Đorđa Meloni tužila poznatog pisca zbog klevete: Mafija ga progoni, a sad je naljutio i premijerku

13.11.2022

13:43

0

Savijano redovno dobija pretnje smrću otkad je objavio knjugu "Gomora"

Đorđa Meloni tužila poznatog pisca zbog klevete: Mafija ga progoni, a sad je naljutio i premijerku
Đorđa Meloni - Copyright AP Photo/Andrew Medichini

Italijanska premijerka Ðorđa Meloni tužila je pisca Roberta Savijana za klevetu zbog slučaja spasavanja izbeglica.

Savijano, novinar poznat po istraživanju napuljske mafije Kamore, pojaviće se na sudu u Rimu po tužbi za klevetu premijerke Meloni zbog komentara o zvaničnoj politici njene vlade prema "izbeglicama koje se dave u Mediteranu".

Ovo je drugi put, u nešto manje od četiri godine, da su visoki vladini zvaničnici pokrenuli krivični postupak protiv Savijana (43), uprkos obavezi da ga zaštite s obzirom da mu je napuljska Kamora uputila pretnje smrću nakon što je 2006. godine objavio knjigu Gomora.

Photo by Arthur Mola/Invision/AP
Savijano

Savijano se pojavio na italijanskoj televiziji u emisiji Pjacapulita, povodom slučaja davljenja šestomesečne bebe iz Gvineje u vodama Sredozemnog mora u novembru 2020. godine.

Bebu je iz mora izvukao spasilački tim nevladine organizacije Open Arms, ali dete je umrlo pre nego što je stiglo do dobije medicinsku pomoć na Malti.

Taj slučaj je izazvao ogorčenje u italijanskoj javnosti posebno posle objavljivanja fotografije majke nastradalog deteta koja plače i zapomaže tražeći svoju bebu.

U televizijskoj emisiji Savijano je oštro napao premijerku Meloni koja je i lider partije Braća Italije i Matea Salvinija, potpredsednika italijanske vlade i lidera desničarske stranke Severna liga.

- Kako je moguće preći preko takvog očaja? Njihova legitimna, zvanična politika je da se suprotstavlja prihvatanju izbeglica, ali sigurno ne sme da se postupi na ovakav način u slučaju vanredne situacije i drame na morskoj pučini - rekao je Savijano.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike