Erdogan: Putin i ja radimo na sprečavanju prehrambene krize

24.10.2022

09:28

0

Turski lider je istakao da je za poslednjih mesec dana pet puta razgovarao sa ruskim kolegom

Erdogan: Putin i ja radimo na sprečavanju prehrambene krize
Erdogan i Putin - Copyright Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da radi sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na prevazilaženju prehrambene krize u slabo razvijenim zemljama.

Erdogan je objasnio da je tokom poslednjeg razgovora sa Putinom definisao da, pored žita, slabo razvijenim ili nerazvijenim afričkim zemljama treba poslati đubrivo.

- U onim zemljama gde je velika suša, potrebno je otkloniti problem pomoću đubriva. Nadam se da ćemo to rešiti - izjavio je Erdogan.

Turski lider je istakao da je za poslednjih mesec dana pet puta razgovarao sa ruskim kolegom.

- U toku 20 godina, kako dok sam bio premijer, tako i sada za vreme predsedničkog mandata, u stalnom smo kontaktu sa svetskim liderima. Samo za poslednjih mesec dana Putin i ja smo razgovarali pet puta. Isto toliko razgovora sam imao i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Sa druge strane, imamo i telefonsku diplomatiju sa američkim predsednikom - istakao je Erdogan.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

U Istanbulu su 22. jula potpisani sporazumi o rešavanju problema isporuka prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Rusije na svetsko tržište.

Dokumente su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija. Moskva, međutim, ukazuje na to da deo sporazuma o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda još ne funkcioniše.

Rok važenja sporazuma ističe 19. novembra.

Putin je početkom septembra ukazao na to da Zapad većinu ukrajinskog žita izvozi u svoje države, umesto u zemlje Afrike, kojima je ono neophodno.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike