Nastavlja se pritisak na Iran: Britanija uvela sankcije zvaničnicima, Makron traži još oštrije kaznene mere!

14.11.2022

16:45

0

Žene u Iranu se bore izuzetno hrabro pod pretnjom za svoje živote i živote svojih porodica - izjavio je predsednik Francuske

Nastavlja se pritisak na Iran: Britanija uvela sankcije zvaničnicima, Makron traži još oštrije kaznene mere!
Iran protest - Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da bi Zapad trebalo da pojača sankcije Iranu, ciljajući na vladine zvaničnike koji su deo nasilnog gušenja protesta koji se bore za prava žena u Iranu.

- Žene u Iranu se bore izuzetno hrabro pod pretnjom za svoje živote i živote svojih porodica -  izjavio je Maktron u emisiji na radiju, i dodao da je "pukao ideološki balon" da Iranci ne žele zapadne vrednosti, prenosi Rojters.

Izjavio je da bi Zapad trebalo da ih podrži u njihovoj borbi, uključujući i pooštravanje evropskih sankcija protiv Irana.

- Zalažem se za snažnu diplomatsku reakciju i sankcije ličnostima koje su odgovorne za gušenje ove revolucije - rekao je Makron.

Njegovi komentari su snimljeni u petak nakon sastanka u Parizu sa aktivistima koji vode kampanju za prava iranskih žena u egzilu, što je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Haser Kanani osudio, jer su među aktivistima bila i dva iranska disidenta i upozorio da je podrška disidentima "pogrešna politika" koja bi mogla da ugrozi "dugoročne interese" Francuske u regionu.

Takođe, Britanija je danas uvela sankcije iranskim zvaničnicima, uključujući i ministra, zbog "nasilnih gušenja protesta" u toj zemlji.


Sankcije uključuju iranskog ministra komunikacija Isu Zarepur kao i pojedinim pripadnicima organa bezbednosti, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

- Ove sankcije ciljaju na zvaničnike koji su odgovorni za gnusna kršenja ljudskih prava. Zajedno sa našim partnerima, poslali smo jasnu poruku iranskom režimu - nasilno gušenje protesta mora prestati i sloboda izražavanja mora da se poštuje - rekao je Kleverli u izjavi.

Iranci protestuju od kraja septembra nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u pritvoru nakon hapšenja zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja u Iranu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike