Greške je skupo koštale: Ankete pokazale da je Liz Tras najmanje popularni britanski premijer u istoriji

20.10.2022

09:40

0

Naklonost među njenim konzervativnim biračima samo je nešto veća u odnosu na podršku u javnosti u celini

Greške je skupo koštale: Ankete pokazale da je Liz Tras najmanje popularni britanski premijer u istoriji
AP22287513800158 - Copyright Daniel Leal/Pool Photo via AP

Nakon katastrofalnog početka njenog premijerskog mandata rejting Liz Trus pao je na najniži procenat u istoriji kada se uzme u obzir popularnost britanskih lidera u anketama od početka njihovog sprovođenja.

Istraživanje koje je sprovela anketna firma YouGov neposredno nakon što je otpustila ministra Kvasija Kvartenga i odustala od ključnih komponenti svoje ekonomske strategije prošlog petka, pokazuje da četvoro od pet odraslih Britanaca (80 odsto) gleda na Tras negativno, dok samo 10 odsto ima pozitivno mišljenje o njoj.

Njena neto ocena podrške od minus 70 odsto najniža koju je YouGov zabeležio u dve decenije anketiranja i predstavlja pad od 14 procenata u odnosu na prošlu nedelju.

Ona je na vlasti tek šest nedelja.

Naklonost među njenim konzervativnim biračima samo je nešto veća u odnosu na podršku u javnosti u celini, sa 71 odsto onih koji imaju negativan stav o njoj kao partijskom lideru i 20 odsto onih koji na nju gledaju pozitivno.

Tras ima 17 procenata manje od najgoreg rezultata Borisa Džonsona od minus 53 odsto, neposredno pre nego što je bio primoran da da ostavku u julu. Njegov neto rezultat naklonosti danas (minus 36) skoro je dvostruko veći od trenutnog rejtinga Trasove.

Daniel Leal/Pool Photo via AP
 

Isto tako, njen poraženi rival Riši Sunak znatno je manje nepopularan od nje, sa neto rejtingom naklonosti od minus 18 procenata.

Pad njene popularnosti imao je razoran uticaj na rejting Konzervativne stranke u anketama. Najnovija anketa koju je sproveo "Electoral Calculus", objavljena u ponedeljak, predviđa da konzervativci ne bi ni bi čak bili ni zvanična opozicija ako bi danas bili opšti izbori.

Prognoza sugeriše da bi prema trenutnom rejtingu Škotska nacionalna partija (SNP) obezbedila četiri mesta više u Vestminsteru od konzervativaca, uprkos tome što se takmiči samo u Škotskoj. Predviđa se da će Torijevci dobiti samo 48 mesta, u odnosu na 365 na izborima 2019. godine.

Prognoza predviđa ubedljivu pobedu Laburističke partije, sa ogromnom većinom od 507 mesta.

Sledeći opšti izbori u Velikoj Britaniji ne očekuju se  do 2024. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike