvoru još mesec dana: Političarka optužena za korupciju u skandalu koji trese EU
Eva Kaili - Copyright Profimedia

Donedavna potpredsednica Evropskog parlamenta, Grkinja Eva Kaili, biće u pritvoru još mesec dana, odlučio je danas belgijski sud. 

Podsetimo, osumnjičena je za korupciju i pranje novca i da je primala novac od zalivskih zemalja, poput Katara, kako bi lobirala u njihovo ime u telima EU.

Advokati odbrane su zatražili njeno oslobođanje iz zatvora i da joj se dodeli uređaj za praćenje. Međutim, nakon saslušanja sud je saopštio da produžava istražni pritvor za još mesec dana. Advokati odbrane sada imaju 24 sata da ulože žalbu na ovu odluku, a ako to odluče, Kaili će se pojaviti pred Apelacionim sudom u Briselu u roku od 15 dana.

Profimedia
Eva Kaili sa partnerom Đorđijem

Belgijski tužioci optužuju Evu Kaili za korupciju, članstvo u kriminalnoj organizaciji i pranje novca.

Ona se nalazi u pritvoru od 9. decembra, a njen partner Frančesko Đorđi, savetnik u Evropskom parlamentu, takođe je u iza rešetaka po istim optužbama. On je prethodno izjavio da je za sve kriv i zahtevao je da Kailjeva pusti na slobodu kako bi mogla da brine o njihovoj ćerki.

Osumnjičeni su da su radili zajedno sa Đorđevim nekadašnjim šefom Pjerom Antonijom Pancerijem, bivšim poslanikom EU. Prema nalozima za hapšenje, Panceri je "osumnjičen da je politički intervenisao sa članovima koji rade u Evropskom parlamentu u korist Katara i Maroka, uz naknadu".

Posle navoda o korupciji i pokušajima uticaja Katara na zvaničnike u Evropskom parlamentu, evroposlanici su prošle nedelje izglasali suspenziju rada na sporazumu o liberalizaciji viznog režima s Katarom i zabranu pristupa katarskim zvaničnicima ili predstavnicima kompanija u tu instituciju.

Katar je u odgovoru kritikovao EP upozoravajući da bi "diskriminatorni" potez mogao da naškodi široj saradnji EU i Katara u oblastima u kojima Unija zavisi od Dohe, među kojima je energija.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike