Rusiju upozoravaju, a oni prete: SAD se zarekle da će upotrebiti nuklearno oružje da zaštite azijske saveznike od Severne Koreje

26.10.2022

11:25

0

Autor: 24sedam

Pjongjang tvrdi da je njegov nuklearni arsenal namenjen samo za samoodbranu i kritikovao je zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe kao probe za invaziju

Rusiju upozoravaju, a oni prete: SAD se zarekle da će upotrebiti nuklearno oružje da zaštite azijske saveznike od Severne Koreje
Atomska bomba, ilustracija - Copyright Pixabay

Američka vojska će aktivirati svoj puni arsenal, uključujući nuklearno oružje, kako bi zaštitila Južnu Koreju i Japan od napada, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta, osuđujući Pjongjang zbog njegovih „opasnih“ i „destabilizujućih“ testova naoružanja, uz obećanje „gvozdene“ saradnju sa saveznicima u Aziji.

Govoreći uoči više rundi pregovora u Tokiju sa južnokorejskim i japanskim kolegama u utorak, zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman rekla je da će Vašington rasporediti svoje „nuklearne, konvencionalne i protivraketne odbrambene snage“ ako dva saveznika ikada budu napadnuta, naglašavajući politiku američkog „nuklearnog kišobrana”.

Šerman je dalje osudio nedavna severnokorejska lansiranja projektila, što je bio glavni fokus ovonedeljnih sastanaka, ocenivši rekordan broj testova oružja koje je Pjongjang ove godine izvršio kao „duboko neodgovorne, opasne i destabilizujuće“.

Tokom odvojenog sastanka održanog sa Šermanom pre trilateralnog razgovora sa Japanom, prvi zamenik ministra spoljnih poslova Južne Koreje Čo Hjundong rekao je da akcije Pjongjanga „stvaraju ozbiljnu napetost na Korejskom poluostrvu“, oglašavajući uzbunu zbog prošlomesečnog ažuriranja nuklearne politike Severne Koreje.

Pored niza testova oružja i demonstracija sile u znak odmazde za zajedničke američko-južnokorejske ratne igre, Sever je nedavno objavio da je izveo vežbu koja simulira ubacivanje taktičkih nuklearnih bojevih glava u silos skriven ispod rezervoara, što je deo serije vežbi pokrenutih u septembru kako bi se osigurala spremnost njenih nuklearnih snaga.

Profimedia
 

Severna Koreja tvrdi da je njen nuklearni arsenal namenjen samo za samoodbranu i kritikovala je zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe kao probe za invaziju.

Američki zvaničnici su u više navrata predviđali skoru nuklearnu probu Severne Koreje poslednjih meseci, iako se zemlja uzdržavala od bilo kakvih detonacija od 2017. Ipak, prognoze dolaze usred velikog porasta tenzija između dve Koreje, pošto obe strane nastavljaju da izriču pretnje i izvode vojne demonstracije.

U sredu su Vašington, Seul i Tokio obećali dublje vojne veze zbog „provokacija“ Pjongjanga, a takođe su se „složili da će biti potreban neuporedivi obim odgovora u slučaju da Severna Koreja izvede sedmu nuklearnu probu“, rekao je južnokorejski zvaničnik novinarima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike