Putin poslao jasnu poruku: Zapad igra prljavu igru, svetu predstoji najopasnija dekada od II svetskog rata (VIDEO)

27.10.2022

14:43 >> 17:22

1

Autor: 24sedam

Ruski predsednik pričao je na temu hegemonije u svetu i poretku koji će uslediti posle njega

Putin poslao jasnu poruku: Zapad igra prljavu igru, svetu predstoji najopasnija dekada od II svetskog rata (VIDEO)
Vladimir Putin - Copyright Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Zapad i njegovi saveznici igraju prljavu igru, u kojoj je nagrada globalna dominacija - rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom foruma "Valdaj" gde je pičao na temu "Svet posle hegemonije - pravda i bezbednost za sve".

Ipak, kako je istakao, Amerika i njeni saveznici nisu imuni na posledice svojih postupaka.

Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, o ovom Putinovom govoru će se pričati i prepričavati.

Današnje vlasti u svetu žele da žive bez bilo kakvih pravila, rekao je Putin, komentarišući situaciju u svetu. Događaji u svetu nastavljaju da se razvijaju po negativnom scenariju, prerastajući u sistemsku krizu u različitim sferama, dodao je on, ističući da se čovečanstvo suočava sa dva izbora - ili da nastavi ovako i raspadne se, ili da radimo zajedno na tome da nađemo bezbednija, zajednička rešenja.

Na Zapadu nema jedinstva, to je konglomerat, izjavio je predsednik Rusije.

- Takozvani Zapad, uslovno, nema nikakvog jedinstva. Sve je jasno – da je to veoma složen konglomerat, ali ipak recimo da je taj Zapad poslednjih godina, a posebno poslednjih meseci preduzeo niz koraka usmerenih ka eskalaciji - rekao je Putin.

- Politika Zapada je krvava i prljava, ona negira suverenitet država i naroda - istakao je Putin i dodao da će "oni koji seju vetar požnjeti oluju".

On je napomenuo i da Zapad nameće potrošačke stereotipe kako bi povećao tržište za svoje proizvode.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Čak i u jeku Hladnog rata nikome nije padalo na pamet da negira postojanje kulture i umetnosti svojih protivnika. Nacisti su palili knjige, a sada su na Zapadu otišli dotle da zabranjuju Dostojevskog i Čajkovskog - kazao je Putin.

Prema rečima ruskog lidera, Zapad želi sve resurse čovečanstva.

Zabranjeno je biti i mrtav Rus: Antiruska histerija zavladala svetom, bojkotuju se mačke, pića... (FOTO, VIDEO)

Putin je nazvao bezobrazlukom otvoreno priznanje Zapada da su finansirali puč u Ukrajini 2014. godine i dodao da SAD nemaju šta da predlože svetu, osim svoje dominacije.

- Oni koji imaju vlast žele da žive bez ikakvih pravila - rekao je on.

Ruski predsednik je istakao i da je "Zapad istrošio svoj kreativni potencijal" i da sada ima "potrebu da se širi". Takođe je rekao da "Zapad smatra da njihov pogled na svet treba da bude univerzalan", i da se u tom slučaju ne vrednuje ništa što je drugačije od toga.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Razmislimo malo o tome. Nikada se nije desilo da neko ukida umetnost, spot i kulturna dobra neprijatelja. A, šta se dešava sada? Zapadnjački šampioni liberalizma zabranjuju Dostojevskog i ukidaju sve. Liberalna ideologija danas se promenila i neprepoznatljiva je, nema više slobodne misli. Svako alterantivno gledište je označeno kao propaganda i protivnik demokratije - rekao je ruski predsednik i dodao da će "kultura ukidanja na kraju ukinuti upravo one ljude koji je podržavaju".

Takođe smatra da "zapadni lideri tvrde da ne postoji alternativa njihovoj demokratiji", kao i da ovaj "njihov svetski red postaje haos".

Zapad želi sve resurse čovečanstva

- Zadatak je bio jasan – ojačati bezuslovnu dominaciju Zapada u svetskoj ekonomiji i politici. Za to je trebalo upotrebiti prirodne i finansijske resurse, intelektualne, ljudske i ekonomske mogućnosti cele planete, učiniti to pod izgovorom takozvane nove globalne međuzavisnosti… Podsetio bih na još jednog filozofa - Aleksandra Aleksandroviča Zinovjeva, čiju stogodišnjicu ćemo proslaviti upravo ovih dana, 29. oktobra. Još pre više od 20 godina rekao je da je za opstanak zapadne civilizacije na nivou koji je ona dostigla neophodna cela planeta kao okruženje za postojanje, svi resursi čovečanstva. Oni ih i žele. To je tačno - rekao je Putin.

- Nemaju šta dobro da ponude (SAD i Zapad) svetu osim da održavaju svoju dominaciju - istakao je on i dodao da je neminovno da će se pojaviti novi modeli funkcionisanja koji su efikasni i delotvorni, i koji će neminovno zameniti stare.

- Ranije je samo nekoliko zemalja moglo da priušti sebi da se svađa sa Amerikom, ali danas je to svakodnevni slučaj sa mnogim državama. Pokušavaju da pritiskaju sve i to je put koji ne vodi nikuda, ali to je nihov izbor i ja verujem da nacije širom sveta neće ćutati na ovo - kazao je ruski predsednik.

Predstoji najopasnija dekada od II svetskog rata

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da svetu predstoji najopasnija i najvažnija dekada od Drugog svetskog rata.

- Stigli smo do istorijske prekretnice. Možda predstoji najopasnija i najnepredvidljivija i istovremeno najvažnija dekada od završetka Drugog svetskog rata - rekao je Putin.

Nuklearno oružje

Dok postoji nuklearno oružje, uvek postoji opasnost da bude primenjeno. Međutim, Rusija samoinicijativno nije govorila da ga može upotrebiti, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, nije bilo vojne svrhe da SAD koriste nuklearno oružje protiv Japana – oni su to uradili jer su mislili da je to u njihovom interesu.

- Imamo vojnu doktrinu, neka je pročitaju - poručio je Putin komentarišući navode o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike