Saga o misterioznom nestanku putničkog aviona MH370 se nastavila: Ribar sa Madagaskara pokazao zapanjujuće otkriće (FOTO/VIDEO)

14.12.2022

07:00

0

Autor: M. Vu.

Novootkriveni komad krhotina sa leta MH370 sugeriše da je pilot spustio stajni trap aviona neposredno pre nego što je pao u okean

Saga o misterioznom nestanku putničkog aviona MH370 se nastavila: Ribar sa Madagaskara pokazao zapanjujuće otkriće (FOTO/VIDEO)
Potraga za MH370 i dalje traje - Copyright Foto:Profimedia

Nakon što je ribar slučajno pronašao vrata putničkog aviona MH370 koji je misteriozno nestao sa radara 2014. godine na Madagaskaru, pojavile su se nove teorije o tome šta se dogodilo tog kobnog dana.

Novootkriveni komad krhotina sa leta MH370 sugeriše da je pilot spustio stajni trap aviona neposredno pre nego što je pao u okean, podržavajući teoriju da se letelica namerno srušila.

Komponenta Boinga 777 pronađena je u posedu jednog ribara sa Madagaskara pre 25 dana - što je postalo prvi fizički dokaz koji ukazuje na to da je jedan od pilota namerno pokušao da uništi i potopi avion sa 239 putnika i članova posade.

 

 

Sada, novi izveštaj koji su objavili britanski inženjer Ričard Godfri i samoproglašeni američki lovac na olupine, Blejn Gibson, sugeriše da su vrata stajnog trapa verovatno prodrla iznutra zbog motora aviona koji su se raspali pri udaru.

 

 

Zbog toga postoji velika verovatnoća da je stajni trap bio pokvaren kada se letelica srušila u južni Indijski okean 8. marta 2014. – ostavljajući za sobom jednu od najvećih misterija vazduhoplovstva u novijoj istoriji.

U svojoj novoj analizi, Godfri i Gibson, sugerišu da se avion srušio brzo i namerno.

- Činjenica da je oštećenje bilo sa unutrašnje strane na spoljašnju stranu... navodi na zaključak da je stajni trap bio veoma ispružen pri udaru, što zauzvrat potvrđuje zaključak da je pilot bio aktivan do kraja leta - navodi se u izveštaju.

 

 

U izveštaju se tvrdi da kombinacija udarca velike brzine dizajniranog da razbije avion i produženog stajnog trapa dizajniranog da potopi avion što je brže moguće, obe pokazuju „jasnu nameru da se sakriju dokazi o padu”.

Piloti obično ne spuštaju donji stroj ako moraju da izvrše prinudno sletanje na vodu, jer će produženi stajni trap zariti u vodu i poremetiti kontakt sa površinom, povećavajući šanse za katastrofalni raspad kako se avion usporava.

Pronađeno 19 delova aviona, ribareva žena ih koristila u kuhinji

Dok su četiri komada krhotina za koje se smatra da pripadaju nestalom avionu otkrivena na istoj plaži, vrata su prva koja nude prave tragove o nesreći 2014. godine.

Devetnaest komada olupine do sada je isplivalo na obalu Madagaskara i predato je vlastima.

Najnoviji nalaz, oštećena vrata stajnog trapa, otkrivena je u kući jednog ribara, koji je u martu 2017. otkrio naplavljeni deo na obali poluostrva Antsiraka nakon tropske oluje Fernando.

Ribar je čuvao ostatke više od pet godina, nesvestan njihovog postojanja. Držao ga je u svom velikom dvorištu i njegova žena ga je koristila kao dasku za pranje veša, a priznao je da nema pojma šta je to.

Pilota ostavila ljubavnica dva dana pre nestanka

Australijska TV stanica objavila je pre nekoliko godina šokantnu priču o ljubavnom životu pilota. Prema toj priči, pilot Zaharija Ahmad Šah bio je zaljubljen u udatu ženu Fatimu Pardi. Ta žena (35), koja radi kao vaspitačica u vrtiću, prekinula je kontakte sa pilotom dva dana pre nesreće, što je, navodno, slomilo srce vazduhoplovcu.

Kapetan je bio razveden, imao je dvoje dece sa suprugom iz prvog braka i očigledno velike planove za budućnost sa Fatimom Pardi.

 

 

Tokom istrage, prema izvorima TV stanice, saslušane su vaspitačica iz vrtića i bivša supruga kapetana Faizah Hanun, međutim, detalji tih saslušanja, koje je obavio FBI, nisu bili javni. Pilot Šah, koji je ostao da živi u istom stanu u Kuala Lumpuru sa suprugom od koje se razveo, očigledno je imao velikih emotivnih problema.

 "Laku noć, MH370"

Tog 8. marta 2014. godine avion je leteo iz Pekinga ka Kuala Lumpuru. Među putnicima su bili i kineski kaligrafi, par koji se vraćao sa medenog meseca i jedan radnik koji je tek posle godinu dana mogao da se vrati kući. Avion je poslednji put viđen na radaru u 2.14 ujutru nedaleko od ostrva Puket. Malezijske vlasti veruju da su poslednje reči pilota ili kopilota bile: "Laku noć, MH370". Posle pola sata, avio-kompanija je izgubila kontakt sa letelicom.

Pretpostavlja se da su svi putnici mrtvi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike