Upozorenja, pretnje i podrška Ukrajini bez obzira na sve: Lideri G7 objavili zajedničko saopštenje protiv Rusije

11.10.2022

21:03

0

Upozorenja, pretnje i podrška Ukrajini bez obzira na sve: Lideri G7 objavili zajedničko saopštenje protiv Rusije
AP22178565969115 - Copyright Lukas Barth/Pool photo via AP

Nakon današnjeg samita u onlajn-formatu lideri zemalja G7 (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan) usvojili su zajedničko saopštenje o situaciji u vezi sa Ukrajinom, objavila je pres-služba nemačke vlade.

- Osuđujemo namerne korake Rusije usmerene ka eskalaciji, uključujući delimičnu mobilizaciju rezervista i neodgovornu nuklearnu retoriku koja ugrožava globalni mir i bezbednost. Ponavljamo da će svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja od strane Rusije imati ozbiljne posledice - navodi se u saopštenju.

Zemlje koje pripadaju Grupi 7 podržavaju „mirno rešavanje sukoba Ukrajine sa Rusijom“, iako je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije potpisao ukaz o nemogućnosti pregovora sa predsednikom Rusije.

Zemlje G7 osuđuju i nedvosmisleno odbacuju ruski „nezakonit pokušaj aneksije Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine, pored Autonomne Republike Krim i Sevastopolja“. Oni navode da nikada neće priznati „lažne referendume koje Rusija koristi kako bi to opravdala“.

Lideri G7 iskazali su nameru da nastave da podržavaju akcije Ukrajine u sukobu.

- Nastavićemo da pružamo finansijsku, humanitarnu, vojnu, diplomatsku i pravnu pomoć Ukrajini i čvrsto ćemo je podržavati dokle god bude bilo potrebno. Nameravamo da pomognemo Ukrajini da podmiri svoje potrebe tokom pripreme za zimu - navodi se.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Takođe su istakli da pružaju „punu podršku nezavisnosti Ukrajine i njenom suverenitetu u okviru međunarodno priznatih granica“.

- U skladu sa međunarodnim pravom, posebno u skladu sa Poveljom UN, Ukrajina ima zakonito pravo da se brani od ruske agresije i da uspostavi potpunu kontrolu nad svojom teritorijom u skladu sa međunarodno priznatim granicama - navodi se u dokumentu.

Zemlje G7 takođe su apelovale na Minsk da „prestane da pomaže“ Moskvi u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Objava o formiranju zajedničke vojne grupacije sa Rusijom predstavlja najnoviji primer saučesništva beloruskog režima. Ponovo pozivamo Lukašenkov režim da u potpunosti poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu - navodi se u dokumentu.

Lideri država G7 nameravaju da nastave sa sankcionom politikom protiv Rusije i onih koji je podržavaju u situaciji oko Ukrajine.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

Takođe su izrazili duboku zabrinutost zbog namernih oštećenja gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.

- Odlučno osuđujemo svako namerno uništavanje kritične infrastrukture. Pozdravljamo istrage koje su u toku - ističe se u saopštenju.

Lideri G7 su poručili da će „delovati u tesnoj koordinaciji kako bi eliminisali negativan uticaj ruske agresije na globalnu ekonomsku stabilnost, između ostalog i nastavkom saradnje u cilju osiguravanja energetske bezbednosti“.

Zemlje G7 smatraju da u procesu posleratne obnove Ukrajine treba, između ostalog, koristiti ruska sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike