Severna Koreja upozorila Japan: Platićete visoku cenu, sve zavisi od vas!

16.11.2022

16:56

0

Pjongjang je protestovao zbog navodnog ugnjetavanja Severnokorejaca u školama na neprijateljskom ostrvu

Severna Koreja upozorila Japan: Platićete visoku cenu, sve zavisi od vas!
Kim Džong Un - Copyright Profimedia

Severna Koreja je upozorila Japan da će „platiti visoku cenu" ako se nastavi navodni progon njenih državljana koji tamo žive.

Pjongjang „ugnjetavanje" Severnokorejaca u Japanu vidi kao izazov svom dostojanstvu i suverenitetu, istakla je u sredu državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Jonhap, izjava se očigledno odnosila na izveštaje o porastu zločina iz mržnje protiv severnokorejskih učenika u školama širom Japana.

- Svečano smo izjavili da je ispaljivanje novog tipa balističke rakete srednjeg dometa 4. oktobra upozorenje našim neprijateljima - saopštila je KCNA.

- Da li će ovo upozorenje dovesti do stvarnih rezultata zavisiće od stava neprijateljskih snaga, uključujući Japan - ističe se i dodaje da će Tokio „platiti visoku cenu“ za akcije usmerene protiv Severne Koreje.

Pjongjang je 4. oktobra izveo još jedno ovogodišnje testiranje zabranjene raketne tehnologije, ispalivši svoju balističku raketu Hwasong-12 u Tihi okean. Projektil je preleteo Japan, što je dovelo do oglašavanja sirena za uzbunu, zbog kojih su stanovnici ostrva pohrlili u skloništa. Na kraju je prešao 4.500 kilometara, što je najveća kilometraža koju je do sada preletela bilo koja od severnokorejskih raketa.

Profimedia
Severnokorejska raketa

To je takođe bio prvi put za pet godina da je Pjongjang poslao projektil iznad Japana, a Tokio, Seul i Vašington su osudili taj potez.

Lideri Japana, Južne Koreje i SAD sastali su se u nedelju na marginama samita ASEAN u Kambodži, obećavajući jedinstven i koordinisan odgovor na nuklearne i balističke raketne programe Severne Koreje.

Američki predsednik Džozef Bajden insistirao je da je partnerstvo između tri nacije „važnije nego što je ikada bilo“, s obzirom na ono što je opisao kao pojačanje provokacija Pjongjanga.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike