SAD ne menjaju položaje svojih vojnika u Poljskoj, Kijev planira mobilizaciju na desnoj obali Dnjepra?

17.11.2022

19:55 >> 23:05

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

SAD ne menjaju položaje svojih vojnika u Poljskoj, Kijev planira mobilizaciju na desnoj obali Dnjepra?
Copyright AP Photo/Andriy Andriyenko/Vasilisa Stepanenko/Bernat Armangue/Roman Chop

U Ukrajini je 267. dan sukoba.

Varšava, Vašington i NATO saglasni da nema dokaza da je na teritoriju Poljske pala ruska raketa, već ukrajinski odbrambeni projektili.

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ističe da "veruje izveštajima ukrajinske vojske" i da ne može biti reč o njihovoj raketi.

Popravljen kvar na infrastrukturi nafotovoda "Družba". UNHCR saopštio da je od početka sukoba skoro osam miliona ukrajinskih izbeglica u evropskim zemljama.

Najvažnije činjenice

U toku je 267. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.04 - Hvala na poverenju!

Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati, kao i svakog dana od početka specijalne operacije u Ukrajini.

23.59 - "Uz republikance nijedan dolar više neće otići u Ukrajinu"

Republikanci su u Predstavničkom domu, gde imaju većinu posle izbora za Kongres, dostavili nacrt zakona o kontroli sredstava koja se izdvajaju kao pomoć Ukrajini, izjavila je kongresmenka iz te stranke Mardžori Tejlor Grin, inače autor rezolucije o impičmentu aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Podsetimo, u krajnje desnom krilu Republikanske partije sa sve većim skepticizmom se odnose prema pitanju važnosti podrške Ukrajini.

- Uz republikance nijedan dolar više neće otići u Ukrajinu. Najvažnija je naša zemlja - obećala je tokom jednog predizbornog mitinga Tejlor Grin.

22.45 - Snage za specijalne namene "Ahmat" i snage LNR uspešno napreduju u pravcu Soledara

Ovo je saopštio je pomoćnik čečenskog lidera za vojsku i komandant specijalnih snaga "Ahmat" Apti Alaudinov.

21.27 - SAD ne menjaju položaje svojih snaga u Poljskoj

Sjedinjene Američke Države u ovoj fazi ne planiraju da menjaju pozicije svojih oružanih snaga u Poljskoj nakon pada raketa na njenu teritoriju, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

AP Photo/Vasilisa Stepanenko
Poljski vojnici nakon što je raketa pogodila tu zemlju

21.22 - IAEA: Rusija da okonča sve akcije u ukrajinskim nuklearkama

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) usvojio je danas treću rezoluciju od početka rata u Ukrajini, apelujući na Rusiju da okonča sve akcije u ukrajinskim nuklearnim elektranama.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Rojters je naveo da je glasanje obavljeno iza zatvorenih vrata, a zahtev za rezoluciju su podnele Kanada i Finska.

21.20 - Berluskoni smatra da samo on može da dovede Putina za pregovarački sto sa Kijevom!

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni smatra da samo on može da dovede ruskog predsednika Vladimira Putina za pregovarački sto sa Ukrajinom, prenosi britanski list „Spektator“, pozivajući se na zamenika italijanskog ministra kulture Vitorija Zgarbija, koji je blizak Berluskoniju.

- Silvio Berluskoni smatra da samo on može da namami svog starog prijatelja Vladimira Putina za pregovarački sto i namerava da to učini pre (katoličkog) Božića - piše medij.

Alexei Nikolsky/RIA-Novosti, Goverment Press Service via AP, File
 

20.53 - Kijev planira mobilizaciju?

Ukrajinske snage planiraju da počnu mobilizaciju svih vojno sposobnih građana i na desnoj obali Dnjepra, saopštio je novinarima portparol hitnih službi Hersonske oblasti.

- Prema informacijama dobijenim od izvora u Oružanim snagama Ukrajine, u Hersonu i na desnoj obali trenutno se pripremaju mere mobilizacije za sve vojno sposobne građane - rekao je on.

20.50 - Čavušoglu: Zahtevi Rusije moraju biti ispunjeni

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da zahtevi Rusije moraju biti ispunjeni kako bi žito stiglo do onih kojima je potrebno.

Komentarišući sporazum koji je postignut danas o produženju isporuke žita preko Crnog mora, Čavušoglu je pojasnio da zahtevi Rusije moraju biti ispunjeni kako bi se osigurao pristup hrani onima kojima je potrebna.

18.48 - Švedska šalje Ukrajini vojnu pomoć od 287 miliona dolara

Švedski parlament odobio je danas slanje vojne opreme Ukrajini u vrednosti od 287 miliona dolara.

Paket pomoći uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, municiju, oklopna vozila, ličnu opremu, uključujući zimske komplete odeće i zaštite tela, opremu za nišanjenje, šatore i maskirne mreže, prenela je ukrajinska "Pravda".

AP Photo/Andrii Marienko
 

18.18 - Finska hoće da izgradi ogradu na delu granice sa Rusijom

Finska vlada danas je predložila da se potroši 139 miliona evra za izgradnju ograda duž delova granice zemlje sa Rusijom, ispunjavajući obećanje dato nakon februarskog napada Rusije na Ukrajinu.

Finska, koja aplicira za članstvo u NATO, ima istoriju ratova sa Rusijom, ali njena šumom prekrivena granica duga 1.300 kilometara većim delom je i dalje obeležena samo znakovima i plastičnim linijama.

17.18 - Ruske snage preuzele glavni put za snabdevanje u DNR

Ruske snage preuzele su danas kontrolu nad glavnim putem za snabdevanje između naselja Pavlovka i Nikoloskoje u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je portparol Ministarstva odbrane general-pukovnik Igor Konašenkov.

17.04 - Zelenski: Suditi onima koji su naredili obaranje aviona MH17

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozdravio je danas presudu holandskog suda, u kojoj se navodi da je avion Malejža erlajnsa na letu MH17 oboren raketom proizvedenom u Rusiji iznad istočne Ukrajine 2014. godine, i poručio da "oni koji su naredili" napad sada treba da odgovaraju pred sudom.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

16.33 - Duda: Nisu pronađeni tragovi pada druge rakete na teritoriji Poljske

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da nisu otkriveni tragovi pada druge rakete na teritoriji zemlje.

- Za sada nisu nađeni nikakvi tragovi druge rakete na teritoriji Poljske - rekao je on povodom medijskih tvrdnji da su na navodno dve rakete pale a ne jedna.

AP Photo/Czarek Sokolowski
Andžej Duda

Duda je dodao da predstavnici Ukrajine mogu da se upoznaju s tokom i rezultatima istrage o padu rakete, ali da ne mogu da učestvuju u njoj.

16.12 - SAD: Rusija zna da svet ne bi prihvatio odbijanje sporazuma

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je danas da je pristanak Rusije da obnovi sporazum o izvozu žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka, znak da je Moskva osećala da svet ne bi prihvatio bilo kakvo odbijanje produžetka sporazuma.

- Zajedno smo poslali jasnu poruku predsedniku Vladimiru Putinu da treba da produži crnomorsku inicijativu za žito, koja je trebalo da istekne u subotu - rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Bangkoku, uoči samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK).

15.31 - Izvor: Grajner odvedena u ženski zatvor u Javasu, u Mordoviji

Američka košarkašica Britni Grajner odvedena je u ženski zatvor u ruskoj oblasti Mordoviji, izjavio je danas neimenovani izvor upoznat sa slučajem.

Izvor je za Rojters rekao da je ona odvedena u Žensku kaznenu koloniju IK-2 u Javasu, oko 500 kilometara jugoistočno od Moskve.

Grajner je u avgustu osuđena na devet godina zatvora zbog posedovanja droge, nakon što je uhapšena na moskovskom aerodromu u februaru, jer su u njenom prtljagu pronađeni kertridži za elektronske cigarete koji sadrže ulje kanabisa.

Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP
 

15.21 - EU: Dodatna energetska oprema i materijal za hitnu pomoć Ukrajini

Evropska komisija odlučila je da pošalje novu pomoć Ukrajini, koja se sastoji od 1.800 tona hitne pomoći ovog meseca, uključujući i oblast energetike, za podršku Ukrajini preko Mehanizma civilne zaštite EU.

Time je ukupna materijalna pomoć koja je upućena Ukrajini iznosila 74.000 tona, u vrednosti od preko 450 miliona evra, i predstavlja povrh 523 miliona evra finansijske humanitarne pomoći koja je već pružena od početka ruske invazije.

14.53 - Rusija: Ukrajinci streljali 39 proruskih aktivista

Ukrajinske snage bezbednosti streljale su u Hersonu 39 proruskih aktivista, 74 čoveka su odvezena u nepoznatom pravcu, saopštio je predstavnik gradskih hitnih službi.

14.23 - Peskov: Ruski zvaničnici nisu govorili o upotrebi nuklearnog oružja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruski zvaničnici nikada nisu govorili o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja, ali i da se to pitanje potencira na Zapadu.

- Smatramo da su takva pitanja neprihvatljiva sama po sebi, da ne govorimo o takvim spekulacijama - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li Rusija gleda na upotrebu nuklearnog oružja kao na moguću opciju, prenela je agencija TASS.

Portparol Kremlja je istakao da "u ime Rusije niko nikada nije spekulisao po tom pitanju".

- Spekuliše se u evropskim prestonicama i na drugim mestima, što podiže tenzije u potencijalno opasnom području, gde je to neprihvatljivo - kazao je Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

13.33 - Rusija potvrdila produžetak sporazuma o žitu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da će sporazum o žitu automatski biti produžen na četiri meseca u istom formatu, ali i upozorilo da će svaki pokušaj da se humanitarni koridor za izvoz žita u Crnom moru iskoristi u provokativne vojne svrhe, biti odlučno suzbijen.

Kako se pojašnjava u saopštenju, sporazum o žitu, koji su u Istanbulu 22. jula potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i UN, automatski se produžava na 120 dana u istom formatu, jer nijedna strana nije imala prigovor.

- Ruska strana takođe ostavlja mogućnost tehničkog produženja ''crnomorske inicijative'' bez ikakvih promena u pogledu roka i obima - precizirano je u saopštenju.

13.29 - Peskov: Ukrajina stalno menja mišljenje o pregovorima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ukrajinska strana stalno menja mišljenje po pitanju pregovora.

- Čas vode pregovore, čas odbijaju da pregovaraju, onda de fakto usvajaju zakon koji zabranjuje da se vode bilo kakvi pregovori, zatim kažu da žele pregovore, ali javne - podsetio je Peskov.

On je ponovio da je Moskva otvorena za pregovore sa Ukrajinom, te da je to dobro poznato Kijevu.

13.22 - Erdogan: Rusija i SAD razgovarali o nekorišćenju nuklearnog oružja

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Redžep Tajip Erdogan

Direktor ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin i direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns razgovarali su na sastanku u Ankari prošle nedelje o nekorišćenju nuklearnog oružja, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

12.35 - Estonija pooštrila kontrolu granica za izbegle iz Ukrajine i Rusije

Estonske vlasti su počele da spovode detaljnije granične provere za državljane Ukrajine i Rusije koji odlaze u Letoniju ili Finsku.

Granična policija objasnila je da je raspoređeno dodatno osoblje na granici sa Letonijom i Finskom i istakli su da na taj način žele da steknu bolji uvid u broj izbeglica iz Ukrajine i Rusije koji ostaju u zemlji i broj onih koji iz Estonije idu dalje, prenosi portal Šengen Viza Info.

- Upoređujemo podatke putnika koji su došli brodom koji su državljani Ukrajine i Rusije sa podacima kopnenih graničnih prelaza, i koristimo sistem za automatsko prepoznavanje registarskih tablica da bismo proverili koja su vozila sa ukrajinskim ili ruskim tablicama ušla u Estoniju, a koja su je napustila - istakli su u estonskoj graničnoj policiji.

12.22 - Naftogaz: Napadi oštetili postrojenja za proizvodnju gasa

Ruski raketni napadi oštetili su ili uništili neke od ukrajinskih postrojenja za proizvodnju gasa, saopštila je danas državna energetska kompanija Naftogaz.

AP Photo/Roman Chop
 

Izvršni direktor Naftogaza Oleksij Černišov rekao je da je Rusija izvršila "masovni napad" na infrastrukturu kompanije za proizvodnju gasa Ukragasdobiča (Ukrgazvydobuvannia) u istočnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

- Trenutno znamo za nekoliko objekata koji su uništeni. Drugi su pretrpeli oštećenja različitog stepena - rekao je Černišov.

11.50 - Krjučkov: Oboren dron na Krimu

Na Krimu je oboren dron u blizini trafostanice Kafa, rekao je savetnik šefa republike za informativnu politiku Oleg Krjučkov.

- Fragmenti su pali na teritoriju stanice. Nema oštećenja, napajanje nije prekinuto - napisao je on na svom Telegram kanalu.

11.40 - "Zelenski podriva poverenje Alijanse u Ukrajinu"

Zelenski podriva poverenje NATO u Ukrajinu tvrdeći da ona nije umešana u raketni incident u Poljskoj, rekao je neimenovani diplomata jedne od zemalja alijanse za Fajnenšel tajms.

AP Photo/Olivier Matthys
 

- Postaje smešno. Ukrajinci uništavaju svoj kredibilitet. Ukrajinu niko ne krivi, a oni otvoreno lažu. To je razornije od rakete - rekao je diplomata.

11.26 - Pasečnik: Skoro cela LNR pod kontrolom Rusije

Skoro cela teritorija Luganske Narodne Republike nalazi se pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, sa izuzetkom oko 1 odsto, rekao je u intervjuu Sputnjiku vršilac dužnosti lidera LNR Leonid Pasečnik.

- Mali deo teritorije Luganske Narodne Republike ne kontrolišemo, tj, Belogorovku - to je veoma malo selo, koje je, prema informacijama koje imam, potpuno uništeno - i još dva veoma mala mesta - rekao je Pasečnik.

10.42 - Erdogan se zahvalio UN, Rusiji i Ukrajini na produženju sporazuma

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zahvalio se danas Ujedinjenim nacijama, Moskvi i Kijevu na produženju sporazuma koji omogućava nastavak ukrajinskog izvoza žitarica.

- Izvoz više od 11 miliona tona žitarica u poslednja četiri meseca pokazao je važnost sporazuma za globalnu bezbednost hrane - napisao je Erdogan na Tviteru.

Sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uz posredovanje Turske i UN sklopljen je 22. jula, trebalo je da istekne 19. novembra, ali je danas produžen za 120 dana.

10.02 - Zelenski nije siguran šta se dogodilo u Poljskoj

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Vladimir Zelenski, koji je ranije rekao da su rakete koje su pale u Poljskoj bile ruske, sada kaže da nije 100 odsto siguran šta se dogodilo.

- Ne znam šta se desilo ovog puta, ne znamo 100 odsto, mislim da ni svet ne zna 100 odsto. Ali siguran sam da je bila ruska raketa i da smo koristili rakete PVO… Ali moramo da budemo fer i pošteni, dok se istraga ne završi, ne možemo da kažemo koja vrsta rakete je bila, čiji su fragmenti pali na teritoriju Poljske - rekao je Zelenski tokom govora na Ekonomskom forumu Blumberga.

 

9.40 - Kumoč: Verovatno ćemo odobriti Ukrajini pristup mestu eksplozije

Savetnik poljskog predsednika za spoljnu politiku Jakub Kumoč rekao je da ce ta zemlja verovatno odobriti ukrajinskim istražiteljima pristup mestu eksplozije na jugoistoku Poljske, gde je u padu rakete poginulo dvoje ljudi.

- Ukrajinci su tražili pristup mestu istrage. Ako se obe strane slože, a koliko znam, neće biti primedbi američke strane, takav pristup bi uskoro mogao da se dobije - rekao je Kumoč, prenosi Rojters.

9.20 - Eksplozije u Kijevskoj, Lavovskoj i Nikolajevnoj oblasti

9.15 - Gutereš: Pozdravljam nastavak Crnomorske inicijative za žito

Profimedia
Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je danas produženje Crnomorske inicijative za žito kako bi se olakšao izvoz ukrajinskh poljoprivrednih proizvoda.

- Pozdravljam dogovor svih strana da nastave inicijativu za žito kako bi se olakšao bezbedni izvoz prehrambenih namirnica i đubriva iz Ukrajine - naveo je Gutereš u saopštenju, prenosi Rojters.

Gutereš je rekao da su UN takođe "potpuno posvećene uklanjanju preostalih prepreka za izvoz hrane i đubriva iz Ruske Federacije", što je deo sporazuma koji je za Moskvu ključan.

9.07 - Zelenski: Produžen dogovor o izvožu žita za 120 dana

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je danas da će Crnomorska inicijativa o izvozu žitarica biti produžena za još 120 dana.

On je u objavi na društvenoj mreži Tviter naglasio da je sporazum potpisan zahvaljujući generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniu Guterešu i predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

- Ugovor o žitu biće produžen za 120 dana. Ukrajina je zajedno sa Guterešem i Erdoganom donela ključnu odluku u globalnoj borbi protiv prehrambene krize - napisao je Zelenski u objavi.

8.00 - Zaharova: Vašingon nije zainteresovan za istragu u Poljskoj

Profimedia
Marija Zaharova

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da "Vašington uopšte nije zainteresovan" za istragu o incidentu u Poljskoj, u kom su poginule dve osobe, nakon što je raketa pala u poljsko selo Prževodovo, jer "SAD uvek imaju nekoga da okrive".

- Američku vladu baš briga za rezultate istrage, ko je ispalio raketu. Bela kuća nikad nije bila ovako providna. Američka vlada uvek ima ''dežurnog krivca'' zbog političkih razloga - navela je Zaharova na Telegramu, preneo je TASS.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Poljska i SAD saopštili su ranije da je raketa najverovatnije došla iz Ukrajine, kao rezultat dejstvovanja ukrajinske protivvazdušne odbrane.

7.30 - Bajden osporio izjavu Zelenskog da raketa nije ukrajinska

Predsednik SAD Džozef Bajdeno osporio je danas izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da raketa koja je pala u Poljsku, kada su poginule dve osobe, nije ukrajinskog porekla.

- To nije dokaz - rekao je Bajden novinarima u Beloj kući po povratku sa putovanja po Aziji, prenosi Rojters.

Zelenski je juče rekao da je uveren da eksplozija u kojoj su stradale dve osobe u Poljskoj nije izazvala raketa iz Ukrajine.

Twitter/Clash Report @clashreport
 

- Nemam dilemu, to nije naš projektil - rekao je Zelenski ukrajinskim medijima, prenosi Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče da je istraga o padu rakete na teritoriju Poljske u toku, ali da preliminarna analiza "sugeriše da je incident verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane".

Stoltenberg je na konferenciji za novinare precizirao da je u pitanju verovatno raketa "ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama".

7.15 - UN: Ne nazire se kraj konflikta u Ukrajini

Podsekretar Ujedinjenih nacija Rozemeri Dikarlo izjavila je da se ne nazire kraj konflikta u Ukrajini i dodala da postoji realna mogućnost da se rat pretvori u katastrofu.

- Zaista, ne nazire se kraj konflikta. Dokle god traje postoji potencijalna opasnost od katastrofe, realna je. Incident u Poljskoj, u blizini Ukrajinske granice, bio je zastrašujući podsetnik da se mora učiniti sve da se spreči dalja eskalacija - rekla je Dikarlo, preneo je TASS.

Raketa je pala u poljsko selo na 15 kilometara od granice sa Ukrajinom i tada su ubijene dve osobe.

Poljski predsednik Anžej Duda rekao je da to nije bio nameran napad na Poljsku, sa čime su se složili i visoki zvaničnici NATO i SAD.

Bonus video​

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike