Eksperti Gasproma ispitali mesto eksplozije na Severnom toku: Putin otkrio detalje havarije! (FOTO)

31.10.2022

20:50

0

Autor: M.Vukićević

Kompaniji „Gasprom“ dozvoljeno je da ispita mesto na kojem su oštećene cevi gasovoda „Severni tok“, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin

Eksperti Gasproma ispitali mesto eksplozije na Severnom toku: Putin otkrio detalje havarije! (FOTO)
Eksplozija na gasovodu Severni tok - Copyright Profimedia

Kompaniji „Gasprom“ dozvoljeno je da ispita mesto na kojem su oštećene cevi gasovoda „Severni tok“, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je štetu na dva gasovoda Severni tok ispod Baltičkog mora, rekavši novinarima u ponedeljak uveče šta su istražitelji Gasproma videli nakon što im je dozvoljeno da pregledaju lokaciju.

- To je bio očigledan teroristički akt - rekao je Putin o Severnom toku tokom konferencije za novinare u Sočiju, posle sastanka sa liderima Jermenije i Azerbejdžana. Kada su se pojavile septembarske eksplozije koje su oštetile Severni tok, ruski predsednik je rekao da je Gaspromu dozvoljeno da pregleda štetu. Švedska je odbila da uključi Rusiju u istragu, pozivajući se na informacije „koje podležu poverljivosti direktno povezane sa nacionalnom bezbednošću“.

Šta su eksperti iz Gasproma videli?

Eksplozija je „otkinula“ deo cevi od 40 metara i razdvojila vodove za 250 metara, rekao je Putin, dodajući da je „komad savijen za 90 stepeni i bačen na drugi deo Severnog toka“.

Putin je takođe opisao optužbe na Zapadu da je sama Rusija možda stajala iza eksplozija kao - „besmislice“.

Swedish Coast Guard via AP, Printscreen/expressen.se
 

Napadi na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ izvedeni su 26. septembra. Prema informacijama danskih i švedskih vlasti otkriveno je curenje gasa na dva mesta na „Severnom toku“ i na jednom mestu na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da se radi o diverziji.

Prema njegovim rečima, to je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način teraju Evropljane da kupuju energente po višim cenama.

Moskva je ocenila da je Velika Britanija učestvovala u „planiranju, podršci i sprovođenju“ zavere za uništavanje gasovoda od Rusije do Nemačke. Ministarstvo odbrane u Londonu je reagovalo optužujući Rusiju da „prodaje lažne tvrdnje epskih razmera“ kako bi odvratila pažnju od njenog „katastrofalnog postupanja sa ilegalnom invazijom na Ukrajinu“.

Pošto su „evropski partneri“ otežali Rusiji da sarađuje sa njima, Moskva je umesto toga izabrala Tursku za izgradnju čvorišta prirodnog gasa, rekao je Putin, nazvavši turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana „čovekom od reči“.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike