Zelenski saopštio loše vesti Ukrajincima: Obnavljanje energetskog sistema je nemoguće

08.12.2022

11:23

0

Ukrajinska vlada je pozvala građane da smanje potrošnju električne energije i uvela je stalna isključenja struje kako bi energetski sistem bio funkcionalan

Zelenski saopštio loše vesti Ukrajincima: Obnavljanje energetskog sistema je nemoguće
Vladimir Zelenski - Copyright Ludovic Marin, Pool via AP

Ukrajina nije u stanju da u potpunosti obnovi nacionalni energetski sistem, koji je oštećen u ruskim raketnim udarima, rekao je predsednik Vladimir Zelenski, pozivajući svoje građane da nađu način da se izbore sa situacijom.

Ukrajinci ne treba da zaborave „da je sada nemoguće vratiti 100 odsto energetskog sistema u stanje u kakvom je bio ranije“, rekao je ukrajinski lider u video-obraćanju u sredu uveče.

- Treba nam vremena. Zbog toga rasporedi isključenja ostaju na snazi u većini gradova i regiona - dodao je on.

Ruska vojska je počela da gađa ključne elemente ukrajinske elektroenergetske mreže u oktobru, nekoliko dana nakon što je smrtonosni bombaški napad pogodio Krimski most. Moskva je za zaveru okrivila ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je tada da je bombardovanje bilo poslednji u nizu ukrajinskih terorističkih akata usmerenih na ključnu rusku infrastrukturu i da bi njegova vlada imala opravdanje da kao odgovor na to proširi obim svoje vojne operacije.

Ukrajinska vlada je pozvala građane da smanje potrošnju električne energije i uvela je stalna isključenja struje kako bi energetski sistem bio funkcionalan. Premijer Denis Šmigal rekao je sredinom novembra da je otprilike polovina nacionalne mreže onesposobljena zbog ruskih udara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike