"Destruktivna priroda ovog režima se ne može promeniti": Iran izbačen iz Komisije UN za žene!

14.12.2022

22:23

0

Autor: 24sedam

Rezolucija je usvojena sa 29 protiv 8, uz 11 uzdržanih

"Destruktivna priroda ovog režima se ne može promeniti": Iran izbačen iz Komisije UN za žene!
Ekonomski i socijalni savet Ujedinjenih nacija - Copyright Profimedia

 Iran je izbačen iz Komisije za status žena (CSV), podružnice UN-a za ženska prava, u sredu nakon usvajanja rezolucije koju su predvodile SAD kao odgovor na iransko brutalno gušenje tekućih protesta.

Iran se pridružio CSR kao izabrani član u martu i trebalo je da služi mandat koji je trajao do 2026. 

Rezolucija SAD, koju je kosponzorisalo još 9 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Izrael i Australiju, uklanja Iran iz komisije.

Govoreći pre glasanja, izraelski ambasador Gilad Erdan rekao je da je prisustvo Irana u komisiji sramota za sistem Ujedinjenih nacija.

Erdan je dodao da je uklanjanje Irana iz CSR važan korak, ali je pozvao nacije da odbace obnovljeni nuklearni sporazum sa Islamskom Republikom. 

- Destruktivna priroda ovog režima se ne može promeniti. I ko god danas odluči da potpiše takav sporazum – posle svega što znamo – sa Iranom samo će pomoći da se Iranu utre put ka oružju za masovno uništenje, i dozvoliće da stotine milijardi dolara teku u kasu režima, dajući Iranu resurse za nastavak ubijanja i uništavanja.

Erdan je svoje izlaganje zaključio rekavši na farsiju i engleskom: "Žene, život, sloboda", slogan iranskog protestnog pokreta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike