Saudijski princ koristi svaku priliku da ismeva Bajdena: U četiri zida se ruga predsedniku SAD, uživa u njegovim gafovima

26.10.2022

05:18

0

Izvori su za američki medij otkrili da Mohamed bin Salman privatno ne poštuje lidera koji ga je nedavno posetio

Saudijski princ koristi svaku priliku da ismeva Bajdena: U četiri zida se ruga predsedniku SAD, uživa u njegovim gafovima
AP22279550168617 (1) - Copyright Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File

Američko-saudijski odnosi opstaju na „staklenim nožicama” zbog nenaklonosti i nepoverenja između predsednika Džozefa Bajdena i prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, piše Volstrit žurnal, pozivajući se na vladine izvore u Rijadu.

Prema navodima američkog medija, 37-godišnji prestolonaslednik, koji je vladar zalivske monarhije i sin kralja Salmana, „privatno se ruga predsedniku Bajdenu“, ismeva njegove brojne javne gafove i „dovodi u pitanje njegovu mentalnu oštrinu“, navode izvori lista.

Oni se „ne vole i ne veruju jedan drugom“, a princ je navodno „znatno preferirao“ bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Bajden se branio od navode da su se njegovo fizičko i mentalno zdravlje pogoršali, a ove trvdenj psoebno su pojačane posle brojnih ispada u javnosti koje je predsednik imao, što verbalnih, što drugih, pošto je na mnogim događajima delovao zbunjeno i izgubljeno.

U intervjuu za MSNBC u nedelju Bajden je priznao da je „legitimno“ da Amerikanci budu zabrinuti zbog njegovih poodmaklih godina, ali je insistirao da je u formi i da je zdrav.

Dok geopolitičke i ekonomske sile godinama prave razdor između Vašingtona i Rijada, lično neprijateljstvo između Bajdena i Bin Salmana „produbilo je tenzije“, navodi list.

Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File
Mohamed bin Salman

Odluka Saudijske Arabije da smanji proizvodnju nafte i podigne cene sirove nafte usred visoke inflacije uoči američkih međuizbora učvrstila je loš osećaj, a Bela kuća je nedavno priznala da „preispituje“ svoj odnos sa kraljevstvom.

Bajdenova administracija je takođe gledala na smanjenje proizvodnje nafte kao na to da Rijad nudi ruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu usred vojne operacije Moskve u Ukrajini koja je u toku, pošto je podigla cene nafte i „pomogla u finansiranju” ruskih vojnih napora, podrivajući sankcije Zapada.

Saudijski ministar odbrane Kalid bin Salman rekao je da je "zaprepašćen" optužbama da je Rijad stao na stranu Moskve u sukobu.

AP Photo/Susan Walsh, File
Džozef Bajden

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan demantovao je tvrdnje da je prestolonaslednik ismevao Bajdena, nazvavši ih „potpuno lažnim“ navodima anonimnih izvora. Lideri Rijada uvek imaju „najveće poštovanje“ za američke predsednike, rekao je on za Volstrit žurnal.

Slom u odnosima nije dobar ni za jednu stranu, a američki medij napominje da dovodi u opasnost protivterorističke operacije, kao i napore SAD i Saudijske Arabije da „zauzdaju Iran“.

Dok se Bajden javno pozdravio pesnicom sa Bin Salmanom tokom svog putovanja u Džedu u julu, princ je navodno bio ljut što je američki predsednik više puta pominjao pitanja ljudskih prava, uključujući ubistvo Džamala Kašogija, kolumniste Vašington posta, 2018.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike