Iranske snage bezbednosti uhapsile novinarku koja je intervjuisala oca Mahse Aminija: "Ne nameravam da izvršim samoubistvo"

06.11.2022

23:55

0

Ona je uhapšena u kući jednog od svojih rođaka u Teheranu i prebačena u zatvor Evin u prestonici

Iranske snage bezbednosti uhapsile novinarku koja je intervjuisala oca Mahse Aminija: "Ne nameravam da izvršim samoubistvo"
Smrt Mahse Amini pokrenula je buru u Iranu - Copyright Hawar News Agency vía AP

Iranske snage bezbednosti uhapsile su novinarku nakon što je objavila intervju sa ocem Mahse Aminija, čija je smrt izazvala sedmonedeljne proteste protiv režima, saopštila je u petak grupa za ljudska prava.

Novinarka Nazila Maroufian privedena je u nedelju, saopštila je grupa za ljudska prava Hengav. Ona je uhapšena u kući jednog od svojih rođaka u Teheranu i prebačena u zatvor Evin u prestonici.

- Ne nameravam da izvršim samoubistvo, niti imam neku bolest“, ironično je prokomentarisala dok je postavljala link ka članku, aludirajući na opasnosti sa kojima se suočavaju novinari u Iranu.

Ona je rekla i da danima nije mogla da objavi intervju, kao i da je njenoj porodici prećeno. Verzija u keš memoriji pokazuje da je otac negirao da njegova ćerka ima zdravstvene probleme. Aminina porodica tvrdi da je zadobila smrtonosni udarac od policije. Iranske vlasti to osporavaju, ali je gnev zbog njene smrti pokrenuo talas protesta.

Amjad Amini je rekao da mu je zdravstveni radnik navodno rekao da će napisati u konačnom izveštaju "šta god mi se sviđa, to se tebe ne tiče". Naslov intervjua je glasio: "Otac Mahse Amini: "Oni lažu". Dvojica novinara u Iranu koji su pomogli da se priča o Aminiju približi svetskoj javnosti već su uhapšeni i proveli su poslednjih mesec dana u zatvoru Evin.

Elahe Mohamadi, izveštač lista Ham Mihan, otišla je u Sakez da izveštava o Aminijevoj sahrani, koja se pretvorila u jednu od prvih protestnih akcija. Privedena je 29. septembra. Prema njujorškom Komitetu za zaštitu novinara u akciji su uhapšena 54 novinara, a potvrđeno je da je desetak do sada pušteno uz kauciju.

Bonus video


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike