Volodin: Francuska i Nemačka moraju da plate odštetu građanima Donbasa, to je zločin

10.12.2022

08:58

0

Autor: 24sedam

Kako je istakao, situacija u Ukrajini je posledica „lažljive politike lidera tih država“

Volodin: Francuska i Nemačka moraju da plate odštetu građanima Donbasa, to je zločin
Vjačeslav Volodin - Copyright The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin smatra da Francuska i Nemačka moraju da plate odštetu stanovnicima Donbasa, a da Evropljani treba da shvate ko je odgovoran za njihove probleme.

- Nemačka i Francuska moraju da plate odštetu stanovnicima Donbasa... A građani Evrope treba da znaju zbog koga su u problemima - nedostatak grejanja, struje, ogromna inflacija, zatvaranje preduzeća - napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

Kako je istakao, situacija u Ukrajini je posledica „lažljive politike lidera tih država“.

Prema Volodinovim rečima, 2014. godine su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske, kao garanti, potpisali dokument o mirnom rešavanju problema između legalnih ukrajinskih vlasti i opozicije. 

On je dodao da se sve završilo, kako je naveo, državnim udarom u Kijevu i genocidom nad stanovništvom Donbasa, a da su nakon toga te zemlje učestvovale u zaključivanju Minskih sporazuma, koje niko nije planirao da sprovede.

AP Photo/Pavel Golovkin, File
Vjačeslav Volodin

- Unapred planirano neispunjavanje obaveza preuzetih potpisivanjem međunarodnog sporazuma - to je ne samo samo gubitak poverenja, već i zločin za koji potpisnici Minskih sporazuma - Merkelova, Oland i Porošenko - moraju da snose odgovornost - smatra Volodin.

Nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nedavno da su sporazumi iz Minska bili potpisani kako bi se Ukrajini dalo vremena da ojača, preneli su mediji.

- Minski sporazum iz 2014. godine bio je pokušaj da se Ukrajini da vremena. I ona je iskoristila to vreme kako bi postala jača, kao što danas možemo videti. Ukrajina 2014-2015. godine nije isto što i sadašnja Ukrajina - rekla je ona.

Kako je dodala, svi su shvatali da je konflikt zamrznut i da problem nije rešen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike