Tramp tvrdi da su izbori u Arizoni pokradeni: Birači su obmanuti!

12.11.2022

16:55

0

Bivši predsednik SAD zahtevao je ponavljanje izbora u ovoj državi

Tramp tvrdi da su izbori u Arizoni pokradeni: Birači su obmanuti!
Donald Tramp 1 (2) - Copyright AP/Morry Gash

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je u petak da je republikanski kandidat Blejk Masters izgubio u trci za Senat zbog „prevare birača“ u Arizoni. Tog dana je preliminarno saopšteno da je Masters izgubio od demokrate Marka Kelija nakon izbora narušenih neispravnim mašinama i sporim brojanjem glasova.

- Opet to rade. Mašine za glasanje u velikom broju nisu radile, već samo u republikanskim okruzima. Ljudi su bili primorani da čekaju u redu satima, a onda su se iscrpili i hiljade njih je napuštalo redove za glasanje - napisao je Tramp na svojoj platformi Truth Social.

- Ovo je prevara i obmana birača, koja se ne razlikuje od punjenja glasačkih kutija - nastavio je on, pozivajući se na sopstvene navode da su 2020. prodemokratski anketari učestvovali u sakupljanju glasačkih listića kako bi Arizonu dali predsedniku Džozefu Bajdenu.

AP Photo/Ross D. Franklin
Mark Keli i Blejk Masters

- Pokrali su Blejka Mastersa - zaključio je on, zahtevajući da zvaničnici u državi „ponove izbore“.

Keli je proglašen pobednikom od strane više američkih medija u petak uveče, pri čemu je demokrata vodio u odnosu na Mastersa sa 52 prema 46 osto. Masters nije priznao poraz jer je ostalo da se prebroji 13 odsto glasova. Ukoliko Keli pobedi ili Masters prihvati poraz, kontrola američkog Senata zavisiće od Nevade, gde republikanac Adam Laksalt vodi sa manje od procentnog poena, i Džordžije, gde je drugi krug izbora zakazan za sledeći mesec. Republikancima su potrebna oba mesta da bi dobili većinu u gornjem domu.

Okrug Marikopa je najveći i najnaseljeniji okrug u Arizoni, koji obuhvata gradove Finiks, Skotsdejl i Tempe. Republikanci su počeli da dižu uzbunu kada se u utorak pokvarila jedna od pet glasačkih mašina na više od 200 biračkih mesta širom okruga. Sa formiranjem dugih redova, Masters i brojni drugi republikanski kandidati podneli su hitnu tužbu za produženje vremena za glasanje, koja je odbijena.

AP Photo/Rick Scuteri, File
Blejk Masters

Sumnje republikanaca u prevaru pojačale su se kada je prebrojavanje glasačkih listića usporilo nakon izbornog dana. Iako zvaničnici u okrugu Marikopa kažu da obrađivanje ovih glasačkih listića može potrajati nedelju dana ili duže, država Florida uspeva da prebroji skoro sve svoje glasačke listiće u jednoj noći, uprkos tome što ima četiri puta više stanovnika od okruga Marikopa.

U razgovoru sa Takerom Karlsonom iz Foks njuza u petak, Masters je za svoj rezultat u Arizoni okrivio pogrešno prebrojane glasačke listiće i republikanskog lidera Miča Mekonela koji je odbio da adekvatno finansira svoju kampanju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike