SAD ostaju bez oružja za Ukrajinu: Zalihe se drastično smanjile, prinuđeni da pojačaju proizvodnju

18.11.2022

13:40

0

Vašington je posebno zabrinut zbog raspoloživih zaliha artiljerijskih granata od 155 mm i raketa protivvazdušne odbrane Stinger, navodi se u izveštaju

SAD ostaju bez oružja za Ukrajinu: Zalihe se drastično smanjile, prinuđeni da pojačaju proizvodnju
Džavelin - Copyright Printscreen/YouTube/ US Military News

Sjedinjene Američke Države počinju da brinu zbog nedostatka najsavremenijih sistema i municije koju šalju Ukrajini usred sukoba sa Rusijom, izvestio je u četvrtak Si-En-En, pozivajući se na izvore.

Prema tri američka zvaničnika sa kojima je taj magazin razgovarao, neki od izazova sa kojima se SAD suočavaju u pogledu podrške Ukrajini uključuju njene „smanjene“ zalihe oružja i sposobnost odbrambene industrije da se nosi sa potražnjom. Jedan zvaničnik je rekao za Si-En-En da postoji „ograničena količina“ viška zaliha koje Vašington može poslati Kijevu.

Vašington je posebno zabrinut zbog raspoloživih zaliha artiljerijskih granata od 155 mm i raketa protivvazdušne odbrane Stinger, navodi se u izveštaju. Neki zvaničnici su takođe zabrinuti zbog proizvodnje oružja kao što su HARMs rakete protiv radijacije, GMLRS rakete zemlja-zemlja i protivtenkovskog sistema Džavelin.

Izvori Si-En-Ena, međutim, tvrde da nedostatak zaliha ne ugrožava nacionalnu bezbednost, s obzirom da oružje za Ukrajinu ne dolazi iz zaliha koje Pentagon rezerviše za sopstvene nepredviđene slučajeve. Visoki zvaničnik je takođe rekao agenciji da je procena da je u SAD „ponestalo" naoružanja subjektivna, jer zavisi od toga koliki je rizik Pentagon spreman da prihvati.

Jedna od glavnih zabrinutosti jeste što se američka odbrambena industrija bori da održi korak sa potražnjom, dok evropske zemlje ne mogu u potpunosti da popune sopstvene zalihe kako bi zamenile vojni hardver poslat Ukrajini, kažu zvaničnici. Međutim, da bi popravile situaciju, SAD pokušavaju da povećaju proizvodnju određenih vrsta naoružanja.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara, SAD i njeni zapadni saveznici daju Kijevu milijarde dolara bezbednosne pomoći, a Moskva je više puta upozoravala da će isporuke oružja samo produžiti sukob.

Prema američkom Ministarstvu odbrane, od početka novembra Vašington se obavezao da će Kijevu poslati preko 1.400 Stingera, 8.500 Džavelina, 142 haubice od 155 mm i do 903.000 artiljerijskih metaka od 155 mm.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike