Merkelova priznala da je Sporazum iz Minska bio prevara koja je imala samo jedan cilj

08.12.2022

19:57

0

Autor: N. Pavlović

Marija Zaharova je oštro reagovala

Merkelova priznala da je Sporazum iz Minska bio prevara koja je imala samo jedan cilj
Angela Merkel i Vladimir Putin - Copyright Mikhail Metzel, TASS/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nekadašnja nemačka kancelarka, Angela Merkel, u intervjuu za magazin "Zeit" je rekla da je Sporazum iz Minska, koji su izdejstvovale Francuska i Nemačka, bio pokušaj da se "kupi vreme za Ukrajinu kako bi ojačala". 

To se odnosi na prva dva dokumenta koji se zajednički zovu "Sporazum iz Minska", a koji su dizajnirani tako da Kijev postigne primirje sa pobunjenicima na istoku zemlje nakon državnog udara 2014. godine.

Portparolka Ministarstva spoljnih polsova Rusije, Marija Zaharova, kazala je da je Merkelova time priznala da Nemačka nikada nije nameravala da primeni sporazum, zajedno sa drugim zapadnim zemljama.

Kako je navela, SAD i njeni saveznici su samo simulirali da podržavaju rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom je otpočet put ka primirju dok se istovremeno u Ukrajinu pumpalo oružje.

Merkelova je u intervjuu istakla da je Rusija 2015. vrlo lako mogla da pregazi ukrajinske trupe, a da zemlje NATO-a nisu mogle mnogo da učine sada kao što to čine danas. Drugi deo Sporazuma iz Minska je potpisan u februaru 2015. kada je ukrajinska vojska pretrpela poraz.

Inače, tadašnji ukrajinski predsednik Petro Porošenko je rekao da je mirovni sporazum pokušaj da se njegovoj zemlji da šansa da se vojno izgradi. Isto je ponovio i u junu ove godine.

Ruske trupe su u Ukrajinu ušle 24. februara ove godine, a Moskva je saopštila da to čini zato što Kijev nije primenio odredbe Sporazuma iz Minska prema kome je regionima Donjecku i Lugansku trebalo dati specijalan status u okviru ukrajinske države. Kremlj je prepoznao ove oblasti kao nezavisne države.

Rusija takođe zahteva da Ukrajina bude neutralna i da se nikada ne pridruži NATO-u. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike