Iran oštro reagovao na nove sankcije Zapada: Spremićemo efikasne protivmere zbog nezakonitih ograničenja!

15.11.2022

18:17

0

Portparol ministarstva spoljnih poslova izjavio je da se zapadne zemlje mešaju u unutrašnje stvari Teherana

Iran oštro reagovao na nove sankcije Zapada: Spremićemo efikasne protivmere zbog nezakonitih ograničenja!
Ebrahim Raisi - Copyright Iranian Presidency Office via AP

Iran je „snažno osudio" sankcije EU i Velike Britanije uvedene Teheranu zbog njegovog navodnog kršenja ljudskih prava, obećavajući da će spremiti „proporcionalan odgovor" na ovu jednostranu akciju. Iran je već nekoliko meseci zahvaćen nasilnim protestima, izazvanim smrću mlade žene koju je uhapsila policija za moral.

U izjavi od utorka portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani opisao je nove evropske sankcije kao „neosnovane“ i „nezakonite“, dodajući da se sprovođenjem takvih mera Zapad meša u unutrašnje stvari Teherana.

Takođe je osudio zapadne zemlje zbog onoga što je nazvao „zavisnošću od sankcija“, dodajući da ih je to lišilo osećaja za realnost. On je takođe upozorio da prihvatanjem takvog pristupa Evropa „steže obruč“ oko svojih spoljnih odnosa.

Kanaani je potom obećao da će Teheran preduzeti „efikasne kontramere protiv takvih beskorisnih i nekonstruktivnih mera“.

Njegovi komentari dolaze nakon što je EU u ponedeljak objavila novi paket sankcija koje su ciljale na 29 iranskih pojedinaca i tri entiteta, kao odgovor na ono što je nazvala „nasilnim odgovorom na nedavne demonstracije u Iranu“. Ograničenja, koja se primenjuju na brojne visoke iranske zvaničnike, uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

Taj potez je podržala i Velika Britanija, koja je u ponedeljak objavila da sankcioniše 24 iranska zvaničnika zbog navodnih „gnusnih kršenja ljudskih prava“.

Profimedia
Mahsa Amini

Sve kazne su usledile kao odgovor na navodno gušenje protesta zbog smrti Mahse Aminija. Iranska moralna policija uhapsila je 22-godišnju ženu u septembru zbog „neprikladnog načina nošenja" hidžaba i umrla je nekoliko sati kasnije. Dok iranske vlasti tvrde da je umrla od ranije postojećeg zdravstvenog problema, Aminina porodica insistira da je pretučena nasmrt dok je bila u pritvoru.

Incident je izazvao masovne proteste u Iranu, u kojima su poginule najmanje 304 osobe, uključujući 24 žene i 41 dete, kažu stručnjaci koji rade sa UN. Prema podacima koje je objavio Iran, u septembru je tokom nemira poginula najmanje 41 osoba.

U međuvremenu, Si-En-En je prošle nedelje izvestio, pozivajući se na norvešku nevladinu organizaciju za ljudska prava Irana (IHRNGO), da je tokom nereda ubijeno 326 ljudi, dodajući da ne može nezavisno da potvrdi cifru.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike