UN, Turska i Ukrajina dogovorile plan za kretanje 16 brodova

30.10.2022

15:18 >> 23:08

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

UN, Turska i Ukrajina dogovorile plan za kretanje 16 brodova
Ilustracija - Copyright Pixabay/AP Photo

U toku je 249. dan sukoba u Ukrajini. 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je dekret o osnivanju 20 vojnih administracija u regionu Hersona, koji od marta kontroliše Rusija.

SAD su ubrzale isporuku unapređenih nuklearnih bombi B61-12 u NATO baze u Evropi, dok je Kijev pojačao vojne snage na granici s Belorusijom.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u govoru da svet čeka najopasnija decenija od Drugog svetskog rata.

Najvažnije činjenice

U toku je 249. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.59 - UN, Turska i Ukrajina dogovorile plan za kretanje 16 brodova

Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina dogovorile su večeras plan kretanja za 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama.

Plan, koji će važiti od 31. oktobra dogovoren je dan nakon što je Rusija suspendovala učešće u sporazumu za žito koji dozvoljavala izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, preneo je Rojters.

22.44 - EU do sada zamrzla 17 milijardi evra ruske imovine

U okviru paketa sankcija protiv Rusije, Evropska unija do sada je zamrzla je više od 17 milijardi evra ruske imovine, objavio je evropski poverenik za pravosuđe Didije Rejnders.

- Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi u sedam država članica, od čega 2,2 milijarde u Nemačkoj - rekao je Rejnders za nekoliko nemačkih listova, koji su deo medijske grupe Funke.

Tanjug printscreen
 


EU je usvojila osam paketa sankcija od početka rata u Ukrjaini pre osam meseci, podseća portal SEEbiz.

20.40 - Nekoliko eksplozija odjeknulo u gradu Zaporožje

Nekoliko eksplozija ođeknulo je večeras u gradu Zaporožje u čijoj se blizini nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, javio je proruski portal sa sedištem u Ukrajini Strana.

Ranije danas u nekoliko ukrajinski regija oglasile su se sirene za uzbunu, prenosi TAS S.

19.54 - Ukrajinci gađali  Antonovski most

Ukrajinske snage ponovo su gađale Antonovski most u Hersonu.

Prema preliminarnim informacijama, ruska vojska oborila je svih šest raketa.

18.02 - Sijarto: Da je Tramp pobedio, rata u Ukrajini ne bi bilo

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za američku televiziju pozvao je da se što pre uspostavi mir u Ukrajini i ocenio da rat ne bi ni izbio da je bivši američki predsednik Donald Tramp pobedio na izborima u novembru 2020. godine.

Tanjug/Sava Radovanović
 


Sijarto je u danas objavljenom intervjuu za One America News Network (OANN) koja je naklonjena Trampu, rekao da mađarska vlada poziva da se što pre uspostavi mir, da dođe do prekida vatre i da se održe pregovori o miru u Ukrajini, prenosi mađarski MTI.

17.49 - Kijev: Zbog suspenzije Rusije blokirano 218 brodova

Zbog odluke Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica blokirano je 218 brodova, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture, javio je Rojters.

Kako Ukrajina nije imala dozvole zajedničkog koordinacionog centra da prođe kroz bezbedan koridor, 218 plovila je blokirano na svojim trenutnim pozicijama, saopštilo je Ministarstvo na Telegram kanalu, preneo je britsnaki list "Gardijan".

16.24 - NATO: Rusija da hitno obnovi učešće u sporazumu o žitu

NATO je danas pozvao Rusiju da što pre obnovi učešće u sporazumu kojim je, uz posredovanje UN, omogućen izvoz žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora.

AP Photo/Olivier Matthys

- Pozivamo Rusiju da preispita svoju odluku i hitno obnovi učešće u sporazumu kako bi se omogućilo da hrana stigne do onih kojima je najpotrebnija - poručila je portparolka NATO Oana Lungesku.

16.18 - Gutereš zabrinut

Generalni sekretar UN Antionio Gutereš vodi aktivne kontakte kako bi se postigao nastavak učešća Rusije u „crnomorskoj prehrambenoj inicijativi“ za izvoz prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka, navodi se u komentaru portparola generalnog sekretara Stefana Dižarika.

Prema njegovim rečima, ovi kontakti takođe imaju za cilj obnavljanje i punu realizaciju inicijative za promovisanje izvoza hrane i đubriva iz Ukrajine, kao i uklanjanje preostalih prepreka za izvoz ruskih proizvoda i đubriva.

AP Photo/Mary Altaffer
 

15.50 - Zaharova: Režim Zelenskog sabotirao sporazum o žitu

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da je režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji, kako je rekla, predvodi Velika Britanija, sabotirao sporazum o žitu, kako bi nuklearnoj uceni dodali i ucenu prehrambenim proizvodima.

- Sporazum o žitu osujetili su Zelenski i njegovi teroristi, predvođeni britanskim špijunima, kako bi nuklearnoj uceni dodali ucenu hranom. Nemaju dovoljno novca i oružja. Treba im još smrti. Kijevski režim stoji na ovom paklenom tronu: novac, oružje, smrt - napisala je Zaharova na Telegramu. 

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

15.24 - MO Rusije: Dronovi lansirani iz oblasti Odese

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ukrajinske pomorske bespilotne letelice koje su učestvovale u napadu na brodove u Sevastopolju lansirane iz oblasti Odese i da su koristile zonu bezbednosti "žitnog koridora".

15.19 - Konašenkov: Ruske snage PVO oborile dva UKR Mi-8 i Su-25

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su dva ukrajinska helikoptera Mi-8 i avion Su-25 u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Protivvazdušna odbrana u blizini naselja Nikolskoje u DNR uništila je ukrajinski avion Su-25. Dva ukrajinska helikoptera Mi-8 oborena su u oblastima naselja Kirovsk i Konstantinovka u DNR - rekao je Konašenkov.

Profimedia
 

13.44 - Ukrajina: Brod sa žitom nije isplovio za Etiopiju zbog blokade Rusije

Brod Ikaria Angel sa 40.000 tona žita za Etiopiju u okviru Svetskog programa UN za hranu nije danas mogao da napusti ukrajinsku luku, pošto se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka, izjavio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov.

On je na Tviteru napisao da su ti proizvodi bili namenjeni narodu Etiopije, koji je na ivici gladi, ali da je zbog ruskog blokiranja "žitnog koridora" izvoz nemoguć.

13.00 - Lavrov: Današnja situacija slična Kubanskoj raketnoj krizi

Trenutna situacija u Ukrajini je slična onoj iz perioda Kubanske raketne krize, pošto pričamo o direktnim bezbednosnim pretnjama na granici zemlje, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
 

12.07 - Francuska: Neosnovane ruske optužbe o Britaniji

Ruske optužbe da je Velika Britanija učestvovala u napadima na gasovod Severni tok i brodove ruske mornarice na Krimu su neosnovane, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.

- Optužbe su deo strategije Moskve da skrene pažnju od svoje isključivo odgovornosti u agresorskom ratu koji vodi protiv Ukrajine - naveo je zamenik portparola ministarstva u saopštenju.

10.35 - Rusija dodala 11 britanskih teritorija na listu neprijatelja

Ruska vlada dodala je 11 britanskih prekomorskih teritorija na listu neprijatelja, saopšteno je danas iz kabineta vlade u Moskvi.

- Još 11 britanskih prekomorskih teritorija je dodato na listu teritorija koje su podržale sankcije Britanije prema Rusiji. U pitanju su Bermuda, Britanska antarktička teritorija, Folklandska ostrva, Monserat, Ostrva Pitkern, Britanska teritorija Indijskog okeana, zatim Sent Helen, Asension i Tristan da Kunja, potom Južna Džordžija i Južna Sendvička ostrva, Akrotiri i Dekelija, Turks i Kajoks, Kajmanska ostrva - navodi se u saopštenju.

U listu su još ranije uključene preostale tri teritorije koje kontroliše Britanija - Angvila, Britanska devičanska ostrva i Gibraltar.

10.26 - Peskov otkrio o čemu bi mogli da razgovaraju Putin i Bajden

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da bi platforma za razgovor ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, mogla da bude želja SAD da saslušaju zabrinutost Rusije oko pojedinih pitanja, uključujući i bezbednosna.

Profimedia
 

9.54 - Kuleba: Rusija blokira hranu za sedam miliona ljudi

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas da Rusija, suspendujući svoje učešće u sporazumu o žitu, blokira hranu za sedam miliona ljudi.

- Suspenzijom učešća u sporazumu, pod lažnim izgovorom o eksplozijama na 220 kilometara od izvozne rute, Rusija blokira dva miliona tona žitarica koje se nalaze na 176 brodova koji su već na moru, što je dovoljno da se nahrani više od sedam miliona ljudi - naveo je Kuleba na Tviteru.

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
 

9.50 - Antonov: Osude Rusije zbog sporazuma su nepravedne

Moskva je obustavila učešće u "prehrambenom sporazumu" zbog nepromišljenih postupaka ukrajinskih vlasti i osude na račun Rusije su nepravedne, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

- Reakcija Vašingtona na teroristički napad na luku Sevastopolj je zaista nečuvena. Nismo videli nikakvu osudu nepromišljenih postupaka kijevskog režima. Opet se sve svelo na lažne optužbe naše zemlje za zaoštravanje svetskog problema sa hranom - rekao je Antonov.

9.06 - Borelj: EU apeluje na Rusiju da se vrati sporazumu

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas da Unija apeluje na Rusiju da se vrati u sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine.

- Ruska odluka da suspenduje svoje učešće u Crnomorskom sporazumu (o žitaricama) dovodi u opasnost glavnu izvoznu rutu izuzetno potrebnih žitarica i đubriva za rešavanje globalne krize hrane, izazvane ratom protiv Ukrajine. Apelujemo na Rusiju da promeni svoju odluku - naveo je Borelj na Tviteru.

9.04 - Ukrajina: Rusi premestili zatvorenike iz Hersona

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da je Rusija premestila zatvorenike iz kazneno-popravnog doma u Hersonu i koristi tu zgradu za vojno osoblje i vojnu opremu.

Ukrajinska vojska je primetila da je stotinak predstavnika Ruske nacionalne garde iz Groznog, glavnog grada Čečenije, stiglo u Hersonsku oblast Kalančak, objavio je "Kijev independent".

8.00 - Blinken: Pozivamo Rusiju da se vrati sporazumu o žitaricama

SAD žale zbog odluke Rusije da izađu iz Sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka i pozivaju Rusku Federaciju da se vrati sporazumu, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Pozivamo rusku vladu da nastavi sa učešćem u inicijativi, da deluje u potpunosti u skladu sa sporazumom", rekao je Blinken.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je Moskva obustavila učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskih žitarica, nakon napada na Crnomorsku flotu.

"Odluka je doneta u svetlu nedavnih dogadaja povezanih s terorističkim napadima na brodove Crnomorske flote", poručili su iz Moskve.

Rusija, Ukrajina, Ujedinjene nacije i Turska potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je prekinut nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru.

Sporazum je isticao 19. novembra i u toku su bili pregovori o produžetku.

7.38 - Bajden: Odluka Rusije da suspenduje sporazum sa Ukrajinom nečuvena

Odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o žitu postignutom s Ukrajinom uz posredovanje UN je nečuvena, rekao je u subotu novinarima predsednik SAD Džozef Bajden, javio je Rojters.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

Rusija je saopštila ranije da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon jučerašnjeg napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koji su angažovani za obezbeđenje žitnog koridora, preneo je TAS S.

- Uzimajući u obzir teroristički akt koji je kijevski režim uz učešće britanskih stručnjaka počinio 29. oktobra protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, Rusija obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka - navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

7.30 - Zelenski: Popravlja se snabdevanje Ukrajine strujom

Snabdevanje Ukrajine električnom energijom se popravlja nakon ruskih napada na elektrane, ali će možda i dalje biti potrebna isključenja struje, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

"U subotu je već znatno manje stabilizacionih (mera) i vanrednih isključenja... ali su ograničenja i dalje moguća u nekim gradovima i okruzima", rekao je Zelenski tokom video obraćanja.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
 

 

On je, takođe, optužio Rusiju da gađa postrojenja tokom popravke i da su pojedini tehničari poginuli u tim napadima, preneo je Rojters.

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko izjavio je ranije danas da će od sledeće nedelje restrikcije struje u zemlji ponovo biti planirane, a ne havarijske.

Situacija u oblasti snabdevanja energijom u Ukrajini ostaje vanredna, napisao je Timošenko na Telegramu.

Naveo je da će biti potrebno vreme da se uspostavi stabilno snabdevanje električnom energijom, prenosi Interfaks Ukrajina.

Predsednik Ukrajine izjavio je ranije da je u vazdušnim napadima ruskih snaga uništena trećina elektrana u zemlji.

 

07.10 - Odbijen još jedan napad Ukrajinaca na Hersonsku oblast

Ukrajinska vojska izvela je još jedan pokušaj ofanzive u području Bruskinskog u Hersonskoj oblasti međutim ruske snage su odbile i taj napad, saopštio je zamenik šefa administracije oblasti Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, napad se odigrao na Nikolajevo-Krivoroškom pravcu, međutim, efikasnim gađanjem ruskih snaga ukrajinske trupe su vraćene na prvobitne pozicije i tom prilikom 18 ukrajinskih vojnika je stradalo, a uništena su i četiri oklopna vozila.

07.01 - Proglašena važdušna opasnost u svim regionima Ukrajine

Upozorenja o vazdušnim napadima izdata su danas u svim ukrajinskim regionima, prema internet servisu „Vazdušne opasnosti u Ukrajini“, prenosi TAS S.

Konkretno, upozorenje o vazdušnim napadima proglašeno je u Kijevskoj, Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u zapadnim i istočnim regionima zemlje.

Upozorenje o vazdušnom napadu izdato je u 17.39 po lokalnom vremenu, navodi ruska agencija.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike