Alarmantno na Antarktiku: Izmerena temperatura koja je za 38 stepeni viša nego što je to uobičajeno

30.03.2022

16:27

0

Krajem februara je led oko Antarktika bio najmanje površine od početka satelitskih merenja

Alarmantno na Antarktiku: Izmerena temperatura koja je za 38 stepeni viša nego što je to uobičajeno
Antarktik - Copyright Pixabay

Naučnici su na Antarktiku ovog meseca izmerili veoma visoke temperature. Na istraživačkoj stanici Konkordija, obično poznatoj kao najhladnije mesto na Zemlji, 18. marta bila je -11,5 stepena. 

Normalna visoka dnevna temperatura tamo je oko -49 stepeni Celzijusovih što znači da je merenje oko 38 stepeni više nego što je uobičajeno. 

Kad bi Svetska meteorološka organizacija zapravo pratila ovu metriku, naučni kažu da bi to verovatno postavilo svetski rekord. 

- Izgleda da se radi o novom svetskom rekordu za najveću temperaturnu razliku ikad izmerenu na meteorološkoj stanici - rekao je stručnjak Robert Rohde. 

Rendal Servenij, profesor geografskih nauka na Univerzitetu u Arizoni i izvestilac o ekstremnim rekordima Svetske meteorološke organizacije, rekao je za CNN da ova vrsta rekorda, koliko je temperatura daleko iznad ili ispod normalne, nije nešto što SMO prati ili proverava. Ipak, rekao je da je to legitimno.

Ekstremna toplota na Antarktiku izaziva zabrinutost zbog dugoročnih posledica na led, posebno ako potraje. Deo leda na Antarktiku, veličine Los Anđelesa, raspao se za nekoliko dana.

Krajem februara morski led oko Antarktika bio je najmanje površine od početka satelitskih merenja 1979, manje od dva miliona kvadratnih kilometara, objavio je američki istraživački centar "National Snow and Ice Data Center".

Ipak, stručnjaci kažu da će uticaj jednog događaja, poput ovog 18. marta, biti mali. 

- Ako u budućnosti dođe do takvih situacija i one postanu češće, moglo bi biti značajnijeg uticaja - rekao je Džon King iz organizacije "British Antarctic Survey". 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike