EU sprema deveti paket sankcija; Ukrajinci i decu obučavali za terorističke napade

04.12.2022

15:36

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

EU sprema deveti paket sankcija; Ukrajinci i decu obučavali za terorističke napade
Ilustracija - Copyright Pixabay/AP Photo

U toku je 284. dan sukoba u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smatra "nije ozbiljno" ograničenje cene od 60 dolara za rusku naftu koja se transportuje morem.  Rusija poručuje da ne prihvata cenu nafte koju nameće EU i najavljuje da će prestati da je isporučuje evropskim zemljama.

U Marijupolju izgrađena velika ruska vojna baza.

Francuski predsednik smatra da bi Zapad trebalo da formuliše odgovor na potrebe Rusije za bezbednosnim garancijama kada se vrati za pregovorački sto.

Najvažnije činjenice

U toku je 284. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.59 - Ana Brnabić o sankcijama Rusiji: Srbija jasno iskazuje principijelnu poziciju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da, kada se radi o uvođenju sankcija Rusiji, Srbija jasno iskazuje svoju principijelnu poziciju.

Brnabićeva je, gostujući u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink, konstatovala da se EU sa jedne strane „busa u grudi u vezi sa moralom i uvođenjem sankcija Rusiji", a sa druge strane nije tako dosledna u tome.

Taj stav potkrepila je sa dva konkretna primera.

23.35 - Ruska obaveštajna služba: Ukrajinci i decu obučavali za terorističke napade

Ruska obaveštajna služba je, u stanu osnivača severodonjecke ćelije jednog od ukrajinskih dečijih vojno-patriotskih klubova, pronašla lutke koje su deca koristila kako bi od njih pravila improvizovane eksplozivne naprave, a pronađena su i uputstva za njihovu izradu, izjavio je za RIA Novosti saradnik Ruske obaveštajne službe.

- Vlasnik stana Sergej Bondar je osnivač vojno-patriotskog kluba 'Kaskad' čiji je cilj bio da širi nacističku ideologiju, da sledbenike pripremi za terorističke akcije, da ih nauči da koriste oružje, kao i da pripreme i postave eksplozivne naprave - rekao je sagovornik.

23.19 - Mišel: EU je više nego Amerika na mukama zbog rata u Ukrajini

23.07 - EU sprema deveti paket sankcija

Evropska komisija predstavila je državama-članicama EU deveti paket antiruskih sankcija, koji će dotaći finansijske strukture, napisao je na Tviteru novinar Rikard Jozvjak.

- Evropska komisija je danas obavestila zemlje članice EU o devetom paketu sankcija Rusiji. Zanimljivo je da sankcije ponovo nisu usmerene na Belorusiju - napisao je Jozvjak.

Novinar je dodao da se na novoj listi sankcija nalazi 180 organizacija - banaka, medijskih i tehnoloških firmi. On je takođe pretpostavio da bi ovaj paket sankcija mogao da bude dogovoren tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU 12. decembra.

23.03 - Patrijarh Kiril pozvao rukovodstvo zemlje da se okrene Istoku

Tokom današnjeg susreta sa liderom Jakutije Ajsenom Nikolajevim, patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je rukovodstvo Ruske Federacije da učini zaokret prema Istoku, pre svega prema istoku Rusije.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- To, što se danas događa u odnosima Rusije i Zapada bi trebalo mnogo čemu da nauči i naše rukovodstvo, i diplomate, i našu inteligenciju, da još jednom signalizira da je potreban zaokret prema Istoku. Međutim, istočno od Moskve je ogromno prostranstvo, ali pre svega to je prostor naše zemlje - rekao je patrijarh Kiril, prenosi Sputnjik.

22.22 - Kalin: Sukob u Ukrajini doveo do novog Hladnog rata

 Sukob u Ukrajini doveo je do novog Hladnog rata između Rusije i Zapada koji će najverovatnije trajati sve dok ne budu usvojeni parametri nove bezbednosne arhitekture, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana.

- Danas smo svedoci drugog Hladnog rata koji je započeo sukobom u Ukrajini. Taj rat će se verovatno voditi sredstvima simetričnog ili hibridnog rata i trajaće sve dok šira geopolitička slika ne ujedini ključne strane i uspostavi parametre novog globalnog dogovora, nove bezbednosne arhitekture - rekao je Kalin u intervjuu za Al Džaziru, prenose RIA Novosti.

21.40 - Blinken: Pojačaćemo pritiske na Rusiju, ali je nećemo proglasiti sponzorom terorizma


Administracija predsednika Džozefa Bajdena radi sa Kongresom na jačanju pritisaka na Rusiju, istovremeno izbegavajući negativne posledice koje bi svrstale Rusiju na listu zemalja sponzora terorizma, izjavio je za televiziju Si-En-En državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
 


- Stalno izučavamo različite metode kojima možemo da pribegnemo kako bismo pojačali pritisak na Rusiju. Radimo sa Kongresom na zakonu koji bi nam pomogao da zaobiđemo neke poteškoće koje su povezane sa stavljanjem zemlje na listu sponzora terorizma, za koje ste već videli da mogu da imaju nepredviđene posledice - rekao je Blinken odgovarajući na pitanje zašto SAD nisu stavile Rusiju na taj spisak.

20.05 - U Milanu demonstracije protiv isporuke oružje Ukrajini

Nekoliko hiljada ljudi učestvuje u demonstracijama u Milanu protiv isporuka oružja Ukrajini. Akciju pod sloganom „Ujedinjeni protiv rata“ i „Ne oružje Kijevu“ organizovao je bivši gradonačelnik Rima Đani Alemano, koji je osnovao društveno-politički komitet „Stop ratu“, koji je pre nedelju dana imao osnivački kongres.

Na manifestaciji je učestvovalolo oko 5.000 ljudi.

19.45 - Bajden: Prioriteti sredstva za Ukrajinu i za borbu protiv korone

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da su obezbeđivanje sredstava za Ukrajinu i finansiranje mera za borbu protiv korona virusa njegovi prioriteti pre nego što republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom.

AP Photo/Susan Walsh, File
 

 

Bajden je razgovarao sa liderima demokrata i republikanaca u Kongresu o tome šta se može učiniti u preostalim nedeljama kada demokrate i dalje kontrolišu i Dom i Senat, preneo je Rojters.

18.25 - SAD su poslale signal Ukrajini 

SAD su poslale signal Ukrajini da je neophodno započeti pregovore sa Rusijom, saopštio je Jozef Jofe sa Univerziteta Džons Hopkins u članku za američki Tajm.

Kako navodi autor, Vladimir Zelenski se „suočio sa pretnjom koja je do nedavno bila skrivena“. On ističe da ta pretnja dolazi od „njegovih velikodušnih prijatelja sa Zapada“ koji se trude da ne budu uvučeni u „smrtonosni sukob“.

Američki predsednik Džo Bajden suptilno je nagovestio svom kolegi u Kijevu da je vreme da počne da razgovara sa Putinom.

17.11 - Vazdušna opasnost proglašena je u delovima Zaporiške, Sumske, Poltavske, Dnjepropetrovske, Harkovske i Kijevske oblasti.

16.35 - Kadirov: "Čiste" se oblasti u Zaporožju

Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov nsaopštio je da se nastavljaju "čišćenja" na oslobođenim teritorijama Zaporoške oblasti.

- Planirane operacije čišćenja se nastavljaju na oslobođenim teritorijama Zaporoške oblasti. Ovoga puta su borci Ahmat-Tvrđava i Ahmat-Grozni delovali maksimalno efikasno u selu Kamenka-Dnjeprovska. Treba istaći da momci deluju izuzetno pažljivo i brzo. Ovakav pristup omogućava minimiziranje štete na civilnoj infrastrukturi i izbegavanje žrtava među ljudstvom - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

AP Photo/Musa Sadulayev, file
Ramzan Kadirov

14.49 - Konašenkov: Vazdušno-kosmičke snage oborile ukrajinski Su-25

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski Su-25 iznad samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je kazao da su ruske trupe uništile tri ukrajinske diverzantske grupe u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR).

Ruske oružane snage izvele su udar na centar za privremeno razmeštanje ukrajinske nacionalističke formacije u DNR, naveo je Konašenkov.

14.03 - Sijarto: Ograničenje cena nafte biće štetno po evropsku ekonomiju

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da će uvođenje gornje granice cene ruske nafte naneti štetu evropskoj ekonomiji. 

- Evropska unija uvodi gornju granicu cene nafte. Bilo bi krajnje vreme da Brisel shvati da ovakve i slične mere najviše štete evropskoj ekonomiji - napisao je Sijarto na Fejsbuku povodom odluke Grupe sedam (G7), EU i Australije da uvedu ograničenje cena na rusku naftu koja se izvozi morskim putem od 5. decembra.

AP Photo/John Minchillo
Peter Sijarto

Kako je rekao, potrebno je povećati broj energenata, jer bi to dovelo do nižih cena.

Takođe je naveo da se tokom pregovora o ograničenju cena, Mađarska borila za svoje interese i na kraju bila uspešna u tome.

13.18 - Ukrajinska vojska gađala Donjeck

Ukrajinska vojska je ispalila šest raketa iz sistema „Grad“ na Kujbiševski i Kijevski rejon Donjecka, najmanje šest osoba je ranjeno, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

10.16 - Vazdušna opasnost objavljena u istočnim delovima Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onlajn mape vazdušne opasnosti Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

10.14 - Havisto: Finska se prijavila u NATO zbog ruske nuklearne retorike

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izjavio je da iza apliciranja Helsinkija za prijem u NATO stoji "ruska nuklearna retorika kao glavni faktor".

- Ruski napad na Ukrajinu znači da se bezbednosna realnost u Evropi promenila - rekao je Havisto za agenciju Kjodo, na marginama ministarskog saveta OEBS održanog ove nedelje u poljskom Lođu.

On je naveo da su nuklearne pretnje Moskve ostavile Finsku, koja deli 1.300 dugu granicu sa Rusijom, da razmisli kako da odgovori na pretnje i odakle da pronađe podršku ukoliko bude na udaru takve retorike.

AP Photo/Virginia Mayo
Peka Havisto

9.24 - Britanija: Podrška ruskog naroda ratu u Ukrajini značajno opada

Ministarstvo odbrane Velike Britanije tvrdi u najnovijem izveštaju objavljenom na Tviteru da ruska javna podrška ratu u Ukrajini značajno opada.

Britansko ministarstvo se poziva na nezavisni ruski medij, koji je tvrdi da ima pristup dokumentu ruske Savezne službe za zaštitu, gde se navodi da je "55 odsto Rusa za pregovore sa Ukrajincima, dok 25 odsto podržava dalji konflikt". 

Britanci dodaju da su ovi rezultati u skladu sa odvojenom anketom iz oktobra, u kojoj je 57 odsto ispitanika izjavilo da je za razgovore, dok je u aprilu oko 80 odsto Rusa govorilo da podržava operaciju.

8.58 - London: Ruski biznismen Mihail Fridman uhapšen, pa pušten uz kauciju

Ruski biznismen Mihail Fridman uhapšen je u subotu u Londonu zbog sumnje da je prekršio sankcije koje su mu uvedene, nakon čega je pušten uz kauciju, rekao je izvor blizak biznismenu.

Fridman je uhapšen zbog sumnje da je prekršio sankcije koje su mu izrečene - rekao je izvor.

Evropska unija je 28. februara uvela sankcije vlasnicima konzorcijuma Alfa grupe - Mihailu Fridmanu i Pjotru Avenu.

7.40 - Uljanov: Evropa će od ove godine živeti bez ruske nafte

Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama nakon što se Evropska unija složila da uvede gornju granicu cene ruske nafte, izjavio je stalni ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

- Počevši od ove godine, Evropa će živeti bez ruske nafte. Moskva je već jasno stavila do znanja da neće isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju antitržišno ograničenje cena - napisao je Uljanov na Telegramu. Ruski izaslanik je rekao da će EU uskoro optužiti Rusiju da koristi naftu kao oružje. Evropska unija je u petak formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije u iznosu od 60 dolara po barelu od sutra, 5. decembra. 

7.20 - Lukašenko:Rat se neće završiti ako Zapad razmatra nastavak vojnih aktivnosti

Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da Zapad trenutno razmatra opcije za nastavak vojnih aktivnosti u Ukrajini i poručuje da se time samo obezbeđuje nastavak "specijalne vojne operacije" Rusije.

- Verujemo da oni razmišljaju o načinima da nastave sa ratom. Ako je tako, specijalna operacija se neće završiti", rekao je Lukašenko na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, a preneo je TAŠ pozivajući se na Beltu. Lukašenko smatra da protivnici Rusije ne žure da se uključe u pregovore i napominje da ni Rusija ni Belorusija nikada nisu želele rat. "Ako žele da se bore do poslednjeg Ukrajinca ili poslednjeg Poljaka i drugih plaćenika, to je njihov izbor. Za sada ni naše obaveštajne agencije ni ja ne vidimo njihovu spremnost da se uključe u pregovore u punom obimu - naveo je Lukašenko.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike