Moskva pokrenula istragu zbog ubijanja ruskih vojnika u Ukrajini, u granatiranju Donjecka ima povređenih (FOTO/VIDEO)

18.11.2022

16:10 >> 22:56

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Moskva pokrenula istragu zbog ubijanja ruskih vojnika u Ukrajini, u granatiranju Donjecka ima povređenih (FOTO/VIDEO)
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

U Ukrajini je 268. dan sukoba.

Varšava, Vašington i NATO saglasni da nema dokaza da je na teritoriju Poljske pala ruska raketa, već ukrajinski odbrambeni projektili.

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ističe da "veruje izveštajima ukrajinske vojske" i da ne može biti reč o njihovoj raketi.

Popravljen kvar na infrastrukturi nafotovoda "Družba". UNHCR saopštio da je od početka sukoba skoro osam miliona ukrajinskih izbeglica u evropskim zemljama.

Najvažnije činjenice

U toku je 268. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.55 - Hvala na poverenju!

Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati, kao i svih dana do sad.

23.41 - SAD izdvajaju 20 miliona dolara za slanje ukrajinskog žita 

Američka Vlada će izdvojiti do 20 miliona dolara za realizaciju inicijative „Žito iz Ukrajine “, koju je ove nedelje ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio na samitu G20, saopštila je američka ambasada u Kijevu.

U saopštenju se dodaje da je cilj inicijative da se hrana pošalje zemljama kojima je potrebna kako bi se prehranili ljudi širom sveta.

22.02 - Moguće potpuno gašenje električne mreže u Kijevu

Gradske vlasti u Kijevu upozorile su 
da je moguće potpuno gašenje električne mreže u glavnom gradu, a ukrajinski premijer Denis Šmihal je izjavio da je skoro polovina energetskog sistema zemlje onesposobljena zbog ruskih napada.

AP Photo/Andrew Kravchenko
Kijev u mraku

20.49 - Zaharova: Krivci za ubistvo ruskih vojnika biće otkriveni – neće se spasiti odmazde

Svi odgovorni za ubistvo ruskih zarobljenika u Ukrajini biće otkriveni i na odgovarajući način kažnjeni. Odmazde se neće spasiti, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je reagovala nakon što je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ukrajinski vojnici ciljano, hicima u glavu, ubili deset ruskih vojnika.

18.12 - Moskva pokrenula istragu zbog ubijanja ruskih vojnika u Ukrajini

Ruski Istražni komitet saopštio je danas da je pokrenuo istragu povodom ubijanja ruskih zarobljenih vojnika u Ukrajini.

Slučaj je otvoren na osnovu video snimka, na kojem se, kako navodi TASS, vidi kako ukrajinski vojnici ubijaju najmanje 11 nenaoružanih ruskih vojnika koji su zarobljeni u samoproglasenoj Luganskoj Narodnoj Republici.

- Na osnovnu ove činjenice Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak protiv ukrajinskih oružanih snaga zbog ubistva dve ili više osoba koje su ispunjavale svoje vojne dužnosti, kao i zbog neadekvatnog tretiranja ratnih zarobljenika i korišćenja zabranjenih metoda u ratu - navodi se.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ukrajinska vojska namerno ubila više od deset zarobljenih ruskih vojnika hicima u glavu, što je, kako je ocenilo ministarstvo, zločin koji niko ne može da predstavi kao "tragični izuzetak".

17.09 - Zelenski: Kijev ostaje garant svetske bezbednosti za hranu

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o bezbednosnoj i energetskoj saradnji i uverio ga da će Kijev ostati garant svetske sigurnosti u prehrani.

- Tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Erdoganom, pozdravili smo produžetak Sporazuma o izvozu žitarica - naveo je Zelenski na Tviteru.

Sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda između Ukrajine i Rusije, uz posredovanje Turske i UN sklopljen je 22. jula, a juče je produžen za novih 120 dana.

- Zahvalio sam Erdoganu što je podržao inicijativu za izvoz žita iz Ukrajine i uverio ga da će Kijev ostati garant prehrambene sigurnosti - dodao je Zelenski, preneo je Rojters.

16.15 - Moskva: Vojska Ukrajine namerno ubila 10 zarobljenih ruskih vojnika

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ukrajinska vojska namerno ubila više od 10 zarobljenih ruskih vojnika hicima u glavu, što je, kako je ocenilo ministarstvo, zločin koji niko ne može da predstavi kao "tragični izuzetak".

- Namerno i metodično ubistvo više od 10 imobilisanih ruskih vojnika u režiji izroda ukrajinske vojske, direktnim hicima u glavu, ne može se predstavljati kao ''tragični izuzetak'' u navodnom poštovanju prava ratnih zarobljenika kijevskog režima - navodi se u saopštenju ministarstva, prenela je agencija RIA Novosti.

16.08 - Šestoro povređenih u granatiranju Donjecka

AP Photo/Roman Chop
 

Najmanje šest osoba povređeno je u granatiranju Donjecka koje su izvršile ukrajinske snage, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

15.58 - Proslava Nove godine u Moskvi posvećena učesnicima u specijalnoj operaciji

Doček Nove godine u Moskvi biće posvećen vojnicima koji se nalaze u zoni specijalne operacije, kao i zaposlenima u odbrambeno-industrijskom kompleksu, saopštio je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanjin.

Prema njegovim rečima, Moskva će novogodišnje praznike dočekati sjajna i ukrašena, ali će se uzdržati od održavanja vatrometa i velikih uličnih koncerata.

Takođe je dodao da će u mnogim parkovima i na festivalskim lokacijama u prestonici biti organizovano prikupljanje humanitarne pomoći.

15.55 - Zaharova: Misija OEBS prikupljala obavestajne podatke u UKR

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova optužila je danas specijalnu misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini da prikuplja osetljive podatke za zapadne obaveštajne agencije.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

15.22 - Onesposobljena skoro polovina ukrajinskog energetskog sistema

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da je skoro polovina energetskog sistema Ukrajine onesposobljena usled raketnih napada.

On tvrdi da su ruske snage samo tokom 15. novembra ispalile oko 100 raketa na ukrajinske gradove i da je zbog toga Kijevu potrebna dodatna podrška evropskih partnera.

14.50 - Duda: Pad rakete u Poljskoj najverovatnije nesrećni slučaj

Poljški predsednik Andžej Duda rekao je danas da je pad rakete u Pževodovu u Poljskoj, u blizini ukrajinske granice, kada su poginule dve osobe, verovatno bio nesrećni slučaj.

- To je najverovatnije bio nesrećni slučaj - rekao je on, dodajući da je projektil pao šest kilometara od ukrajinske granice, prenosi TASS.

Kako je dodao, poljska protivvazdušna odbrana nije uspela da presretne raketu, jer nijedna država na svetu nema odbrambeni sistem koji može da zaštiti celu teritoriju, posebno na tako maloj udaljenosti od granice.

14.12 - Evropski parlament pripremio rezoluciju da označi Rusiju kao „terorističku državu“

Evropski parlament pripremio je rezoluciju da Rusiju prizna „terorističkom državom“, a glasanje po tom predmetu trebalo bi da bude održano u Strazburu 23. novembra, saopštila je portparolka tog tela Delfin Kolard.

AP Photo/Jean-Francois Badias
Evropski parlament

Kako je rekla, ova inicijativa pokrenuta zbog masivnih napada na civilne objekte u Ukrajini.

Inače, rezolucija Evropskog parlamenta nema nikakvu pravnu osnovu i ima isključivo savetodavnu težinu iako se široko koristi u medijima kako bi se promovisali određeni politički stavovi.

13.39 - Dombrovskis u poseti Kijevu radi finansijske podrške EU

Komesar EU za trgovinu Valdis Dombrovskis boravi danas u poseti Kijevu gde će razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom o podršci Unije Ukrajini.

Dombrovskis je napisao na Tviteru da će razgovarati o hitnoj finansijskoj podršci EU Ukrajini i planovima za narednu godinu, preneo je Rojters.

- Takođe ću razgovarati sa Zelenskim i Šmihalom o konkretnim koracima za bližu ekonomsku integraciju između EU i Ukrajine - istakao je Dombrovskis koji je jedan od tri izvršna potpredsednika među 27 komesara Unije.

12.33 - Peskov: Putin za sada ne planira da se sastane sa Bajdenom

Profimedia
Dmitrij Peskov

Ruski predsednik Vladimir Putin za sada ne planira da se sastane sa svojim američkim kolegom Džozefom Bajdenom, ali Moskva ne odbacuje mogućnost sastanka s Vašingtonom na visokom nivou, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Za sada nema ništa od sastanka - rekao je Peskov, kako prenosi Rojters.

11.55 - Šojble: Nemačka grešila u ophođenju prema Rusiji

Nemačka politička legenda Volfgang Šojble priznao da su napravljene greške u ophođenju prema Rusiji, dok je bio na vlasti.

Šojble je, za dnevnik „Handelsblat“, kazao da je ljut na sebe.

- Nismo želeli ništa da vidimo i to svako od nas - podvukao je on misleći i na druge političare koji su bili na vlasti, pa i bivša kancelarka Angela Merkel.

11.52 - Erdogan sa Putinom o značaju susreta SAD i Rusije u Istanbulu

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom ocenio da je nedavni susret bezbednosnih službi Rusije i SAD u Istanbulu veoma važan kako bi se sprečila nekontrolisana eskalacija sukoba, saopšteno je iz kabineta turskog predsednika.

U telefonskom razgovoru Erdogan je rekao da diplomatski napori za okončanje rata u Ukrajini moraju biti unapređeni i zahvalio je Putinu na produženju sporazuma o izvozu žita iz crnomorskih luka.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da će detalji razgovora uskoro biti objavljeni, prenosi Rojters.

10.50 - Rjabkov: Razmena Buta za državljanina SAD i dalje moguća

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da i dalje postoje šanse da Viktor But, koji služi kaznu u američkom zatvoru pod optužbom za trgovinu oružjem, bude razmenjen za američkog državljanina.

- Postoje određeni pomaci sa američke strane... Nesumnjivo je da je Viktor But jedan od onih o kojima se razgovara i svakako se nadamo pozitivnom ishodu - rekao je Rjabkov odgovarajući na pitanje TAS S-a da li još uvek postoje šanse da But bude razmenjen.

10.45 - Na mestu oštećenja Severnog toka pronađeni tragovi eksploziva

Swedish Coast Guard via AP
 

Tragovi eksploziva pronađeni su na mestu oštećenih gasovoda Severni tok, što potvrđuje da je došlo do sabotaže, saopštio je danas švedski tužilac.

10.18 - Lavrov: Nećemo javno govoriti o temama razgovora Nariškina i Bernsa

Teme minulog sastanka šefova ruske Spoljne obaveštajne službe i američke CIA Sergeja Nariškina i Vilijama Bernsa neće biti objavljene javno, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- To je bio striktno zatvoren tip sastanka. Teme razgovora neće biti javno saopštene - istakao je on.

10.08 - Medvedev: Neće potrajati podrška SAD Ukrajini

Potpredsednik Saveta za bezbednost Rusije Dimitrij Medvedev izjavio je da veruje da podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini neće potrajati.

On je napisao na Telegramu da će u nekom trenutku Kongres SAD prestati da podržava Ukrajinu, zato što, kako je naveo, "Amerika uvek napusti svoje prijatelje", prenosi TASS.

Ekaterina Shtukina/Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Medvedev je napisao da "obični Amerikanci polako uviđaju realnost, što će uticati na Kongres, koji će na kraju prestati sa bezrezervnom podrškom ukrajinskom režimu".

On je dodao da će SAD, uprkos borbi za prevlast demokrata i republikanaca u Kongresu, nastaviti da odvaja velike količine novca za finansiranje ukrajinske strane u sukobu, zato što je, kako je rekao, "rusofobija deo konsenzusa političkih elita u Americi".

9.56 - Orban: Neophodni prekid vatre i pregovori za Ukrajinu

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da su prekid vatre i mirovni pregovori neophodni za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Jasno je da Evropa postepeno ulazi u taj rat, na Mađarsku još nije pucano, ono što Evropa radi je veoma opasno, a opasnost po Mađarsku će rasti, istakao je Orban, prenela je agencija MTI.

Mađarska govori jezikom mira, ali niko drugi ne sledi tu politiku, ukazao je Orban.

Orban je za mađarski državni radio ukazao da je politika sankcija prema Rusiji još jedan korak ka ratu, jer svako ko interveniše u sukobu koristeći sankcije takođe zauzima stav kojim podržava jednu od strana, čime se sukob zaoštrava.

AP Photo/Markus Schreiber
Viktor Orban

Prema njegovim rečima, Mađarska nikada nije podržavala politiku sankcija i neće je podržavati ni ubuduće.

 

9.26 - Republikanci traže izveštaj o finansijskim vezama demokrata i Kijeva

Republikanski kongresmeni uputili su pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kome su zatražili informacije o mogućim finansijskim vezama Demokratske partije i vlade Ukrajine preko kripto berze FTX koja je bankrotirala.

9.03 - Rjabkov: Dijalog Moskve i Vašingtona oko Ukrajine – nemoguć

Dijalog Rusije i Amerike po pitanju Ukrajine je trenutno nemoguć ako se uzmu u obzir radikalno suprotni stavovi jedne i druge strane, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

- Kada je reč o Ukrajini jednostavno nemamo o čemu da razgovaramo. Ako se tema Ukrajine pojavi na ovaj ili onaj način, to je onda samo sa ciljem da se pošalju kojekakvi signali, međutim, o bilo kakvom dijalogu, a kamoli o pregovorima, ne može biti ni reči zbog radikalno suprotnih tački gledišta - rekao je on.

8.45 - Papa pozvao sve da ne odustaju od mirnog resenja za Ukrajinu

Papa Franja ponovio je danas da je Vatikan spreman da učini sve što je moguće u posredovanju, kako bi se okončao sukob između Rusije i Ukrajine, prenosi Rojters.

AP Photo/John Locher
Papa Franja

U intervjuu za italijanski list "La Stampa", na pitanje da li veruje da je pomirenje između Moskve i Kijeva moguće, papa je pozvao sve da ne odustaju od napora za mirno rešenje, navodi britanska agencija.

- Svi moraju da se posvete demilitarizaciji u srcu, počevši od svog sopstvenog, a zatim deaktiviranju, razoružavanju nasilja. Moramo da budemo pacifisti. Da želimo mir, a ne samo primirje koje može da posluži samo za ponovno naoružavanje. Pravi mir, koji je plod dijaloga - rekao je papa za italijanski list.

8.40 - "Incident sa raketom u Poljskoj – početak kraja NATO-a"

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je incident sa padom rakete u Poljskoj još jednom pokazao celom svetu neuspeh NATO.

- Kijevski režim je tri puta dokazao neuspeh NATO. Prvi put kada je nad Crnim morem bio oboren rumunski lovac. Drugi, kada je stari dron, napravljen još u doba Sovjetskog Saveza proleteo nad teritorijom tri NATO zemlje noseći na sebi bombu, a evo sada i treći. Zamislite šta bi bilo da ukrajinski lider Vladimir Zelenski ima nuklearno oružje - napisao je Volodin na Telegramu.

On je dodao i da sve postalo više nego jasno – to je početak kraja NATO.

AP Photo/Pavel Golovkin, File
 

7.55 - Vilkul: Tokom noći granatiran Nikopolj

Oleksandr Vilkul, načelnik vojne uprave Krivog Roga, objavio je na Telegramu da je granatiran  grad Nikopolj:

- Oštećene su dve višespratnice, jedna privatna stambena zgrada, solarna trafostanica, šest garaža, dva putnička automobila i dalekovod - napisao je Vilkul.

Dodao je da nije bilo poginulih.

7.50 - Gradonačelnik Lavova: Delovi grada dobili struju i vodu

Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovij napisao je na Telegramu da je od 8 sati ujutru skoro ceo grad dobio struju.

Dodao je i da je obnovljeno vodosnabdevanje i grejanje

AP Photo/Pavel Dorogoy
 

7.25 - Zelenski: Više od 10 miliona Ukrajinaca bez struje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da trenutno 10 miliona građana Ukrajine nema električnu energiju navodno zbog oštećenja električne mreže nakon ruskih raketnih udara.

- Trenutno je više od 10 miliona Ukrajinaca bez struje - rekao je Zelenski, dodajući da su najviše pogođeni regioni Odesa, Vinica, Sumi i Kijev. 

7.10 - Moskva: Zapad zatvara oči na to što Kijev upotrebljava protivpešadijske mine

- Zapadne zemlje zatvaraju oči na upotrebu protivpešadijskih mina i mina-zamki od strane Oružanih snaga Ukrajine (uključujući i protiv civilnog stanovništva), kao i na kontinuirano miniranje naselja. Od kraja jula ove godine u Ukrajini je sve učestalije granatiranje sa municijom punjenom protivpešadijskim minama PFM-1 - rekao je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Voroncov u Ženevi na zasedanju država-potpisnica Konvencije o „nehumanom“ oružju u okviru prava na odgovor na situaciju u Ukrajini.

7.00 - Snage za specijalne namene "Ahmat" i snage LNR uspešno napreduju u pravcu Soledara

Ovo je saopštio je pomoćnik čečenskog lidera za vojsku i komandant specijalnih snaga "Ahmat" Apti Alaudinov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike