Meloni povela kampanju protiv femicida: Imena 104 žene ubijene tokom prošle godine biće ispisana na fasadi vladine palate

25.11.2022

09:45

0

Autor: I. P.

Italijanski senat je u četvrtak jednoglasno odobrio stvaranje parlamentarne istražne komisije o femicidu

Meloni povela kampanju protiv femicida: Imena 104 žene ubijene tokom prošle godine biće ispisana na fasadi vladine palate
Đorđa Meloni - Copyright AP Photo/Andrew Medichini

Premijerka Italije Đorđa Meloni rekla je u četvrtak da će imena 104 žene ubijene u Italiji tokom prošle godine biti projektovana na fasadi rimske palate u kojoj se nalazi kancelarija predsednika vlade, kako bi se istakla potreba za zaustavljanjem femicida.

 - Kao žena i kao prva žena premijer u Italiji, ne mogu a da se ne osećam posvećenom borbi protiv femicida, rekla je ona.

 - I, kao žena, majka i ćerka, ne mogu da ne pomislim na sve one žene koje su izgubile živote u poslednjih godinu dana. Italija je pretrpela alarmantan niz ubistava u kojima su žene bile žrtve. U većini slučajeva ubili su ih partneri ili bivši partneri, istakla je ona.

Senat je u četvrtak jednoglasno odobrio stvaranje parlamentarne istražne komisije o femicidu i svim oblicima rodnog nasilja.

Formiranje komisije odobreno je sa 139 glasova za i nijednim proti, i očekuje se da ona počne  sa radom kada to odobri i Donji dom. 

Podsetimo u junu je u gradu Vićenci ubijena 42-godišnja žena srpskog porekla, Lidija Miljković. Nju je ubio iz vatrenog oružja u ulici Vigolo, njen bivši partner Zlatan Vasiljević (44) takođe iz Srbije.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike