U ukrajinskom granatiranju poginulo 11 civila; FIFA odbila zahtev Zelenskog

16.12.2022

15:43 >> 23:21

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

U ukrajinskom granatiranju poginulo 11 civila; FIFA odbila zahtev Zelenskog
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

Sukob u Ukrajini je ušao u 295. dan.

Ruska vojska nastavila je ofanzivu u donjeckoj regiji, dok je ukrajinska vojska ponovo gađala grad Donjeck.

U većem delu Ukrajine i dalje su na snazi restrikcije.

Evropska unija usaglasila je 9. paket sankcija protiv Rusije.

Najvažnije činjenice

U toku je 295. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.05 - Ruska misija pri EU: Sankcije nelegitimne

Misija Rusije pri EU ocenila je novi paket antiruskih sankcija kao „nelegitiman“ i u suprotnosti sa sistemom međunarodnih finansijskih i trgovinskih odnosa.

- Sankciona mašinerija ne prestaje da radi. Jednostrane restriktivne mere prema trećim zemljama i njihovim državljanima odavno su se pretvorile u omiljeni spoljnopolitički instrument Brisela. Svima je očigledno da je cilj EU – vršenje pritiska na suverene zemlje, a sredstava za dostizanje tog cilja su nelegitmna - navodi se u saopštenju.

22.22 - Bugarska: Socijalisti traže od predsednika da stavi veto na isporuke oružja Kijevu

Bugarska socijalistička partija pozvala je poslanike ostalih stranaka u parlamentu da podrže ideju obelodanjivanja spiskova naoružanja koje će Bugarska poslati Ukrajini.

Sobranje je danas odobrilo te spiskove a Bugarsku socijalističku partiju uznemirilo je to što država krije o kom se konkretnom naoružanju radi.

Profimedia
 

Zamenik predsednika parlamenta, socijalista Kristijan Vigenin rekao je da strane službe, uključujući rusku, ionako to sve znaju i da ne treba kriti od građana Bugarske.

- Stiče se utisak da se to radi zbog toga što je to nepopularno, ali i zbog toga što bi toj skromnoj podršci moglo da bude pridodato naoružanje bez znanja Sobranja i društva - rekao je on.

19.50 - Mihalkov u 9. paketu sankcija protiv Rusije

Evropska unija i zvanično objavila 9. paket sankcija protiv Rusije, na udaru i Mihalkov
Mere se odnose na ruske medije – „NTV/NTV Mir“, „Rusija 1“, „Ren TV“ i Prvi kanal.

Sankcije su, između ostalog, uvedene protiv vicepremijera Tatjane Golikove, ministara kulture, prosvete, nauke i obrazovanja, rada, za vanredne situacije i pravde. 2o članova Saveta federacije i 20 poslanika Dume.

Takođe, mere su uvedene i protiv Roskomnadzora, Jedinstvene Rusije, direktora Nacionalne garde, reditelja Nikite Mihalkova. Na listi su i voditelji, blogeri, politikolozi.
 

Nikita Mihalkov / Profimedia
 


Merama su obuhvaćeni i GRU, ruska vojska, uključujući mornaricu, kopnene snage, snage za specijalne operacije.

19.10 - Ukrenergo ukinuo vanrednu situaciju nakon oštećenja energetske infrastrukture

Ukrajinska nacionalna kompanija Ukrenergo ukinula je danas vanrednu situaciju koju je proglasila ranije tokom dana nakon što je posle ruskih raketnih udara zbog oštećenja smanjena potrošnja energije širom zemlje za više od 50 odsto, navodi se u saopštenju Ukrenerga, javio je Rojters.

18.43 - U ukrajinskom granatiranju poginulo 11 civila

Jedanaest osoba je poginulo, a 17 ranjeno u granatiranju Lantratovke u LNR, saopštilo je Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja za ratne zločine u Ukrajini.

18.35 - Kisindžer: Moramo da izbegnemo novi svetski rat

Bivši američki državni sekretar i nekadašnji diplomata Henri Kisindžer izjavio je danas da svetu preti novi svetski rat zbog sukoba u Ukrajini i pozvao na početak mirovnih pregovora o Ukrajini Devedesedetdevetogodišnji diplomata tvrdi da je Ukrajina po prvi put u svojoj istoriji postala glavna zemlja srednje Evrope sa jednom od najimpozantnijih armija u regionu i da njena neutralnost više nije moguća.

Čvrsta veza sa NATO alijansom, "u ovoj ili onoj formi", je neizbežna u budućnosti, prenosi britanski Spektator. Kisindžer predlaže prekid vatre i povratak na granice pre 24. februara kada je Rusija započela napad na Ukrajinu, dok bi ukrajinske teritorije koje je Rusija zauuzela ranije, uključujući i Krim, bile predmet daljih pregovora.

18.20 - CNN: FIFA odbila zahtev Zelenskog da se obrati uoči finala Svetskog prvenstva

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tražio je od Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija, poznatije kao FIFA, da mu dozvoli da pošalje "poruku mira" uoči finala Svetskog prvenstva u fudbalu, ali je taj zahtev odbijen, prenosi Si-En-En pozivajući se na neimenovani izvor.

Prema navodima izvora Si-En-Ena, kabinet Zelenskog ponudio je da se ukrajinski predsednik obrati preko video linka navijačima na stadionu u Kataru, uoči početka utakmice između reprezentacija Francuske i Argentine.

16.42 - Dnjepropetrovska oblast bez struje

Dnjepropetrovska oblast u Ukrajini potpuno je bez struje, a kapaciteta ima samo za kritičnu infrastrukturu a u to spadaju bolnice, vodovodi, kotlarnice i drugo.

16.05 - Savet EU usvojio deveti paket sankcija protiv Rusije

Savet EU danas je usvojio deveti paket sankcija za skoro 200 pojedinaca i pravnih subjekata a koje imaju za cilj da pojačaju pritisak na Rusiju i njenu vladu, saopštilo je to telo. 

15.38 - Švajcarska se pridružila sankcijama EU protiv Rusije

Švajcarska je saopštila da se pridružila novim sankcija koje je EU uvela Rusiji. Podsetimo, Unija je uvela deveti paket antiruskih sankcija.

15.34 - SAD obećale PVO sisteme Ukrajini

AP Photo/File
Patriot

Novi paket američke vojne pomoći za Ukrajinu obuhvatiće dodatna PVO sredstva, saopštila je Bela kuća.

- Uslediće novi paket odbrambene pomoći, trenutno nismo spremni da objavimo šta će konkretno sadržati ta pomoć, ali možete očekivati nove isporuke dodatnih PVO sredstava. Sve dok budu podvrgnuti vazdušnim napadima pomagaćemo im da se odbrane - rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Podsetimo, već danima se spekuliše da će Amerika odobriti slanje PVO sistema „Patriot“ Ukrajini.

15.32 - Ukrajinci se neće obučavati u Hrvatskoj

Ukrajinski vojnici neće se obučavati u Hrvatskoj, odlučio je danas sabor.

Predlog vlade premijera Andreja Plenković o učešću Oružanih snaga Hrvatske u misiji EUMAM nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu od 101 poslaničkog glasa.

Za misiju je glasalo 97, a protiv je bilo 10 poslanika.

13.26 - Putin i Modi razgovarali o situaciji u Ukrajini

Alexander Nemenov/Pool Photo via AP
Narendra Modi i Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa indijskim premijerom Narendrom Modijem o situaciji u Ukrajini, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Kako se navodi u saopštenju, Putin je, na Modijev zahtev, dao principijelne ocene u kontekstu ruske politike prema ukrajinskom pitanju.

Putin i Modi su razgovarali i o značaju nastavka bliske saradnje Rusije i Indije u međunarodnim organizacijama, s obzirom na to da Indija trenutno predsedava G20 i Šangajskom organizacijom za saradnju.

Kremlj je saopštio da su se dva lidera dogovorila da nastave lične kontakte.

13.03 - U Krivom Rogu uništen objekat energetske infrastrukture

Gradonačelnik Krivog Roga Aleksandar Vilkul izjavio je da je prilikom bombardovanja uništen objekat energetske infrastrukture usled čega je u gradu uveden režim vanrednog isključenja struje.

Prethodno je saopšteno da je uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena na celoj teritoriji Ukrajine, a da su pored Krivog Roga, detonacije odjekivale i u Kijevu, Odesi i drugim gradovima.

Tanjug/AP
 

12.56 - U energetskom sistemu Ukrajine proglašena vanredna situacija

Ukrajinska nacionalna kompanija Ukrenergo proglasila je vanrednu situaciju u energetskom sistemu nakon oštećenja energetske infrastrukture u jutrošnjim raketnim napadima ruskih snaga. 

Kako je objavljeno na sajtu kompanije, zbog ruskih napada na elektroenergetske objekte došlo je do gubitka više od 50 odsto potrošnje  energetskog sistema Ukrajine, prenosi Unian.

11.38 - Kremlj: Pre odgovora Rusija mora da se informiše o novim sankcijama

Pre nego što formulišu odgovor,  potrebno je da ruske vlasti prouče deveti paket sankcija EU, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Hajde da se prvo upoznamo sa spiskom, dobijemo zvanične informacije, pa ćemo onda formulisati neke odgovore. Još ništa nije objavljeno - rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje o spremnosti Rusije za nove sankcije EU, prenosi TASS.

Ranije je saopšteno da su ambasadori 27 zemalja članica EU dogovorili deveti paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini i da će on danas biti odobren u pisanoj proceduri, što znači bez dalje rasprave, kao i da će se odnositi na skoro 200 pojedinaca, navodi ruska agencija.

Profimedia
Dmitrij Peskov

10.27 - Ukrajinska vojska granatirala selo u LNR, osmoro poginulo

Ukrajinske snage granatirale su mesto Lantratovka u LNR i tom prilikom je poginulo osam ljudi, saopštio je vršilac dužnosti lidera LNR Leonid Pasečnik.

- Rano jutros na meti granatiranja neonacista ponovo se našao grad Stahanov i selo Latratovka u Troickom okrugu. Poginulo je osam ljudi, dok su 23 osobe ranjene - saopštio je Pasečnik na Telegramu.

On je izrazio saučešće porodicama žrtava i pozvao građane da izbegavaju boravak napolju.

10.20 - Zaharova: Amerika bi uništila Rusiju i zauzela sve na ovom svetu – da može

Ako bi postojao način da se uništi Rusija ili da se zauzme sve na ovom svetu, Sjedinjene Američke Države bi ga odmah iskoristile, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

10.05 - Galuščenko: Oštećeni energetski objekti na istoku i jugu Ukrajine

Ministar energetike Ukrajine German Galuščenko saopštio je da su u jutrošnjim raketnim napadima ruskih snaga oštećeni energetski objekti na istoku i jugu zemlje.

Prema njegovim rečima, napadi se nastavljaju, prenosi Interfaks Ukrajina.

Galuščenko je upozorio da je moguć pad obima proizvodnje i ukazao da već ima vanrednih isključenja.

9.54 - U Kijevu oštećena energetska infastruktura, obustavljen rad metroa

AP Photo/Evgeniy Maloletka, File
 

U jutrošnjem raketnom napadu ruskih snaga na Kijev oštećena je energetska infrastruktura, zbog čega ima i prekida u vodosnabdevanju, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

On je naveo da nadležni rade na stabilizaciji sistema i pozvao građane da za svaki slučaj pripreme zalihe pijaće i tehničke vode, prenosi Interfaks Ukrajina.

09.50 - Češka planira proizvodnju dronova za ukrajinsku vojsku

Češka planira da pokrene proizvodnju bespilotnih letelica za Oružane snage Ukrajine, saopštio je Sputnjiku savetnik vršioca dužnosti lidera DNR Igor Kimakovski.

- U Češkoj sada pokušavaju da pokrenu, između ostalog, proizvodnju ukrajinskih bespilotnih letelica i angažuju Ukrajince direktno u Češkoj - rekao je Kimakovski.

Kako je objasnio, s obzirom na energetske probleme na teritoriji Ukrajine, nije moguće pokrenuti proizvodnju naoružanja na njenoj teritoriji.

9.20 - Problemi sa strujom

Ruske snage izvele su jutros raketni napad na više ukrajinskih gradova i oblasti, a u pojedinim delovima zemlje javili su se dodatni problemi u snabdevanju električnom energijom.

Tanjug/AP
 

Gradonačelnik Harkova Igor Terehova saopštio je da je taj gard potpuno bez struje, a snabdevanje električnom energijom prekinuto je i u Poltavi, prenosi Interfaks Ukrajina.

8.15 - U Kijevu se čuju eksplozije  

U Kijevu i nizu ukrajinskih regiona jutros se čuju eksplozije, prenose ukrajinski mediji. 

Načelnik Kijevske oblasti Oleksij Kuleba saopštio je da ruske snage izvode masovni udar na Ukrajinu i da u regionu dejstvuje protivvazdušna odbrana.

U Harkovu je jutros odjeknula serija eksplozija, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov. 

Tanjug/AP
 

Prema njegovim rečima, Rusija granatira infrastrukturne objekte. 

On je pozvao građane da ostanu u skloništima.

Eksplozije se čuju i u Dnjepropetrovskoj, Zaporoškoj, Poltavskoj i Vinickoj oblasti, navodi Unian.

07.10 - Deveti paket sankcija

Evropska unija usaglasila je 9. paket sankcija protiv Rusije, objavila je francuska agencija AFP pozivajući se na diplomatske izvore.

07.00 - Generalna skupština UN usvojila je rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma

Za dokument pod nazivom "Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih vidova rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti" glasalo je 120 država, protiv je bilo 50, dok je deset država bilo uzdržano.

Generalna skupština UN usvaja ovu rezoluciju svake godine.

Protiv su bili, između ostalih, Nemačka, Italija, Austrija, Kanada, Češka, Estonija, Francuska, Mađarska, Japan, Letonija, Poljska, Španija, Ukrajina, Britanija, Sjedinjene Države...

Bonus video​

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike