Amerika i Rusija će razgovarati o nuklearnom naoružanju: Stejt department najavio sastanak, lokacija još nije otkrivena, ali se nagađa

09.11.2022

10:49

0

SAD nisu želel da preciziraju mestu, ali su garantovale da će do susreta diplomata sigurno doći

Amerika i Rusija će razgovarati o nuklearnom naoružanju: Stejt department najavio sastanak, lokacija još nije otkrivena, ali se nagađa
Ilistracija - Copyright Iranian Revolutionary Guard/Sepahnews via AP

Američke i ruske diplomate sastaće se da razgovaraju o novom sporazumu START o smanjenju nuklearnog naoružanja "u bliskoj budućnosti", rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs novinarima u utorak. Ranije su Blumberg i Komersant citirali izvore koji su naveli da bi uskoro u Egiptu mogao da se održi sastanak Bilateralne konsultativne komisije (BCC).

- Dogovorili smo se da se BCC sastane u bliskoj budućnosti. Prema uslovima novog START ugovora, rad BCC-a je poverljiv, ali se nadamo konstruktivnoj sednici - rekao je Prajs na brifingu za novinare.

SAD veruju u „transformativnu moć diplomatije i dijaloga“, ali je „jasno i realno“ šta mogu da postignu kada je Rusija u pitanju, dodao je Prajs. Razgovori su „fokusirani na smanjenje rizika“, ali Vašington želi da osigura da sposobnost prenošenja povratnih poruka sa Moskvom „ne atrofira“.

- Ako do sastanka dođe, a deluje kao da hoće, to je dobra stvar - dodao je Prajs, pre nego što se ispravio i rekao da će se sastanak definitivno dogoditi.

Iako Prajs nije želeo da imenuje mesto održavanja sastanka, Blumberg je naveo Kairo kao neutralnu lokaciju koja je prihvatljivija za Rusiju od Ženeve, pošto je Švajcarska učestvovala u sankcijama SAD i EU Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

Profimedia
Ned Prajs

Novi START je poslednji preostali sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja između SAD i Rusije, koji ističe 2026. ukoliko se ne obnovi. BCC se poslednji put sastao u oktobru 2021.

Moskva je suspendovala režim inspekcije prema sporazumu u avgustu, navodeći kao razlog zapadne sankcije koje su onemogućavale ruske inspektore da rade svoj posao u SAD, čime je Vašington stavljen u nepravednu prednost. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se inspekcije nastaviti kada se uspostavi princip pariteta i jednakosti. Inspekcije su ranije bile poremećene blokadom kao odgovorom na pandemiju kovida 19.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike