Ukrajina optužila Rusiju za eksploziju u Poljskoj: Zelenski pozvao NATO da reaguje!

15.11.2022

20:52

0

Ukrajinski predsednik tvrdi da iza pada raketa stoji Moksva

Ukrajina optužila Rusiju za eksploziju u Poljskoj: Zelenski pozvao NATO da reaguje!
Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski okrivio je Rusiju za eksploziju u Poljskoj, istakavši da NATO „treba da reaguje“. Ranije su poljski mediji javili da su najmanje dve osobe poginule u napadu za koji je rečeno da je posledica „zalutale rakete“.

- Ovo je ruski raketni udar na kolektivnu bezbednost - naveo je Zelenski u saopštenju, nazvavši to „veoma ozbiljnom eskalacijom“. On je takođe pozvao zapadne nacije da stave Rusiju „na njeno mesto“ i nazvao Moskvu „teroristom“.

- Što duže Rusija oseća da može da prođe nekažnjeno, veća je pretnja za bilo koga u dometu ruskih projektila - upozorio je ukrajinski predsednik, ne pružavši dokaze koji potvrđuju da su ruske rakete pogodile Poljsku.

Ranije u utorak poljska vlada je sazvala hitan sastanak povodom incidenta. Poljske vlasti nisu dale nikakve detalje o prirodi onoga što su nazvali „kriznom situacijom“. Portparol vlade Pjotr Miler pozvao je medije i javnost da „ne objavljuju nepotvrđene informacije“.

Prema pisanju poljskih medija, najmanje dve osobe su poginule u eksploziji koja je pogodila sušaru za žito u poljskom selu Pževodov koje se nalazi nedaleko od ukrajinske granice. Neki mediji su tada tvrdili da je eksploziju izazvao raketni udar.

AP je preneo, pozivajući se na neimenovanog američkog obaveštajnog zvaničnika, da su ruski projektili prešli u Poljsku. Pentagon je tada saopštio da „nema informacije“ da potkrepi takve izveštaje, dodajući da je svestan situacije i da će je dalje istražiti.

Rusko Ministarstvo odbrane negiralo je bilo kakvu odgovornost za incident rekavši da nacionalna vojska nije gađala nijedan cilj u blizini poljsko-ukrajinske granice. Takođe je izveštaje poljskih medija označio kao „provokaciju“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike