Šta sve znamo o ubistvu Džamala Kašogija: Princ je dobio imunitet u Americi iako svi putevi vode do njega

09.12.2022

20:16

0

Američki novinar i kritičar vlade Saudijske Arabije ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a u mesecima koji su usledili, pojavile su se suprotstavljene priče o tome kako je umro

Šta sve znamo o ubistvu Džamala Kašogija: Princ je dobio imunitet u Americi iako svi putevi vode do njega
Copyright Profimedia

Četvorogodišnja američka kampanja protiv princa Muhameda bin Salmana okončana je ove srede kada je sud u SAD odlučio da on ima pravo na imunitet kao šef strane države, nedugo nakon što je administracija Džozefa Bajdenova izvršila pritisak rekavši da mu treba dati imunitet u slučaju koji je protiv njega pokrenula verenica novinara Vašington posta Džamala Kašogija, za koga je ista administracija ranije rekla da je ubijen po prinčevom nalogu.

Džamal ​​Kašogi (59), američki novinar i kritičar vlade Saudijske Arabije, ubijen je 2. oktobra 2018, u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a u mesecima koji su usledili pojavile su se suprotstavljene priče o tome kako je umro, šta se dogodilo sa njegovim ostacima i ko je odgovoran za njegovu smrt.

Saudijski zvaničnici su rekli da je novinara ubijen u "odmetničkoj operaciji" tima agenata poslatih da ga ubede da se vrati u kraljevinu, dok su turski zvaničnici tvrdili da su agenti delovali po naređenju samog vrha saudijske vlade.

Ko je bio Džamal ​​Kašogi?

Kao istaknuti saudijski novinar, pokrivao je glavne priče za različite saudijske novinske organizacije. Decenijama je bio blizak saudijskoj kraljevskoj porodici i služio je kao savetnik vlade.

Međutim, on je pao u nemilost i otišao u samonametnuto izgnanstvo u SAD 2017. Odatle je pisao mesečnu kolumnu u Vašington postu u kojoj je kritikovao politiku prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, sina kralja Salmana i defakto vladara Saudijske Arabije.

Profimedia
Džamal Kašogi

U svojoj prvoj kolumni za pomenuti medij u septembru 2017. Kašogi je rekao da se plašio da će biti uhapšen, a saudijski konzulat u Istanbulu prvi put je posetio 28. septembra 2018. kako bi dobio saudijski dokument u kojem se navodi da je razveden, u nameri da se oženi svojom verenicom iz Turske Hatidžom Čengiz.

Tada mu je rečeno da će morati da se vrati po dokument i dogovoreno je da dođe 2. oktobra.

- Nije verovao da bi se nešto loše moglo dogoditi na turskom tlu - napisala je gospođa Čengiz u tekstu za Vašington post.

Ona ga je pratila do ulaza u konzulat 2. oktobra, a poslednji put je vidđen na smicima sigurnosne kamere kako ulazi u zgradu u 13.14 po lokalnom vremenu.

Uprkos uveravanju prijatelja da unutra neće imati nikakvih problema, dao je svojoj verenici dva mobilna telefona i rekao joj da pozove savetnika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ako se on ne bude vratio.

Na kraju je čekala više od 10 sati ispred konzulata i vratila se sledećeg jutra, ali se Kašogi ni tada nije pojavio.

Šta je rekla Saudijska Arabija?

Više od dve nedelje Saudijska Arabija je dosledno poricala da zna išta o Kašogijevoj sudbini.

Princ Muhamed je za Blumberg njuz rekao da je novinar napustio konzulat „posle nekoliko minuta ili jednog sata".

Profimedia
Muhamed bin Salman

- Nemamo šta da krijemo - dodao je tada.

Međutim, promenili su stav 20. oktobra, kada je saudijska vlada saopštila da je preliminarna istraga koju su sproveli tužioci zaključila da je novinar umro tokom „tuče“ nakon što se opirao pokušajima da ga vrate u Saudijsku Arabiju. Kasnije je jedan saudijski zvaničnik tvrdio da je umro od gušenja.

Zamenik javnog tužioca Saudijske Arabije Šalan el Šalan rekao je 15. novembra da je ubistvo naručio šef „pregovaračkog tima“ koga je u Istanbul poslao zamenik šefa saudijske obaveštajne službe da vrati Kašogija u kraljevinu „posredstvom ubeđivanja“ ili, ako to ne bude uspelo, „na silu“.

Istražitelji su zaključili da je Kašogi vezan nakon borbe i da mu je ubrizgana velika količina droge, što je rezultiralo predoziranjem koje je dovelo do njegove smrti, rekao je Šalan. Njegovo telo je potom raskomadano i predato lokalnom „saradniku" ispred konzulata koji je trebalo da ga se reši, dodao je on.

Pet osoba je priznalo ubistvo, rekao je Šalan, dodajući da princ „nije imao nikakva saznanja o tome“.

Šta je preduzela Saudijska Arabija?

Saudijsko javno tužilaštvo saopštilo je krajem septembra 2018. da je pod istragom u vezi sa ubistvom ukupno 31 osoba, a da je 21 uhapšena.

AP Photo/Hasan Jamali
Džamal Kašogi

Pet visokih vladinih zvaničnika takođe je smenjeno, uključujući zamenika šefa obaveštajne službe Ahmada Asirija i Sauda el-Katanija, višeg pomoćnika princa Muhameda.

U januaru 2019. godine suđeno je 11 osoba, koje nisu imenovane, a javni tužilac je za njih pet tražio smrtnu kaznu.

Hjuman rajts voč je saopštio da suđenje, koje je održano iza zatvorenih vrata, nije ispunilo međunarodne standarde i da su vlasti „ometale nalaženje odgovornih".

U decembru 2019. sud je osudio pet osoba na smrt zbog „izvršenja i direktnog učešća u ubistvu žrtve“. Još trojici su izrečene zatvorske kazne od ukupno 24 godine za „prikrivanje ovog krivičnog dela i kršenje zakona“, dok su preostala trojica proglašena nevinim.

Javno tužilaštvo je saopštilo da je Asiriju suđeno, ali je oslobođen "zbog nedovoljno dokaza", dok je protiv Kahtanija vođena istraga zbog ubistva, ali nije optužen.

Na konferenciji za novinare nakon presude Šalan al Šalan je rekao da je istraga javnog tužilaštva pokazala da „ubistvo nije izvršeno s predumišljajem".

Kašogijev sin Salah, koji živi u Saudijskoj Arabiji, napisao je na Tviteru: „Potvrđujemo naše poverenje u saudijsko pravosuđe na svim nivoima, da je bilo fer prema nama i da je pravda postignuta".

AP Photo/Virginia Mayo
Džamal Kašogi

U septembru 2020. Krivični sud u Rijadu je preinačio smrtne kazne izrečene petorici optuženih na 20 godina zatvora. Ostala trojica su osuđena na između sedam i 10 godina zatvora. Tužilaštvo je saopštilo da su presude pravosnažne i da je krivični postupak završen, dok je Čengiz rekla da je presuda „potpuno ismevanje pravde".

- Saudijske vlasti zatvaraju slučaj a da svet ne zna istinu o tome ko je odgovoran za Džamalovo ubistvo. Ko je to planirao, ko je naredio, gde je njegovo telo? Ovo su najosnovnija i najvažnija pitanja koja ostaju potpuno bez odgovora.

Šta Turska kaže da se dogodilo?

Turski zvaničnici saopštili su da je tim od 15 saudijskih agenata, uz pomoć trojice obaveštajnih službenika, stigao u Istanbul u danima pre ubistva i da je grupa uklonila bezbednosne kamere iz konzulata pre dolaska Kašogija.

Glavni istanbulski tužilac Irfan Fidan rekao je 31. oktobra 2018. da je novinar ugušen skoro čim je ušao u konzulat, a da je njegovo telo raskomadano i uništeno.

Pišući u Vašington postu 2. novembra, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je utvrđeno da je Kašogija „hladnokrvno ubio vod smrti“ i „da je njegovo ubistvo bilo s predumišljajem“.

AP Photo/Khalil Hamra
Redžep Tajip Erdogan

- Ipak, postoje i druga, ništa manje značajna pitanja čiji će odgovori doprineti našem razumevanju ovog žalosnog čina. Gde je Kašogijevo telo? Ko je „lokalni saradnik" kome su saudijski zvaničnici tvrdili da su predali Kašogijeve ostatke? Ko je izdao naređenje da se ubije ova ljubazna duša? Nažalost, saudijske vlasti su odbile da odgovore na ta pitanja - napisao je Erdogan i dodao da zna da je naređenje za ubistvo Kašogija „došlo iz vrha saudijske vlade“, ali da „ni na trenutak nije verovao da je kralj Salman, čuvar svetih džamija, naredio udarac“.

U martu 2020. glavni tužilac Istanbula zvanično je optužio Saada al-Kahtanija, Ahmada Asirija i 18 drugih saudijskih državljana za ubistvo.

Dva bivša pomoćnika princa Muhameda optužena su za „podsticanje na ubistvo s predumišljajem sa namerom mučenja“. Ostali su optuženi da su izvršili „ubistvo s predumišljajem sa namerom mučenja“.

Saudijska Arabija je odbila zahtev Turske za izručenje, pa je svim 20 muškaraca suđeno u odsustvu u Istanbulu u julu 2020. Turski advokati koje je imenovao sud i koji zastupaju optužene rekli su da su njihovi klijenti negirali optužbe.

U novembru je sud prihvatio drugu optužnicu kojom je ovom slučaju dodato još šest Saudijaca. Vicekonzul i ataše optuženi su za „ubistvo sa predumišljajem sa monstruoznom namerom”. Ostala četvorica optužena su za uništavanje, prikrivanje ili petljanje u dokaze.

Šta je otkrila istraga UN?

AP Photo/Bebeto Matthews
 

U izveštaju koji je u junu 2019. objavila Agnes Kalamar, specijalni izvestilac, zaključeno je da Kašogijeva smrt „predstavlja vansudsko ubistvo za koje je odgovorna država Kraljevina Saudijska Arabija“.

Ona je takođe otkrila da postoje „verodostojni dokazi“ koji opravdavaju istragu protiv princa Muhameda i drugih visokih saudijskih zvaničnika i rekla da bi princ trebalo da bude podložan ciljanim sankcijama koje su neke države članice UN već uvele protiv drugih imenovanih pojedinaca koji su navodno umešani u ubistvo.

Kalamar je itsakla da obe istrage, turska i saudijska, o Kašogijevoj smrti „nisu ispunile međunarodne standarde".

Ona je pozvala da se suđenje 11 osumnjičenih obustavi u Saudijskoj Arabiji, rekavši da to „neće biti kredibilno".

- Suđenje se odvija iza zatvorenih vrata, identitet optuženih nije saopšten, niti identitet onih kojima preti smrtna kazna. U vreme pisanja ovog teksta, najmanje jedan od onih koji su identifikovani kao odgovorni za planiranje i organizovanje pogubljenja gospodina Kašogija nije optužen - istakla je ona.

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel el-Džubeir odbacio je izveštaj, navodeći da u njemu nije navedeno „ništa novo” i da sadrži „jasne kontradikcije i neosnovane navode koji dovode u pitanje njegov kredibilitet”.

AP Photo/Emrah Gurel
Džamal Kašogi

- Saudijsko pravosuđe je jedina strana kvalifikovana da se bavi slučajem Kašogija i radi potpuno nezavisno - dodao je on.

Ima li dokaza?

Sredinom novembra 2018, turska vlada je saopštila da je podelila audio-snimke ubistva sa Saudijskom Arabijom, SAD, Velikom Britanijom, Nemačkom i Francuskom. Iako nisu zvanično objavljeni, detalji snimaka uključeni su u izveštaj Kalamarove.

Specijalni izvestilac UN napomenula je da nije bila u mogućnosti da dobije kopije snimaka od turskih obaveštajnih službi niti da ih potvrdi.

Ali u jednom od snimaka, kako se navodi u njenom izveštaju, dva saudijska zvaničnika se čuju kako razgovaraju o tome kako da iseku i transportuju Kašogijevo telo samo nekoliko minuta pre nego što je novinar ušao u konzulat.

Jedan je citiran kako kaže: „Telo je teško. Prvi put sam sekao na zemlji. Ako uzmemo plastične kese i isečemo ih na komade, biće gotovo". Na kraju razgovora, drugi pita da li je stigao „kurban”.

Kasniji razgovor snimljen u kancelariji generalnog konzula navodno prikazuje Kašogija kome su zvaničnici rekli: „Moraćemo da vas vratimo nazad. Postoji naređenje Interpola. Interpol je tražio da budete vraćeni. Dolazimo po vas“.

U izveštajima se navodi da je Kašogi odgovorio da nema tužbe protiv njega, kao da je „obavestio neke ljude napolju" i da ga „vozač čeka“.

AP Photo/Lefteris Pitarakis, File
Džamal Kašogi

U 13.33 čuje se da neko govori da će ga „anestezirati".

U izveštaju se navodi da su razgovor pratili zvuci borbe, tokom koje se čuju ljudi koji govore: „Je li zaspao?“, „Podiže glavu“ i „Nastavite da gurate“. Kasnije se čuju zvuci kretanja i teško disanje

Turska obaveštajna služba identifikovala je zvuk testere u 13.39, ali Kalamarova je rekla da ona i njena delegacija ne mogu da razaznaju izvore zvukova koje su čuli.

Procene snimaka obaveštajnih službenika u Turskoj i drugim zemljama sugerišu da je Kašogiju mogao biti ubrizgan sedativ, a da je zatim ugušen plastičnom kesom, kaže specijalni izvestilac.

Turskim zvaničnicima pristup saudijskom konzulatu radi DNK testiranja odobren je posle više od dve nedelje nakon incidenta.

Specijalni izvestilac je rekao da postoje verodostojni dokazi da su mesta zločina „temeljno, čak i forenzički, očišćena" pre dolaska istražitelja.

Među oblastima u kojima se traga za Kašogijevim ostacima su Beogradska šuma, koju je konzularni ataše posetio 1. oktobra 2018, i priobalni grad Jalova, gde se nalazi seoska kuća koja je navodno u vlasništvu saudijskog državljanina.

Ko su pominjani saudijski agenti?

Saudijski tužioci nisu identifikovali nikog od onih kojima je suđeno, ali su imenovani u izveštaju specijalnog izvestioca UN, pozivajući se na informacije „izvora iz različitih vlada“.

Prema izveštaju, petorica koja se suočavaju sa smrtnom kaznom bili su Fahad Šabib Albalavi, Turki Museref Alšehri, Valid Abdulah Alšehri, Maher Abdulaziz Mutreb, obaveštajac za koga SAD kažu da je radio za prinčevog pomoćnika Sauda el-Katanija, i doktor Salah Mohamed Tubaiđi, sudski lekar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

AP Photo/Susan Walsh, File
Muhamed bin Salman

Ostalih šest optuženih bili su Mansur Otman Abahusain, Mohamed Saad Alzahrani, Mustafa Muhamed Almadani, Saif Saad Alkahtani, Muflih Šaja Almuslih, navodno član osoblja konzulata, i Ahmad Asiri, bivši zamenik šefa obaveštajne službe.

Prema razgovorima koje je vodio specijalni izvestilac, advokati optuženih su na sudskom ročištu u januaru tvrdili da su oni „državni službenici i da ne mogu da se protive naredbama svojih pretpostavljenih”.

Trojica optuženih su navodno rekli da je Kašogi "počeo da vrišti, pa su mu pokrili usta kako bi ga sprečili da pravi buku, što ga je slučajno ubilo", navodi se u izveštaju. Gospođa Kalamar je napomenula da nije čula vrištanje na audio-snimcima iz konzulata.

Asiri je rekao sudu da „nikada nije naredio upotrebu sile" prilikom postupka vraćanja Kašogija u Saudijsku Arabiju.

Turski zvaničnici su ranije identifikovali devetoricu optuženih koje je Kalamarova identifikovala kao članove tima agenata od 15 ljudi koji su poslati u Istanbul.

Većina agenata je stigla na gradski aerodrom i otišla sa njega privatnim ili komercijalnim avionom istog dana kada je Kašogi ubijen.

Čini se da snimci sigurnosnih kamera pokazuju vozila koja ih voze do konzulata, a dva sata nakon Kašogijevog dolaska neki od njih vide se kako idu ka konzulovoj rezidenciji.

Specijalni izvestilac je rekao da su trojica muškaraca snimljena kako ulaze u rezidenciju sa nečim što je ličilo na plastične kese za smeće i najmanje jednim koferom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike