Meloni u vladu zaposlila Musolinijeve obožavaoce: Jedan fotografisan sa kukastim krstom, pa se pravdao da je to „greška iz mladosti"

03.11.2022

13:22

0

Nekoliko novih zvaničnika ima mrlje u biografiji

Meloni u vladu zaposlila Musolinijeve obožavaoce: Jedan fotografisan sa kukastim krstom, pa se pravdao da je to „greška iz mladosti"
Đorđa Meloni - Copyright AP Photo/Andrew Medichini

Italijanska premijerka Đorđa Meloni imenovala je za članove svog novog vladinog tima obožavaoce porodice Musolini i mlađeg ministra koji je fotografisan sa kukastim krstom.

Ovo je izazvalo talas besa antifašističkih aktivista i verovatno će potkopati premijerkine pokušaje da izgradi reputaciju pouzdanog i umerenog lidera na svetskoj sceni.

Kontroverza dolazi u osetljivom trenutku za novu italijansku premijerku, dok se priprema za svoj prvi sastanak sa liderima EU u Briselu.

Meloni je u ponedeljak imenovala svoje nove ministre, a govoreći na konferenciji za novinare, ona je insistirala da su oni izabrani „na osnovu zasluga“. Međutim, nekoliko imenovanja izazvalo je proteste opozicionih političara i antifašističke organizacije ANPI.

Galeaco Binjami, novi zamenik ministra za infrastrukturu, fotografisan je u crnoj košulji i traci sa svastikom. U vreme kada se fotografija prvi put pojavila 2016. godine, on je rekao da je slika nastala kao šala tokom njegove momačke zabave pre 10 godina.

Binjami je u izjavi od ponedeljka rekao da želi da ponovi „duboku sramotu“ koju oseća zbog tih fotografija, za koje je rekao da su nastale u privatnom kontekstu, i izrazio svoju „potpunu i bezuslovnu osudu za bilo koji oblik totalitarizma, a posebno za apsolutno zlo kakvo je bio nacizam”.

AP Photo/Andrew Medichini
Đorđa Meloni

On nije jedino kontroverzno ime. Još jedan od premijerkinih izbora, Klaudio Durigon, iz Lige protiv imigracije, podneo je ostavku prošle godine iz prethodne Dragijeve vlade, u kojoj je imao ulogu mlađeg ministra u Ministarstvu ekonomije, nakon što je predložio da se park nazvan po ubijenim antiimafijaškim sudijama Đovaniju Falkoneu i Paolu Borselini preimenuje i ponese ime brata Benita Musolinija.

Nova ministarka obrazovanja, Paola Frasineti, prikazana je 2017. kako prisustvuje zabranjenom maršu u čast italijanskih SS dobrovoljaca na groblju u Milanu.

Još jedan mlađi ministar, Augusta Montaruli, fotografisana je na hodočašću u Musolinijevo rodno mesto, sa grupom koja nosi zastavu crnog krsta koju koriste neofašističke nacionalističke grupe širom sveta.

Meloni je liderka Braće Italije, stranke koja vuče korene iz postfašističkog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), ali se poslednjih meseci ogradila od fašizma. Prošle nedelje u svom prvom govoru u parlamentu Meloni je rekla da „nikada nije simpatizovala nikakve antidemokratske režime, uključujući fašizam“.

Kritike je neće potopati u domovini, ali hoće u svetu

Na to je reagovao lider italijanske levice Nikola Fratojani, zapitavši se „da li su ljudi koji nikada nisu simpatisali diktature".

AP Photo/Alessandra Tarantino
Đorđa Meloni

- Molimo vas. To je smešno i opasno - istakao je on.

Lorenco Tombeli iz antifašističke grupe ANED napisao je na Tviteru: „Znači, mlađi ministar sa kukastim krstom na ruci može da se zakune na antifašistički ustav? Dotakli smo dno.”

Malo je verovatno da će kritike naškoditi rejtingu Melonijeve, koji je od izbora u septembru porastao na 30 odsto.

- Unutar Italije [ovakve epizode] nisu važne. Ogromna većina birača na desnici pretpostavlja da je Musolini prošlost i da se te stvari neće shvatiti ozbiljno i zato imaju opraštaju ovakve izgrede. Teoretski, ona se distancirala od fašizma - rekao je Danijel Albertaci, profesor politike na Univerzitetu u Sariju.

Izvan Italije ove epizode ​​su problematičnije jer potkopavaju poruku da je Meloni umerena, smatra Albertaci.

- Potrebno joj je da međunarodna zajednica bude opuštena po pitanju Italije. Ali ove epizode ​​su konstantne jer postoje, nisu izmišljene. Mislim da bi trebalo da zauzme mnogo čvršći stav, jer su to veoma štetno za Meloni, više van Italije nego unutar nje - zaklljučio je on.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike