Evropa se naoružava: Počelo sprovođenje projekta Evropski nebeski štit!

14.10.2022

11:37

0

Inicijativu je potpisalo 15 evropskih zemalja: Mađarska, Slovenija, Bugarska, Rumunija, Slovačka, Češka, Norveška, Finska, Estonija, Letonija, Litvanija, Holandija, Belgija i Velika Britanija

Evropa se naoružava: Počelo sprovođenje projekta Evropski nebeski štit!
profimedia-0713312984 - Copyright Profimedia

U sklopu inicijative Evropski nebeski štit, koju je krajem septembra potpisalo 15 država, među kojima su i Mađarska, Rumunija i Bugarska, planira se zajednička kupovina najmodernijih sistema protivvazdušne odbrane, piše Dojče vele.

Nemačka i još 14 zemalja pokrenule su projekat izgradnje boljeg evropskog sistema protivvazdušne odbrane, navodi se u tekstu.

Na marginama NATO sastanka u Briselu nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht potpisala je sa koleginicima i kolegama deklaraciju o takozvanoj Inicijativi za evropski nebeski štit.

Inicijativa ima za cilj da se otklone propusti koje ima trenutni NATO štit za Evropu, navodi DW i dodaje da deficita recimo ima kada je reč o balističkim raketama koje dostižu velike visine, ali i u odbrani od dronova i krstarećih raketa.

Nemački medij ističe da je u pozadini nemačke inicijative ruska vojna operacija u Ukrajini i da NATO ocenjuje da je taj rat suštinski promenio bezbednosnu situaciju u Evropi, pa da su stoga neophodni dodatni napori kako bi se protivvazdušna odbrana unapredila.

Evropska protivvazdušna odbrana do sada je prvenstveno bila usmerena na moguće pretnje iz Irana.

Profimedia
Britanski ministar odbrane Ben Volas potpisuje Inicijativu za evropsku nebeski štit na sastanku ministara odbrane NATO u štabu NATO u Briselu

U okviru inicijative Evropski nebeski štit (European Sky Shield) trebalo bi, između ostalog, da se kupe i zajednički sistemi naoružanja, što je jeftinije moguće i da se njima pokrije veliko područje.

- Time ispunjavamo našu zajedničku odgovornost za bezbednost na našem kontinentu - rekla je Lambreht na sastanku u Briselu.

Na ceremoniji potpisivanja bili su predstavnici Mađarske, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Slovačke, Češke, Norveške, Finske, Estonije, Letonije, Litvanije, Holandije, Belgije i Velike Britanije.

Za kratki domet i borbu protiv aviona i helikoptera Nemačka trenutno ima protivvazdušne rakete „Stinger“, koje se ispaljuju sa ramena i koje su isporučene i Ukrajini.

Za srednje udaljenosti postoji veći sistem „Patriot“. Nemačka ukupno ima 12 tih sistema, ali oni ni u kom slučaju nisu dovoljni da se zaštiti čitava zemlja.

Kada je reč o odbrani od balističkih raketa koje dostižu velike visine, Bundesver praktično nema rešenje, piše DW i navodi da bi rešenje mogao da bude izraelski sistem “Strela 3” (Arrow 3), kao i da se u Berlinu razmatra i kupovina daljih sistema „Patriot“ i „IRIS-T".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike