Bolton upozorava: Amerika nije u stanju da se zaštiti od ruskih i kineskih raketa

15.11.2022

13:50

0

Autor: M. I.

Protivraketni odbrambeni sistem SAD je neadekvatan i ograničen, kazao je bivši Trampov savetnik

Bolton upozorava: Amerika nije u stanju da se zaštiti od ruskih i kineskih raketa
Džon Bolton - Copyright AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, file

Sjedinjene Američke Države ne mogu da  zaštite svoju teritoriju od ruskih i kineskih modernih raketa, napisao je za Vol strit džurnal Džon Bolton, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa.

- Naš protivraketni odbrambeni sistem u svom sadašnjem vidu nije u stanju da zaštiti zemlju od snažnih udara balističkih raketa. Rusija i Kina predstavljaju i nuklearnu pretnju, a protivraketni odbrambeni sistem SAD je neadekvatan i ograničen, uprkos tome što se Vašington još 2001. godine povukao iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani – kazao je Bolton i dodao:

- Dok su naši rivali razvijali hipersonične i druge preteće nove tehnologije, a sposobnost Amerike za odvraćanje i spremnost da vojno simetrično odgovorimo samo su se smanjivale.

Bivši Trampov savetnik je dodao da je sadašnji protivraketni odbrambeni sistem SAD stvoren da zaštiti od manjeg broja raketa “odmetničkih država”, pre svega Severne Koreje i Irana, kao i od slučajnih lansiranja iz Rusije i Kine.

- Sada je američka protivraketna odbrana nesrazmerna pretnji sa strane velikih sila i njeno unapređenje bi trebalo da bude ključni prioritet za nacionalnu bezbednost SAD - zaključio je Bolton.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike