Duboko ispod Antarktika pronađena reka: Mogla bi da utiče na topljenje leda, a onda bi nastala katastrofa

03.11.2022

22:37

0

Autor: 24sedam

Naučnici proučavali led snimcima iz vazduha

Duboko ispod Antarktika pronađena reka: Mogla bi da utiče na topljenje leda, a onda bi nastala katastrofa
Antarktik - Copyright Pixabay

Naučnici su otkrili da duboko ispod leda Antarktika teče reka duga 460 kilometara.

Naučnici su otkrili reku proučavajući kako se led na Antarktiku topi, na osnovu snimaka iz vazduha koji mogu da prodru kroz led, uz korišćenje modela rečnih tokova.

Reka je otkrivena tokom proučavanja istočne i zapadne ledene ploče Antarktika, a uliva se u Vedelovo more, navodi se u naučnom radu objavljenom u časopisu "Nature geoscience".

Glaciolog Martin Sigert, sa Imperijal koledža London, kaže da se na području koje je proučavano nalazi toliko leda da bi njegovo topljenje moglo da podigne globalni nivo mora za 4,3 metra.

- Koliko se tog leda topi i koliko brzo, u vezi je sa time koliko je klizava osnova na kojoj se nalazi. Novootkrivena reka mogla bi da ima veliki uticaj na topljenje - kaže Sigert.

Naučnici već dugo znaju za rečne tokove ispod leda. Oni se javljaju na dva načina: geotermalno zagrevanje i frikcija mogu da istope led na dnu glečera, a sa druge strane, duboke pukotine u ledu, poznate kao „mlinovi“, mogu da sprovedu površinsku vodu u osnovu leda. Drugi način mnogo češće se javlja na Arktiku i Grenlandu gde postoje veće varijacije u debljini leda u zavisnosti od sezone.

Novo otkriće naučnika pokazuje da na Antarktiku ima dovoljno istopljenog leda na dnu ledenih ploča na osnovu kog se formiraju reke. Ti kanali sveže vode pod visokim pritiskom mogu da ubrzaju topljenje osnove leda, te da smanje stabilnost glečera.

Glaciolog Nil Ros sa Univerziteta Njukasl kaže da ovo otkriće menja način na koji naučnici razumeju i mere topljenje leda na Severnom i Južnom polu.

- U tom proučavanju sada mora da se razmatra ceo sistem, ledena ploča, okean i slatka voda - kaže on.

Naučnici žele da primene ovu metodu i na ispitivanje drugih delova Antarktika, budući da smatraju da rečni tok ispod leda utiče na okolinu u prečniku od oko 200 kilometara.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike