I Ambasada SAD dobila pismo bombu: Policija otkrila odakle su eksplozivne naprave poslate (VIDEO)

01.12.2022

14:23

0

Naprave su kućne izrade i bile su poslate u smeđim paketima

I Ambasada SAD dobila pismo bombu: Policija otkrila odakle su eksplozivne naprave poslate (VIDEO)
Španska policija/Ilustracija - Copyright AP Photo/Paul White

Ambasada SAD u Madridu dobila je pismo bombu, poput onih koja su poslata na adrese državnih kancelarija, privatnih kompanija i ukrajinske ambasade u Španiji, izvestili su španski mediji.

Kancelarija španskog premijera Pedra Sančesa primila je 24. novembra pismo koje je sadržalo jednu eksplozivnu napravu sličnu onima koje su dobili ukrajinska ambasada u Madridu i španski proizvođač oružja u sredu i vazdušna vojna baza u blizini prestonice danas, saopštilo je špansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je navelo da je obezbeđenje oko javnih i diplomatskih zgrada pojačano nakon primanja serije pisama bombi. Istovremeno je El Mundo objavio da je četvrti paket eksploziva pronađen danas u španskom ministarstvu odbrane.

AP Photo/Paul White
 

Ukrajina je u sredu pojačala mere bezbednosti u svojim ambasadama u inostranstvu nakon što su španska policija i vlada saopštile da je jedan zaposleni u ukrajinskoj ambasadi u Madridu povređen kada je otvorio pismo bombu.

Visoki sud Španije specijalizovan za terorizam otvorio je istragu povodom pošiljaka sa eksplozivnim napravama, rekao je izvor iz pravosuđa.

Poslata iz Španije

Prema prvim indicijama, svih pet pisama bombi poslata su iz Španije, izjavio je danas zamenik španskog ministra unutrašnjih poslova Rafael Peres. On je novinarima rekao da su eksplozivne naprave kućne izrade poslate u smeđim paketima i da su sadržale zapaljivi prah i žicu da bi se izazvao iznenadan plamen, a ne eksplozije. Peres je rekao da su paketi upućeni rukovodiocima institucija na čije su adrese poslati.

AP Photo/Paul White
 

On je istakao da je jedna od naprava povredila jednog službenika za bezbednost ukrajinske ambasade u Madridu, da su tri detonirale snage bezbednosti u kontrolisanim eksplozijama, dok je jedna sačuvana netaknuta radi istražne svrhe.

Peres je rekao da još nije neophodno da se sazove komitet za bezbednost, koji bi eventualno mogao da donese odluku o povećanju bezbednosti usled povećanog nivoa terorističke pretnje, koji je već na drugom stepenu nakon islamističkih napada širom Evrope.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike