"Artemis I" poslao prve fotografije i snimke iz svemira: Snimio fascinantan pogled na Zemlju (VIDEO/FOTO)

17.11.2022

12:13

0

Ovo je prvi put od poslednje misije "Apolo" 1972. da je svemirska letelica dizajnirana da nosi ljude na Mesec snimila našu planetu

"Artemis I" poslao prve fotografije i snimke iz svemira: Snimio fascinantan pogled na Zemlju (VIDEO/FOTO)
Misija Artemis I - Copyright NASA

Istorijska misija "Artemis I" ("Artemida I2) poletela je u sredu u ranim jutarnjim satima, nakon meseci iščekivanja. Tada je svemirska letelica bez posade krenula na put oko Meseca, otvarajući put Nasi da posle pola veka još jednom pošalje astronaute na površinu Zemljinog satelita.

Spektakularni snimci i fotografije koje je napravila svemirska letelica "Orion" podeljeni su devet sati nakon poletanja i prikazuju pogled na Zemlju sa udaljenosti od 92.000 kilometara od naše planete na putu ka Mesecu.

To je prvi put od poslednje misije "Apolo" 1972. da je svemirska letelica dizajnirana za ljudsku posadu za put do Meseca snimila Zemlju.

Raketa "Space Launch Sistem" (ili SLS), visoka 98 metara, upalila je svoje motore u 1.47 u sredu ujutru i poletela je sa lansirne rampe na Floridi.

Na vrhu rakete nalazila se svemirska letelica "Orion", kapsula u obliku zaobljene kupe koja se odvojila od rakete nakon što je stigla u svemir. "Orion" je dizajniran da prevozi ljude, ali njegovi putnici za ovu probnu misiju nisu živa bića, već uključuju plastične lutke koje prikupljaju važne podatke kako bi u budućnosti pomogli ljudskim članovima posade.

"Orion" je ostavljen da leti kroz orbitu sa samo jednim velikim motorom, koji je uz dva snažna potiska svemirski brod postavio na ispravnu putanju prema Mesecu. Zatim, oko dva sata nakon poletanja, raketni motor je takođe otpao, ostavljajući "Orion" da slobodno leti do kraja svog putovanja.

"Orion" će doći na oko 96 kilometara od površine Meseca tokom svog bliskog preleta sledeće nedelje.

NASA
Misija Artemis I

Svemirska letelica je opremljena sa 16 kamera iznutra i spolja kako bi dokumentovala različita putovanja oko Meseca iz različitih perspektiva. Jedna slika objavljena u sredu prikazuje komandanta Munikina Kamposa, jednu od "Artemisovih" plastičnih lutaka koje se voze u kapsuli, obučenog u odelo astronauta.

Očekuje se da će "Orion" preći oko dva miliona kilometara idući putem koji će ga odvesti dalje nego što je prešla bilo koja druga svemirska letelica dizajnirana za ljudski let, navodi NASA. Nakon što obleti oko Meseca, "Orion" će se vratiti, završavajući svoje putovanje za oko 25,5 dana. Kapsula bi tada trebalo da padne u Tihi okean kod obale San Dijega 11. decembra, kada će timovi za oporavak čekati u blizini da je odvuku na sigurno.

Tokom misije Nasini inženjeri će pomno pratiti performanse svemirske letelice. Tim će proceniti da li "Orion" radi onako kako je predviđeno i da potom odluči da li je došlo vreme da se pošalje prva misija sa posadom u lunarnu orbitu, koja je trenutno zakazana za 2024.

Ova misija takođe označava debitantski let SLS rakete kao najmoćnije koja je ikada stigla do Zemljine orbite, sa 15 odsto većim potiskom od rakete "Saturn V", koja je pokretala Nasino sletanje na Mesec u 20. veku.

"Artemis II" će slediti sličan put kao "Artemis I", ali će imati astronaute na brodu. Očekuje se da će "Artemis III", koji bi trebalo da se lansira kasnije ove decenije, prvi put spustiti ženu i tamnoputu osobu na površinu Meseca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike