Čarls Bronson bi mogao da izađe na slobodu? Ko je najokoreliji zatvorenik u Britaniji i kako je stekao tu reputaciju (VIDEO)

18.11.2022

20:19

0

Autor: N. Pavlović

Nijedan drugi osuđenik ne privlači toliko pažnje kao ovaj

Čarls Bronson bi mogao da izađe na slobodu? Ko je najokoreliji zatvorenik u Britaniji i kako je stekao tu reputaciju (VIDEO)
Čarls Bronson 1989. godine - Copyright Youtube/Behind the Bars TV - Ricky Killeen

Čarlsu Bronsonu (69), Britancu sa najdužim zatvorskim stažom u toj zemlji, odobreno je saslušanje o uslovnoj slobodi, koje će biti održano naredne godine.

Bronson, koji danas koristi ime Salvador, izdržava doživotnu kaznu u zatvoru "Vudhil" u Bakingemširu.

Reforme zakona kojima se dozvoljava da saslušanja budu javna uvedena su u julu ove godine. Odbor za odobravanje uslovne slobode je odobrio zahtev koji su podneli njegovi advokati.

Bronson je prvobitno osuđen za oružanu pljačku 1974. godine i razvio je reputaciju veoma nasilnog i opasnog zatvorenika. Jednog radnika zatvora je 1999. uzeo kao taoca i potom je bio osuđen na doživotnu robiju. Od tada mu je stalno odbijan zahtev za razmatranje izlaska na slobodu.

Pre dve godine sud je odobrio da se održi saslušanje o uslovnoj slobodi, a od tada su se zakonski pravila malo i promenila, što mu je išlo u korist.

- Javno saslušanje je u interesu pravde u slučaju gospodina Salvadora. Zato odobravam zahtev - rekla je predsedavajuća Odbora Karolin Korbi.

Profimedia
Crtež koji prikazuje Bronsona 

Datum nije još određen, ali se pretpostavlja da će saslušanje biti održano početkom sledeće godine.

Ko je Čarls Bronson?

Bronson je britanski kriminalac često označavan kao "najnasilniji zatvorenik u Britaniji" ili "najozloglašeniji britanski zatvorenik".

Rođen kao Majkl Gordon Piterson 1952. godine, bio je poznat i kao Čarli, Čarls Ali Ahmed, Miki i Čarls Salvador. Jedan je od tri sina Eire i Džoa Pitersona, a živeo je u Lutonu od četvrte godine do tinejdžerskog doba, kada se sa porodicom preselio u Češir.

- Kao dečak, bio je divan. Bio je bistar i dobar sa decom. Ljubazan i dobrih manira, nikada nije bio siledžija, uvek je branio slabije - rekla je jednom prilkom njegova tetka Ajlin Peri.

Prema njenim rečima, koreni Bronsonove kriminalne prošlosti mogu se naći u Mersisajdu, gde se preselio sa porodicom. Tamo je upao u loše društvo. Do 13. godine je već bio u bandi lopova i završio je na sudu za maloletnike jer je uhvaćen u krađi. Često se tukao i nije išao u školu.

Nakon što je godinama imao problema sa zakonom, osuđen je 1974. za oružanu pljačku. Imao je 22 godine, a dobio je sedam godina zatvora.

Kazna je produžena jer je napadao čuvare i druge osuđenike, a često je premeštan u druge zatvorske ustanove. Na slobodi se našao 1987.

Nastavio sa kriminalom

Po izlasku iz zatvora kratko je zarađivao kao bokser u Londonu. Već sledeće godine je opljačkao zlataru i uhapšen je nedelju dana kasnije. Odbrana je isprva delovala jako jer svedoci nisu želeli da svedoče protiv njega, ali se njegova tadašnja devojka predomislila i postala glavni svedok tužilaštva.

Izjasnio se krivim, a onda je osuđen na sedam godina. U zatvoru je opravdao ponovo svoju reputaciju ulazeći u stalne borbe sa drugima.

Izašao je u novembru 1992, a na slobodi je proveo svega 50 dana pre nego što je uhapšen zbog planiranja pljačke. Optužbe su odbačene u februaru 1993, ali je 16 dana kasnije ponovo uhapšen. U septembru iste godine osuđen je na osam godina zbog planiranja pljačke.

U aprilu 1996, dok je bio u zatvoru "Belmarš", Bronson je tri osuđenika uzeo kao taoce u ćeliji, zbog čega je dobio još sedam godina. To nije bio prvi put da je uzeo taoce - prethodno je zatočio jednog doktora, kao i zamenike upravnika u dva različita zatvora.

Poznat po držanju talaca

Doživotnu kaznu je dobio 1999. kada je za taoca uzeo zatvorskog nastavnika Fila Danijelsa, a držao ga je zarobljenog 44 sata. Danijels je držao čas kada je Bronson upao u učionicu i zavezao konopac za preskakanje oko njegovog vrata i odvukao ga uz pretnju nožem.

- Ovo iskustvo je uništilo moju karijeru. Pomislili biste da rukovodioci zatvora treba da budu obučeni i plaćeni da vas štite. To očigledno nije bio slučaj - rekao je Danijels.

Izgubljeni sin

Bronson se ženio nekoliko puta. Prvu ženu Ajrin Kelsi je upoznao 1969. Ajrin ga je svojevremeno opisala kao potpuno drugačijeg od ostalih momaka koje je poznavala.

- Uvek je nosio krojena odela, imao je savršeno oblikovane zulufe i kokni akcenat - rekla je.

Nedugo po započinjanju veze je zatrudnela, a kada je bila u četvrtom mesecu, u decembru 1970. godine, venčali su se. Sina su nazvali Majkl Džonatan Piterson.

Kada je završio prvi put u zatvoru zbog pljačke, pisala mu je da želi razvod jer ne može da ga čeka ceo život.

- Trebalo je da izađe posle tri godine, ali mu je kazna produžena jer se potukao sa drugim zatvorenikom. Svaki put kada bi se činilo da će izaći, upao bi u veću nevolju. Organizovao je i proteste na krovu zatvora i opsade - rekla je.

Bronson je potpisao papire, a Kelsijeva se kasnije preudala.

Bronson se 2001. oženio Sarom Rehman, samohranom majkom poreklom iz Bengala, koja je počela da mu piše kada je videla njegovu sliku u novinama. Tri meseca su se dopisivali, a sreli su se svega devet puta, međutim, to je bilo dovoljno da odluče da se venčaju.

Nakratko, Bronson je prešao u islam i koristio je ime Čarls Ali Ahmed, iako ga nije zakonski promenio. Kada se par rastao nakon četiri godine, odrekao se islama.

Potom se oženio glumicom Paulom Vilijamson, koja se pojavljivala u serijama "Coronation Street" i "Emmerdale". 

Profimedia
Paula Vilijamson sa imitatorom Čarlsa Bronsona

- Znam da u javnosti važi za nasilnog zavorenika, ali je u stvarnosti mnogo drugačiji - rekla je glumica. - Očigledno, veza nam nije laka jer je u zatvoru, ali su nam osećanja snažna i usredsređeni smo na to da uspe.

Ipak, kada su se u tabloidima pojavile slike Vilijamsove sa drugim muškarcima, Bronson je zatražio razvod.

Glumica je preminula 2019. godine usled prekomerne konzumacije narkotika.

Bronson je 2018. saznao da ima sina, fotografa Džordža Bambija, a DNK analiza je potvrdila sumnje.

- Ušao sam u prostoriju i Čarli je radio 100 sklekova pevušeći. Skočio je, došao do rešetaka i rekao mi: "Džordži, momče, drago mi je što se upoznajemo" - opisao je Bambi susret sa ocem.

- Jeste, učinio sam neke loše stvari, 33 sam zaslužio, ali poslednjih 10 nisam - poručio mu je Bronson.

U filmu "Bronson" tumačio ga je Tom Hardi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike