Rusi spustili rampu: Obustavlja se kretanje bezbednosnim koridorom u Crnom moru

31.10.2022

18:34

0

Autor: 24sedam

Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve

Rusi spustili rampu: Obustavlja se kretanje bezbednosnim koridorom u Crnom moru
Sevastopolj - Copyright AP Photo/Yoruk Isik

Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.


- Polazimo od toga da crnomorska inicijativa koju su zaključile Rusija, Turska i Ukrajina, a u šta su se UN uverile 22. jula, ne treba da se sprovodi bez nas. Takođe, odluke i mere donete bez našeg učešća ni na šta nas ne obavezuju - dodao je diplomata na sednici Saveta bezbednosti UN.
 

On je istakao da u vezi sa postojećim činjenicama o zloupotrebi humanitarnog koridora i time što Crno more ostaje zona ratnih dejstava, Rusija ne može da dozvoli neometanu plovidbu brodova Crnim morem bez njene kontrole i biće prinuđena da preduzme samostalne mere za kontrolisanje brodova koje bude propustio zajednički koordinacioni centar bez saglasnosti ruske strane.
AP Photo/David Goldman
 

Nebenzja je dodao da je za više od 70 brodova utvrđeno da su narušili pravila crnomorskog dogovora, uključujući i pokušaje šverca.

- Za vreme realizacije crnomorske inicijative više od 70 brodova je zadržano, a neki i suspendovani zbog sistematskih kršenja u vezi sa nepoštovanjem pravila plovidbe u morskom žitnom koridoru i pokušaja šverca u posebno opremljenim skladištima - istakao je Nebenzja.

On je zaključio da će Moskva u najskorije vreme precizirati zaključke i pristupe realizaciji prehrambenog sporazuma.

Nebenzja je istakao da zapadne sankcije blokiraju ne samo komercijalne, već i humanitarne isporuke ruskih poljoprivrednih proizvoda na svetsko tržište.

- Licemerno optužujući Rusiju za provociranje gladi u svetu, Vašington i Brisel prećutkuju da upravo njihove sankcije blokiraju ne samo izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, već i besplatne isporuke - rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, akcije Kijeva protiv brodova Crnomorske flote Rusije stavljaju tačku na humanitarnu dimenziju prehrambenog sporazuma.

On je zaključio da je sada svima očigledno da ukrajinska strana koristi crnomorski humanitarni koridor za vojne sabotaže.

Profimedia


Nebenzja je procenio da potencijalne komercijalne isporuke iznose 30 miliona tona hrane i 25 miliona tona đubriva do kraja godine, a humanitarne isporuke podrazumevaju 500 hiljada tona žita i 286 hiljada tona đubriva ugroženim zemljama.

On je istakao da je Moskva iznenađena što UN nisu osudile napad Kijeva na brodove Crnomorske flote, preneo je TAS S.

- Iznenađeni smo što rukovodstvo UN ne samo da nije osudilo, već čak nije izrazilo ni zabrinutost u vezi sa terorističkim napadima koji su izvedeni pod okriljem humanitarnog koridora - rekao je Nebenzja. On je naveo da je sekretarijat UN najpre prekvalifikovao ugovor o žitu iz humanitarnog u komercijalni, a sada zatvara oči na njegovu upotrebu u vojne svrhe.


Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešće u "prehrambenom sporazumu" UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja.

Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje sednica Saveta bezbednosti UN.

UN: Nijedan brod Ukrajine nije prolazio koridorom u noći incidenta


Ujedinjene nacije saopštile su danas da nijedan ukrajinski brod koji se koristi za izvoz žita nije prolazio kroz sigurnosni koridor 29. oktobra kada su u Sevastopolju prijavljeni napadi na ratne brodove ruske Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Visoki zvaničnik UN Martin Grifit rekao je da je danas 12 ukrajinskih brodova isplovilo iz luka, a da su dva ušla u luke kako bi utovarili žito.

- Veoma smo ohrabreni uveravanjima Rusije da se ne povlači iz inicijative, već samo privremeno obustavlja aktivnosti - rekao je Grifit dodao da su UN shvatile "da dogovor i obaveze ostaju na snazi čak i tokom suspenzije“.

Reagovala i Amerika

Prekid učesća Rusije u sporazumu o transportu žitarica preko Crnog mora ima neposredne šstetne uticaje na globalno snabedavnje hranom, rekao je danas portparol americkog Stejt departmenta Ned Prajs.

Profimedia
 

On je dodao da su zbog neizvesnosti oko produžetka te inicijative porasle cene hrane, prenosi Rojters.

Ankara: Rusija da preispita suspenziju u sporazumu o žitu

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je danas ruskom kolegi Sergeju Šojguu da bi Moskva trebalo da preispita suspenziju svog učešća u sporazumu kojim je uz posredovanje UN obnovljen izvoz žitarica iz Ukrajine.

Foto: Pixabay
 

U saopštenju turskog Ministarstva odbrane o telefonskom razgovoru između dvojice ministara navodi se da je Akar kazao Šojguu da je veoma važno da se sporazum o žitu nastavi, preneo je Rojters.

On je dodao da sporazum treba sprovoditi odvojeno od sukoba u Ukrajini, navelo je Ministarstvo.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike