Italijanska vlada "plaća svadbu" ako se par venča u crkvi? Liga podnela predlog za rešavanje jedne od najvećih demografskih kriza u svetu

23.11.2022

22:52

0

Autor: I. P.

Predlog, čiji je cilj povećanje zabrinjavajuće malog broja brakova, verovatno će biti usvojen većinom u parlamentu, pošto je Liga jedna od vladajućih partija

Italijanska vlada "plaća svadbu" ako se par venča u crkvi? Liga podnela predlog za rešavanje jedne od najvećih demografskih kriza u svetu
Copyright Profimedia

Da bi povećala broj brakova u zemlji, italijanska vlada želi da ustanovi subvenciju od preko 20.000 evra za parove koji se venčaju u crkvi. 


Ovim novcem supružnici mogu da plate svoje burme, fotografa i svadbeno veselje i sve ostalo, navode zagovornici ovog predloga. 

U tom cilju Salvinijeva Liga je podnela predlog, u kojem se navodi da su uslovi za dobijanje novca da par mora imati italijansko državljanstvo najmanje deset godina i da supružnici daju zavet u crkvi. 

Predlog, čiji je cilj povećanje zabrinjavajuće malog broja brakova, verovatno će biti usvojen većinom u parlamentu, pošto je Liga jedna od vladajućih partija.

AP Photo/Alessandra Tarantino
Salvini i Meloni

 

Međutim, ne pozdravljaju svi ovaj predlog sa oduševljenjem. Prema nekima bonus nije održiv način povećanja broja brakova i verskih venčanja. Nuđenje granta parovima koji se venčaju u crkvi samo diskriminiše građanska venčanja ističu kritičari. 

- To je neodrživo za sekularnu državu kao što je naša, ističu oni.

kritičari smatraju da je  venčanje u crkvi lični izbor i ne bi trebalo da bude motivisano samo finansijskim razlozima, 

- Da bi se podržao izbor mladih ljudi koji odluče da se venčaju, potrebne su ciljane i stalne porodične politike, uz ulaganje za podršku porodičnom životu u celini, ističu kritičari ovog predloga. 
Papa je već 2016. pisao da Crkva nije dovoljno često naglašavala zajedničku svrhu, poziv na rast u ljubavi i ideal uzajamne pomoći u braku. Umesto toga, „predstavlja teološki ideal braka koji je previše apstraktan, daleko od konkretne situacije i efektivnih mogućnosti porodica kakve jesu“, naveo je on.

AP Photo/John Locher
Papa Franja

 

- Ova preterana idealizacija braka nije učinila poželjnijim i privlačnijim, već upravo suprotno, istakao je tom prilikom poglavar rimokratoličke crkve. 

Demografska kriza trese Italiju

Italija ima jednu od najtežih demografskih kriza u svetu. Njegovo stanovništvo brzo stari, a natalitet je izuzetno nizak.

 U 2020. samo 13 odsto italijanski muškaraca i 25 odsto Italijanki izjavilo je da je zainteresovano za osnivanje porodice. Italija je prošle godine oborila neslavni rekord sa brojem rođenih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike