Britanija puca po šavovima: Konzervativci okreću leđa Liz Tras, zahteva se raspisivanje opštih izbora, premijerka saterana u ćošak

20.10.2022

11:04

0

Autor: 24sedam

Opozicija hoće da građani izaberu novog premijera, dok neki torijevci priželjkuju Džonsonov povratak

Britanija puca po šavovima: Konzervativci okreću leđa Liz Tras, zahteva se raspisivanje opštih izbora, premijerka saterana u ćošak
AP22287513933957 - Copyright Daniel Leal/Pool Photo via AP

Nekoliko poslanika iz redova Konzervativne partije zatražilo je danas da se premijerki Liz Tras izglasa nepoverenje. Među onima koji su podneli zahtev je i Šeril Marej.

- Polagala sam velike nade u Liz Tras, ali nakon onoga što se sinoć dogodilo njena pozicija je postala neodrživa i poslala sam pismo Grejemu Brejdiju - napisala je Marej u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Brejdi predsedava grupom poslanika Konzervativne partije, poznatom kao "Komitet 1922" koji postavlja pravila za izbor i smenu lidera stranke.

 

 

Jedan član izvršne vlasti Komiteta 1922 rekao je da su "male šanse" da Tras preživi dan kao premijerka, izvestio je novinar ITV-a.

- Očekuje se da će se odbor sastati kasnije kako bi razgovarali o krizi rukovodstva - napisao je Brand u objavi na Tviteru.

Predsednik Donjeg doma britanskog parlamenta Lindzi Hojl pokrenuo je istragu o izveštajima o nedoličnom ponašanju u lobijima u tom zakonodavnom telu.

Hojl je zamolio nadležne da "istraže incident".

On je podsetio poslanike da se "jedni prema drugima odnose ljubazno i sa poštovanjem".

Sinoć je, prema navodima poslanika, u lobiju parlamenta došlo do verbalnih incidenata.

Ministarka rada u senci Ana Mekmorin napisala je na Tviteru da je videla jednog poslanika konzervativca "u suzama" u lobiju nakon glasanja.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
Liz Tras

Tras, koja je na vlasti nešto malo više od šest sedmica, bori se za politički opstanak od 23. septembra, kada je pokrenula ekonomski program poznat kao "mini-budžet", koji je novi britanski ministar finansija Džeremi Hant poništio skoro u celosti, najavivši obustavljanje plana subvencionisanja energije, uz poruku da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora.

Od tada je najmanje 13 poslanika javno pozvalo premijera da podnese ostavku.

Starmer pozvao na raspisivanje opštih izbora

Lider laburista ser Kir Starmer ponovio je svoje pozive da se raspišu opšti izbori tokom svog obraćanja na kongresu TUC-a u Brajtonu.

Govoreći o tome šta se dogodilo u parlamentu tokom sinoćnjeg glasanja o frakturiranju, on kaže da je "čak i po njihovim standardima, to je bio novi haotičan minimum".

AP Photo/Jon Super
Kir Starmer

- Svi neuspesi u proteklih 12 godina sada su doveli do ključanja - izjavio je on i dodao da su konzervativci pokazali da im „nedostaje osnovna patriotska dužnost da čuvaju britanski narod podalje od sopstvenih patetičnih svađa“.

- Ovo se ne može nastaviti. Britanija zaslužuje bolje. Britanija više ne može sebi da priušti haos konzervativaca. Potrebni su nam opšti izbori sada - kazao je Stramer

Pozivanje Džonsona da se vrati

Ako Liz Trus podnese ostavku, poslanici moraju tražiti povratak bivšeg premijera Borisa Džonsona - ili će u suprotnom održati takmičenje za liderstvo ili opšte izbore, rekla je Nadin Doris.

 

 

Bivša ministarka kulture kaže da bi bila „odvratnost“ da poslanici konzervativaca održe „krunisanje“ novog premijera.

- Jednu osobu je izabrala britanska javnost sa manifestom i mandatom do 25. januara. Ako Liz Trus više nije premijerka, ne može biti krunisanja prethodno propalih kandidata - obrazložila je ona svoj stav.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike