Ostvaruje pretnje: Severna Koreja ispalila još jednu balističku raketu!

17.11.2022

09:08

0

Posle više od nedelju dana pauze ponovo zveckaju oružjem

Ostvaruje pretnje: Severna Koreja ispalila još jednu balističku raketu!
Raketni test Severne Koreje - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Nakon niza testova koje je sprovela ove godine, a naorčito u poslednjih mesec dana, Severna Koreja ispalila je danas još jednu balističku raketu kratkog dometa. Ona je bila usmerena ka njenim istočnim vodama, saopštila je vojska Južne Koreje.

Do lansiranja je došlo nekoliko sati pošto je Pjongjang zapretio da će pokrenuti ozbiljnije vojne odgovore zbog jačanja savezništva Sjedinjenih Američkih Država sa Južnom Korejom i Japanom.

Do ispaljivanja rakete došlo je u 10.48 po lokalnom vremenu u oblasti Vonsan u Severnoj Koreji, navodi se u saopštenju Generalštaba južnokorejske vojske.

Seul je, kako je saopšteno, pojačao svoj nadzor nad Severnom Korejom, istovremeno održavajći vojnu spremnost i blisku koordinaciju sa SAD.

Ovo je bila prva ispaljena raketa Severne Koreje u poslednih osam dana. 

Ranije ovog jutra severnokorejski minsitar spoljnih poslova Čoe Son Hui upozorio je na to da sporazum koji je endavno sklopljen na samitu SAD, Južene Koreje i Japana, a koji se odnosi na Severnu Koreju, doprinosi tenzijama na poluostrvu i vodi do "nepredvidljivih" situacija.

Ova izjava bila je prva zvanična reakcija Severa na trilateralni samit predsednika SAD Džozefa Bajdena sa južnokorejskim i japanskim kolegama na marginama regionalnog samita koji je održan u nedelju u Kambodži. U Zajedničkom saopštenju koje je usledilo psole njega tri lidera oštro su osudila raketne testove Severne Koreje i složili se da rade zajedno na jačanju odvraćanja, dok je Bajden ponovo potvrdio posvećenost SAD odbrani partnera, napominjući da je spreman da upotrebi i nuklearno oružje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike