Kulja na ulicama Perua: U protestima protiv predsednice stradalo sedmoro, ona najavila vanredno stanje! (VIDEO/FOTO)

14.12.2022

09:10

1

Autor: 24sedam

Oružane snage Perua preuzeće kontrolu nad ključnim infrastrukturnim tačkama u državi radi njihove zaštite

Kulja na ulicama Perua: U protestima protiv predsednice stradalo sedmoro, ona najavila vanredno stanje! (VIDEO/FOTO)
Protesti u Peruu - Copyright AP Photo/Martin Mejia

Novopostavljena predsednica Perua Dina Boluarte saopštila je danas da bi na celoj teritoriji zemlje moglo da bude proglašeno vanredno stanje zbog protesta koji su buknuli nakon smene predsednika Pedra Kastilja.

Biće organizovan sastanak na najvišem nivo kako bi se izvršila „procena mogućnosti proglašenja vanrednog stanja u celoj zemlji“, saopštila je ona i dodala da se nada da do toga neće doći, prenosi TASS.

Oružane snage Perua preuzeće kontrolu nad ključnim infrastrukturnim tačkama u državi radi njihove zaštite, saopštio je ministar odbrane Perua Alberto Otarola, prenosi Rojters.

Bivši predsednik Pedro Kastiljo pozvao je ranije policiju i vojsku da obustave nasilni obračun sa ljudima koji protestuju i okrivio Dinu Boluarte za smrt demonstranata, prenosi TASS.

- U vezi sa nečuvenim aktima nasilja usmerenim na naš narod, pozivam nacionalnu policiju i oružane snage da polože oružje i zaustave krvoproliće - objavio je Kastiljo na Tviteru.

Protesti protiv vlade u Peruu počeli su nakon što je Pedro Kastiljo smenjen sa mesta šefa države prošle nedelje i od tada dobijaju na zamahu.

 

 

On je priveden ubrzo nakon što su ga poslanici zbacili kada je tražio da raspusti Kongres pre glasanja o opozivu.

Protesti su bili posebno nasilni u glavnom gradu Perua, Limi, navodi AP.

Kancelarija ombudsmana Perua saopštila je u ponedeljak da je sedam osoba poginulo od početka demonstracija u sredu, uključujući petoro u ponedeljak.

Kastiljova naslednica Dina Boluarte u ponedeljak je delimično pristala na zahteve demonstranata, najavljujući u obraćanju na nacionalnoj televiziji da će poslati Kongresu predlog da se izbori odlože za april 2024. godine.

Boluarte, koja sada obavlja funkciju šefa države, uvela je vanredno stanje u tri departmana sa najvišim stepenom protestne aktivnosti, ali ovaj korak nije pomogao da se situacija normalizuje.

Nova predsednica se suočava sa negodovanjem i u zemljama regiona.

 

 

Levičarski predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador nazvao je svrgavanje Kastilja nedemokratskim i pozvao na poštovanje volje glasača koji su prošle godine izabrali Kastilja za legitimnog predsednika, prenosi Rojters.

Vlade Meksika, Bolivije, Kolumbije i Argentine u ponedeljak su izdale zajedničko saopštenje u kome pozivaju na zaštitu ljudskih i legalnih prava Pedra Kastilja, nazivajući ga "žrtvom nedemokratskog progona".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike