Moskva reagovala na reči nemačkog kancelara: Šolc traži izgovore za svoje neuspehe

15.12.2022

22:23

0

Reagujući na njegove komentare, rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva nikada neće ništa „tražiti“ od Berlina

Moskva reagovala na reči nemačkog kancelara: Šolc traži izgovore za svoje neuspehe
Olaf Šolc - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Nemački kancelar Olaf Šolc pokušava da pronađe izgovore za sopstvene neuspehe, nagovestilo je u sredu rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Moskva je odgovorila na govor koji je Šolc održao ranije ove nedelje, kritikujući rusku spoljnu politiku i spekulišući o budućnosti zemlje nakon završetka sukoba u Ukrajini.

Na sastanku Istočnog komiteta za nemačko poslovanje, trgovinskog udruženja fokusiranog na odnose sa istočnom Evropom, Šolc je rekao da će ruskoj vladi biti potrebna „šansa da ponovo započne ekonomsku saradnju, u nekom drugom trenutku kada to bude bilo moguće“, kada Moskva bude poražena u Ukrajini. Kancelar je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da pokušava da ponovo stvori rusku imperiju, dodajući da Moskva ne sme da pobedi i da „neće pobediti“ u Ukrajini.

Reagujući na komentare kancelara, rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva nikada neće ništa „tražiti“ od Berlina, dodajući da nemački političari „to moraju da shvate jednom zauvek“.

Šolc je zapravo pokušao da opravda „nemačku vladu i sebe za neuspehe politike ruskog pravca i rastuće ekonomske probleme u zemlji“, navodi se u saopštenju.

- Neka sam Olaf Šolc bude odgovoran za poslovno „stezanje kaiša" na štetu sopstvenih interesa - stoji u saopštenju.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Olaf Šolc

Nemački kancelar „nije rekao ni reč o priznanju njegove prethodnice Angele Merkel da su Berlin i druge zapadne prestonice uvek doživljavale mirovne Sporazume iz Minska samo kao priliku da dobiju vremena da se Kijev pripremi za rat protiv naše zemlje", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Priznanje o kome je reč odnosi se na prošlonedeljnu izjavu Merkelove, kada je listu „Die Zeit" rekla da je sporazum iz Minska iz septembra 2014. uz posredovanje Francuske i Nemačke, koji je predviđao okončanje sukoba na istoku Ukrajine, zapravo bio „pokušaj da se Ukrajini da vremena“.

Reči Merkelove ponovio je ranije ove nedelj ebivši ukrajinski predsednik Peter Porošenko, koji je takođe priznao da su Sporazumi varka koja je imala za cilj da se kupi vreme za jačanje vojske.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni Sporazume iz Minska, čiji je cilj da se regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države, koje su od tada glasale za pridruživanje Rusiji zajedno sa regionima Herson i Zaporožje. Moskva je takođe zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući ni u jedan zapadni vojni blok.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike