Rusija ne napušta sporazume o žitaricama, već ih suspenduje; Evakuacija u Hersonskoj oblasti proširena na 15 kilometara

31.10.2022

15:27

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Rusija ne napušta sporazume o žitaricama, već ih suspenduje; Evakuacija u Hersonskoj oblasti proširena na 15 kilometara
Ilustracija - Copyright AP Photo/LIBKOS, AP Photo

U toku je 250. dan sukoba u Ukrajini.

Kijev tvrdi da je blokirano 218 brodova zbog odluke Moskve da obustavi učešće u sporazumu o izvozu žitarica.

Dok Brisel, UN, SAD i NATO pozivaju Moskvu da se vrati sporazumu, Rusija odgovara da se o toj mogućnosti može govoriti tek nakon što postanu poznati svi detalji napada na brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopolja.

Kremlj ponavlja da je spreman da razgovara sa Zapadom o smanjenju tenzija.

Najvažnije činjenice

U toku je 250. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.15 - Šolc Zelenskom: Berlin ce nastaviti da pruza podrsku Kijevu
 

Nemački kancelar Olaf Šolc preneo je danas u telefonskom razgovoru sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim uveravanja da će Berlin nastaviti da pruža Kijevu političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku, saopštila je Vlada Nemačke.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert


Šolc je osudio rusko granatiranje civilne infrastrukture i ocenio neosnovanim ruske optužbe da Ukrajina radi na takozvanoj prljavoj bombi, preneo je Rojters.

23.13 - Rusija ne napušta sporazume o žitaricama, već ih suspenduje

Rusija ne napušta sporazume Crnomorske inicijative u vezi sa bezbednosnim koridorom o transportu žitarica preko Crnog mora, već samo suspenduje sporazume, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Naglašavamo da Ruska Federacija, kao ključni učesnik navedenih sporazuma, ove sporazume ne napušta, već ih suspenduje, saopštilo je Ministarstvo, preneo je TAS S.

Profimedia
 


Rusija je prethodno saopštila da obustavlja učešće u sprovođenju sporazuma o žitu, postignutog u julu ove godine sa Ukrajinom, uz posredovanje UN i Turske, na neodređeno vreme jer ne može da garantuje sigurnost civilnim brodovima posle napada na rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju.

22.06 - Putin: Napad Ukrajine na Crnomorsku flotu stvorio pretnju vojnim i civilnim brodovima

Napad Ukrajine na brodove Crnomorske flote Rusije stvorio je pretnju i vojnim i civilnim brodovima uključenim u realizaciju prehrambenog sporazuma, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon trilateralnog sastanka sa liderima Azerbejdžana i Jermenije u Sočiju.

Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Putin je podsetio da se Rusija obavezala da će osigurati bezbednost izvoza hrane iz Ukrajine.

- Napad koji je izvršen, neuspešan napad, koji je Ukrajina izvela na brodove Crnomorske flote, mora se odati priznanje našim mornarima i zahvaliti im što su bili na visini zadatka i odbili sve napade, ali ovi dronovi, kako podvodni tako i vazdušni, delimično su išli koridorom kojim se izvozi žito iz Ukrajine - rekao je Putin.

21.50 - Eksperti Gasproma ispitali mesto eksplozije na Severnom toku: Putin otkrio detalje havarije!

20.23 - Zona evakuacije građana u Hersonskoj oblasti proširena na 15 kilometara od Dnjepra

Zona evakuacije stanovnika u Hersonskoj oblasti proširena je na 15 kilometara od Dnjepra, zbog toga što Kijev priprema intenzivan raketni napad na branu Kahovsku hidroelektranu, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

- Zbog mogućnosti da ukrajinski režim primeni zabranjene metode ratovanja, kao i dostupnih podataka da Kijev priprema intenzivan raketni napad na branu Kahovske hidroelektrane, postoji direktna opasnost od poplave teritorije Hersonske oblasti, uništenja civilne infrastrukture velikih razmera i humanitarne katastrofe - napisao je Saljdo na svom Telegram kanalu.

 

 

20.10 - U Harkovskoj oblasti čuju se eksplozije. U Harkovu i Krivom Rogu objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

20.02 - Moskva: Protestna nota Holandiji zbog vojnog atašea u Hagu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je na razgovor ambasadora Holandije u Moskvi Žila Pluga i uputilo mu protestnu notu zbog regrutovanja ruskog vojnog atašea u Hagu od strane pripadnika britanske obaveštajne službe.

- Ambasador Holandije u Moskvi Žil Plug pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije 31. oktobra. Njemu je 20. oktobra uručen oštar protest zbog regrutovanja vojnog atašea ruske ambasade u Hagu od strane pripadnika obaveštajnih službi Velike Britanije 20. oktobra ove godine - navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, preneo je TAS S.

19.51 - Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Poltavskoj oblasti Ukrajine, izjavio je lider regionalne vojne administracije Dmitrij Lunjin.

19.34 - Rusi spustili rampu: Obustavlja se kretanje bezbednosnim koridorom u Crnom moru

18.42 - Belorusija planira zajedničke centre za obuku sa Rusijom

Belorusija planira da formira zajedničke centre za vojnu obuku sa Rusijom, izvestio je danas kanal Telegram blizak lideru Belorusije Aleksandru Lukašenku.

Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP
 


Taj potez mogao bi da podstakne ratne napore Rusije u Ukrajini obezbeđivanjem poligona za obuku u Belorusiji za nove mobilisane vojnike, preneo je Rojters.

Lukašenko je rekao da očekuje da će 9.000 ruskih vojnika biti raspoređeno u Belorusiji kao deo zajedničke vojne grupe koju je najavio 10. oktobra.

18.17 - Ankara: Rusija da preispita suspenziju u sporazumu o žitu

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je danas ruskom kolegi Sergeju Šojguu da bi Moskva trebalo da preispita suspenziju svog učešća u sporazumu kojim je uz posredovanje UN obnovljen izvoz žitarica iz Ukrajine.

U saopštenju turskog Ministarstva odbrane o telefonskom razgovoru između dvojice ministara navodi se da je Akar kazao Šojguu da je veoma važno da se sporazum o žitu nastavi, preneo je Rojters.

On je dodao da sporazum treba sprovoditi odvojeno od sukoba u Ukrajini, navelo je Ministarstvo.

16.28Rusija: Delimična mobilizacija je završena!

15.51 - Stremousov: Odbijen napad ukrajinskih snaga na Herson

Zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov saopštio je danas da su ruske trupe osujetile pokušaj ukrajinske vojske da probije odbrambenu liniju u blizini grada Berislava u Hersonskoj oblasti.

Dodao je da su Ukrajinci u napadu izgubili dva tenka.

- Danas su ukrajinski borci pokušali da napreduju u oblasti Berislava, ali je napad odbijen i dva tenka su uništena - rekao je on.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
 

15.13 - Store: Norveška podiže borbenu gotovost

Premijer Norveške Jonas Gar Store saopštio je danas da će ta zemlja od 1. novembra povećati borbenu gotovost zbog povećanog nivoa napetosti.

Store je, nakon sastanka sa norveškim ministrom odbrane i komandantom Oružanih snaga kraljevine, istakao da ne postoji direktna pretnja vojnom akcijom protiv Norveške, ali da se Oslo suočava sa brojnim bezbednosnim izazovima koji mogu uticati na politiku zemlje.

14.26 - Britanci hteli da vrbuju ruskog zvaničnika?

Ambasador Holandije Hiles Pluh pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gde mu je uručen protest zbog pokušaja britanske obaveštajne službe da vrbuje ruskog vojnog atašea u Hagu 20. oktobra, saopštio je ruski MIP.

14.15 - Moskva: Sporazum o žitu predstavlja rizik

Sporazum o žitu predstavlja rizik i malo je verovatno da će biti i dalje na snazi zbog nemogućnosti da se garantuje bezbednost brodskog saobraćaja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

13.50 - Moskva: Normalizovan saobraćaj na Krimskom poluostrvu

Ministar saobraćaja Ruske Federacije Vitalij Saveljev saopštio je danas da je teretni i putnički saobraćaj na Krimskom poluostrvu u potpunosti normalizovan nakon terorističkog napada.

U eksploziji kamiona 8. oktobra na Krimskom mostu ubijene su četiri osobe, a deo mosta je oštećen.

Profimedia
 

13.02 - Kremlj demantuje: Ruski agenti nisu hakovali mobilni Liz Tras

Kremlj je danas demantovao izveštaje britanskih medija koji su objavili da su ruski agenti hakovali mobilni telefon doskorašnje britanske premijerke Liz Tras.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, na pitanje o toj tvrdnji, rekao je da u britanskim medijima ima malo toga što se može shvatiti ozbiljno.

AP Photo/Alberto Pezzali
Liz Tras

11.58 - Šmigal: Oštećeno 18 infrastrukturnih objekata u 10 oblasti

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je da je u jutrošnjim napadima ruskih snaga raketama i dronovima oštećeno 18 vitalnih infrastrukturnih objekata, većinom energetskih, u 10 regiona Ukrajine.

Prema njegovim rečima, stotine naselja u sedam oblasti Ukrajine su bez struje.

11.40 - Ruska raketa pala u Moldaviju

Ruska raketa, koju je danas oborio ukrajinski PVO sistem, pala je u moldavsko selo Naslavča, saopštilo je danas ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije.

Kako se navodi, niko nije povređen, ali su prozori na nekoliko kuća razbijeni kada je granata pala na severni kraj sela.

AP Photo/LIBKOS
 

11.30 - U Kijevu 80 odsto potrošača bez vode

U Kijevu je nakon jutrošnjih raketnih napada ruskih snaga 80 odsto potrošača ostalo bez vode, saopštio je gradonačelnik Vitalij Klicko.

Naveo je da nadležne službe rade na tome da vodovod što pre ponovo bude stavljen u funkciju.

10.55 - Premijer Češke doputovao u posetu Ukrajini

Češki premijer Petr Fijala doputovao je danas u posetu Ukrajini.

- Nalazimo se u Kijevu, koji je jutros takođe bio pod ruskom raketnom vatrom. Imamo niz pregovora sa ukrajinskim prijateljima. Verujem da će oni dati konkretne rezultate - napisao je Fijala na Tviteru.

Ocenio je da se Ukrajinci bore ne samo za svoju zemlju, već za celu Evropu.

10.12 - Kubrakov: 12 brodova sa žitom krenulo iz crnomorskih luka

žUkrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov izjavio je da je danas 12 brodova natovareno žitom i da su napustili ukrajinske luke u okviru crnomorske inicijative za žito.

Kubrakov je napisao na Tviteru da su Turska i Ujedinjene nacije obezbedile 10 timova za današnju inspekciju 40 ukrajinskih brodova u okviru inicijative za žito i da je o tome obaveštena Rusija.

10.02 - Oštećeni elektroenergetski objekat snabdeva 350.000 domova

U Kijevu je tokom jutrošnjih raketnih napada ruskih snaga oštećen elektroenergetski objekat koji snabdeva oko 350.000 domaćinstava, izjavio je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko.

On je naveo da stručnjaci rade na obnavljanju snabdevanja strujom nakon oštećenja tog objekta i da čine sve da se situacija u snabdevanju strujom što pre stabilizuje.

AP/Markus Schreiber
 

9.59 - Popunjenost skladišta gasa u Austriji na više od 90 odsto

Ekstremno blage temperature u oktobru omogućile su Austriji da značajno podstakne popunjavanje skladišta gasa.

Trenutna popunjenost skladišta gasa u Austriji je na više od 90 odsto, a cilj vlade je bio da do 1.novembra dostigne popunjenost od više od 80 procenata.

AP Photo Michael Probst
 

9.56 - Turska i UN počele inspekciju ukrajinskih brodova sa žitom

Nadležni timovi Turske i Ujedinjenih nacija ponovo su danas otpočeli inspekciju brodova u okviru sporazuma o transportu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru, nakon što je Rusija suspendovala svoje učešće u tom dogovoru tokom vikenda, izjavio je za Rojters portparol UN zadužen za tu inicijativu.

9.53 - Novi Zeland uveo sankcije za 14 pojedinaca i sedam ruskih firmi

Novi Zeland je uveo sankcije protiv 14 ruskih pojedinaca i protiv sedam vojnih entiteta i medija, saopštila je danas ministarka spoljnih poslova Nanaja Mahuta.

Prema njenim rečima, pojedinci na crnoj listi su „rukovodioci i akcionari kompanija koje dizajniraju i proizvode rakete i vatreno oružje", kao i članovi paravojnih grupa povezanih sa privatnom vojnom kompanijom Vagner.

Na crnoj listi se nalazi i agencija Njuz Front sa sedištem na Krimu.

9.13 - Ukrajina: Vanredna isključenja struje posle ruskih raketnih napada

U Ukrajini se uvode vanredna isključenja struje nakon masovnog raketiranja vitalne infrastrukture koje su jutros izvele ruske snage, saopštio je zamenik šefa kabineta predsednika Kirilo Timošenko.

- Zbog masovnog granatiranja vitalne infrastrukture uvode se vanredna isključenja struje - napisao je Timošenko na Telegramu.

AP Photo, File
 

7.55 - EU do sada zamrzla 17 milijardi evra ruske imovine

U okviru paketa sankcija protiv Rusije, Evropska unija do sada je zamrzla je više od 17 milijardi evra ruske imovine, objavio je evropski poverenik za pravosuđe Didije Rejnders.

"Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi u sedam država članica, od čega 2,2 milijarde u Nemačkoj", rekao je Rejnders za nekoliko nemačkih listova, koji su deo medijske grupe Funke.

EU je usvojila osam paketa sankcija od početka rata u Ukrjaini pre osam meseci, podseća portal SEEbiz.

Posebno su ukrajinski političari u više navrata tražili da se zamrznuta imovina iskoristi za obnovu zemlje nakon rata.

"Ako se radi o novcu koji potiče iz kriminalnih preduzeća koje je EU zaplenila, on se može usmeriti u kompenzacioni fond za Ukrajinu. Međutim, taj iznos nikako neće biti dovoljan za finansiranje obnove", istakao je Rejnders.

Prema njegovim rečima, u sklopu zapadnih sankcija zamrznuto je i 300 milijardi evra deviznih rezervi ruske centralne banke.

Rejnders smatra da se tih 300 milijardi može zadržati barem kao garancija dok Rusija dobrovoljno ne učestvuje u obnovi Ukrajine.

7.30 - Rojters: U Kijevu se jutros čula serija eksplozija

AP Photo/Efrem Lukatsky
 


U ukrajinskoj prestonici Kijevu jutros se čula serija eksplozija, navode Rojtersovi svedoci u tom gradu.

Rusija je poslednjih nedelja pojačala raketne udare na Ukrajinu nakon što je Kijev okrivila za eksploziju koja je oštetila most na Krimu.

7.15 - UN, Tuska i Ukrajina dogovorile plan za kretanje 16 brodova

Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina dogovorile su večeras plan kretanja za 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama.

Plan, koji će važiti od 31. oktobra dogovoren je dan nakon što je Rusija suspendovala učešće u sporazumu za žito koji dozvoljavala izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, preneo je Rojters.

U saopštenju Zajedničkog koordinacionog centra (JCC) u Istanbulu, gde radi rusko, ukrajinsko i tursko osoblje i osoblje UN, navodi se da su se tri delegacije, takođe, saglasile da u ponedeljak budu obezbeđene inspekcije za 40 odlaznih plovila.

JCC je saopštio da je ruska delegacija informisana o oba plana.

Zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko izjavio je danas da se o mogućnosti da se Rusija vrati sporazumu o žitu može govoriti tek nakon što postanu poznate sve okolnosti napada na brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopolja.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike