Evropsko tužilaštvo istražuje nabavku kovid vakcina: Sporne poruke koje je Ursula razmenjivala sa šefom Fajzera

17.10.2022

08:47

0

U ovoj fazi više detalja neće biti objavljeno

Evropsko tužilaštvo istražuje nabavku kovid vakcina: Sporne poruke koje je Ursula razmenjivala sa šefom Fajzera
Ursula fon der Lajen - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Tužilaštvo Evropske unije saopštilo je danas da je otvorilo istragu o nabavci vakcina protiv korona virusa u Uniji.

- Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) potvrđuje da je u toku istraga o nabavci vakcina protiv kovida 19 u Evropskoj uniji. Ova potvrda dolazi nakon izuzetno velikog interesovanja javnosti. U ovoj fazi više detalja neće biti objavljeno - kratko je na Tviteru saopštila kancelarija tužilaštva.

U vreme pandemije, Evropska komisija je bila nabavljač vakcina za zemlje članice Unije. Ova institucija je centralizovala nabavku, a zatim su zemlje kupovale ove zalihe.

Komisija je obezbedila oko 4,2 milijarde doza vakcina, a najveći deo su činila cepiva vakcina tipa mRNA nemačke kompanije BioNTech i američkog giganta Fajzer.

U aprilu 2021 godine, Njujork Tajms je objavio da su predsednica Komisije Ursula fon der Lajen i šef Fajzera Albert Burla razmenjivali poruke. Komisija nije otkrila sadržaj tih poruka i pored insistiranja novinara da bude transparentni.

Profimedia
Burla

Za ove poruke se zainteresovala Emili O'Rajli, evropski ombudsman, koja je takođe smatrala da javnost ima pravo da sazna njihov sadržaj, ne samo o vakcinama nego o svim dokumentima Unije.

Portparol Komisije je izjavio da predsednica Ursula fon der Lajen nije pregovarala o ugovorima za farmaceutskim kompanijama za kupovanje vakcina.

On je objasnio da je ove pregovore na strani EU nadgledao upravni odbor koji okuplja "predstavnike Komisije i svih država članica".

Ugovor sa BioNTech/Pfizer-om, o kupovini do 1,8 milijardi doza od proleća 2021. godine, procenjen je tada na 35 milijardi evra.

Pixabay
 

U izveštaju objavljenom u septembru, Evropski revizorski sud koji kontroliše budžet Unije, rekao je da nije dobio nijednu od traženih informacija u vezi sa preliminarnim pregovorima.

Evropsko javno tužilaštvo je nadnacionalno telo koje je zvanično počelo da radi 2021. godine. To je nezavisno telo EU odgovorno da sudi za zločine koji utiču na finansijske interese EU.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike