Šolc odlučio da prekine medijska nagađanja: Navodi o Putinu su lažni!

22.10.2022

14:24

0

Ruski i nemački lider poslednji put su razgovarali telefonom sredinom septembra

Šolc odlučio da prekine medijska nagađanja: Navodi o Putinu su lažni!
Olaf Šolc - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je izveštaje da je ruski predsednik Vladimir Putin pretio eskalacijom sukoba u Ukrajini.

Odgovarajuči na to pitanje tokom intervjua za list Di Velt u subotu, Šolc je rekao da su mediji bili previše slobodni u tumačenju zvaničnih izveštaja iz Berlina o njegovim razgovorima sa Moskvom.

- Iz dobrih razloga ne govorim o pregovorima koje vodim sa ruskim predsednikom. Ali evo šta mogu da kažem: izveštaji koje sam pročitao o navodnim pretnjama tokom ovih pregovora su lažni - rekao je kancelar.

Ruski i nemački lider poslednji put su razgovarali telefonom sredinom septembra. Prema Berlinu, Šolc je pozvao Putina da pronađe diplomatsko rešenje za sukob u Ukrajini na osnovu prekida vatre i potpunog povlačenja ruskih trupa tokom njihovog 90-minutnog razgovora. On je takođe „naglasio da svi dalji koraci ruske aneksije neće ostati bez odgovora" i da neće biti priznati ni pod kojim okolnostima.

Prema Kremlju, Putin je Šolcu pričao o neprekidnom granatiranju gradova u Donbasu od strane Ukrajine, što je dovelo do smrti civila i uništavanja infrastrukture. Ruski lider je to nazvao „grubim kršenjem humanitarnog prava" od strane Kijeva.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Olaf Šolc

Nekoliko nedelja nakon toga održani su referendumi o pridruživanju Rusiji u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao u Narodnim republikama Donjeck i Lugansk, a teritorije su zvanično uključene u sastav ruske države početkom oktobra.

Ranije ove nedelje Šolc je za Dojčlandfunk rekao da je ton njegovih razgovora sa Putinom „uvek prijateljski, čak i ako imaju veoma različite poglede na to pitanje“.

- Mislim da je važno da razgovaramo - rekao je kancelar, ali je dodao da ne treba „gajati iluzije“ da će ti kontakti doneti brze rezultate.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike