Generalna skupština UN ne priznaje referendum! Zelenski blokirao imovinu Deripaski, Češka ne daje Rusima da uđu u zemlju

12.10.2022

19:17

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Generalna skupština UN ne priznaje referendum! Zelenski blokirao imovinu Deripaski, Češka ne daje Rusima da uđu u zemlju
Ukrajina Rusija - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP/Kostiantyn Liberov/Alexei Alexandrov

U toku je 231. dan sukoba u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski poručio je da se radi na obnavljanju infrastrukture koja je oštećena tokom vazdušnih napada Rusije prethodnih dana.

Lokalne vlasti na Krimu proglasile su visoki stepen opasnosti od terorizma.

Putin i Grosi razgovarali su u utorak o situaciji u nuklearki u Zaporžju. Lideri G7 u zajedničkom saopštenju naveli da su posvećeni obezbeđivanju pomoći Ukrajini koliko god je potrebno.

Šta znamo do sada?

U  toku je 231. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.24 - Generalna skupština UN ne priznaje referendum

Generalna skupština UN usvojila je antirusku rezoluciju koja ne priznaje referendume u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

21.40 - Sprečen proboj ukrajinske vojske u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska ponovo je pokušala da izvrši proboj u Hersonskoj oblasti, ali pružen joj je otpor, usled čega je pretrpela gubitke, saopštio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

21.17 - Zelenski je blokirao imovinu Janukoviča i Deripaske

Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o blokiranju imovine bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i ruskog biznismena Olega Deripaske.

U dokumentu objavljenom na sajtu Zelenskog se precizira da je reč o privremenoj blokadi imovine na 10 godina.

Navodi da su tom merom obuhvaćeni i član Odbora Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika Pavel Lebedev i vlasnik grupe kompanija Gas Ukrajina Sergej Kurčenko.

Profimedia
Deripaska

21.15 - MMF: Ukrajini je potrebno eksterno finansiranje

Međunarodni monetarni fond (MMF) procenjuje da je Ukrajini potrebno eksterno finansiranje u 2023. godini u iznosu 3-4 milijarde dolara mesečno, izjavila je direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva.

- Potrebe za značajnim spoljnim finansiranjem će biti onoliko dugo zastupljene koliko budu trajale vojne akcije. Prema trenutnim procenama, njihove potrebe za finansijama će iznositi oko 3-4 milijarde dolara mesečno tokom 2023. godine - rekla je na konferenciji MMF-a i Svetske banke o pomoći za Ukrajinu.

20.13 - I Češka zatvara granice za Ruse sa šengenskim vizama

Češke vlasti će od 25. oktobra uvesti zabranu ulaska Rusima sa šengenskim vizama koji dolaze iz bilo koje druge zemlje EU radi turizma, sportskih ili kulturnih događaja, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Prema podacima češkog Ministarstva spoljnih poslova, u tu zemlju svakog dana preko međunarodnih aerodroma stiže oko 200 ruskih državljana.

Baltičke zemlje i Poljska blokirale su 19. septembra pristup turistima iz Ruske Federacije.

Profimedia
 

19.57 - Moravjecki: Prerano reći šta se desilo sa naftovodom Družba

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da je prerano reći da li je do curenja u poljskom delu naftovoda Družba došlo zbog kvara ili je izazvan sabotažom.

- Mnogi koraci upućuju na Kremlj, ali želimo da budemo veoma odgovorni i tek tada potvrdimo naše pretpostavke - rekao je Moravjecki.

Poljski operater naftovoda Družba, PERN, izvestio je rano jutros da je detektovao curenje na jednoj liniji cevovoda kojim se transportuje nafta iz Rusije u Evropu.

19.55 - Zaharova: Nove sankcije Japana neće ostati bez odgovora

Nove nelegalne sankcije Tokija protiv Rusije, koji bespogovorno sledi antiruski kurs Zapada, neće ostati bez odgovora, rekla je danas portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Ona je istakla da te sankcije uključuju i zabranu uvoza materijala u vezi sa proizvodnjom hemijskog oružja u Rusiju.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

19.52 - Kanada najavila vojnu pomoć Ukrajini

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand izjavila je danas, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Aleksijem Reznjikovim, da će ta zemlja donirati vojnu pomoć Ukrajini koja će uključivati municiju, komunikacionu opremu, zimsku odeću, oklopna vozila i artiljeriju.

19.50 - Sikela: Ministri EU postigli saglasnost o kupovini gasa

Ministri energetike Evropske unije postigli su danas opštu saglasnost da zemlje treba da počnu zajedno da kupuju gas pre sledećeg leta, kao i da je potrebna alternativna referentna cena gasa, izjavio je danas češki ministar industrije Jozef Sikela.

18.48 - Erdogan će Putinu izneti svoje predloge za pregovore

Rusija očekuje da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Astani zvanično izneti svoje predloge za potencijalne pregovore između Moskve i Zapada, rekao je danas novinarima pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

AP Photo/Khalil Hamra
 

18.03 - Mađarska protiv bilo kakve odluke EU o ograničenju cene gasa

Odluke Brisela do sada nisu donele ništa ništa osim „štete” energetskoj bezbednosti Evrope, dok su mere mađarske vlade obezbedile nastavak snabdevanja zemlje, izjavio je danas u Pragu Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske.

Sijarto je, nakon sastanka ministara energetike EU u Češkoj, izrazio zadovoljstvo što "nisu donete nikakve konkretne odluke" o uvođenju ograničenja cena gasa.

17.40 - Moskva: Ne zna se da li će Putin prisustvovati samitu G20

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov izjavio je danas da se još uvek ne zna da li će predsednik Vladimir Putin prisustvovati novembarskom samitu G20 na Baliju.

- Za novembar je planiran veliki broj međunarodnih foruma. Ima još dosta vremena do samita G20, kao i do drugih foruma - sačekaćemo i videti - rekao je Ušakov.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

17.27 - NATO: Ruski nuklearni napad promenio bi tok sukoba

Ruski nuklearni napad bi promenio tok sukoba i skoro sigurno bi pokrenuo "fizički odgovor" ukrajinskih saveznika i potencijalno NATO-a, izjavio je danas visoki zvaničnik Alijanse.

Visoki zvaničnik NATO je upozorio da bi bilo kakva upotreba nuklearnog oružja od strane Moskve imala "posledice bez presedana" po Rusiju.

17.19 - Ukrajinci da smanje potrošnju struje

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj ponovo je pozvao Ukrajince da uveče smanje potrošnju električne energije za 25 odsto kako bi se izbegla isključenja struje i upozorio na mogućnost privremenih prekida u snabdevanju električnom energijom.

16.45Potpredsednik ruske vlade: Zaustavljeno curenje na naftovodu "Družba"

15.15 - Indija odbila da se uključi u sankcije Rusiji i najavila nastavak saradnje sa Moskvom

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džajšankar branio je to što se njegova zemlja odlučila za rusko oružje, rekavši da je Nju Delhi bio primoran da se okrene sovjetskom hardveru nakon što su Sjedinjene Američke Države i njeni zapadni saveznici stali na stranu „vojne diktature“ u Pakistanu tokom hladnog rata.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Premijer Indije Narendra Modi i Vladimir Putin

15.05 - Obnovljeno spoljašnje napajanje strujom NE u Zaporožju

Direktor Međunarodne agencije UN za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, izjavio je danas da je obnovljeno spoljašnje napajanje strujom nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon prekida tokom kojeg su bili uključeni dizel generatori.

Grosi je na Tviteru napisao da je dobio informacije od osoblja na terenu da je obnovljeno spoljašnje napajanje nuklearke u Zaporožju električnom energijom, posle jutrošnjeg isključenja koje je izazvano oštećenjem podstanice tokom granatiranja, preneo je Rojters.

14.30 - Novak: Rusija ne može da proceni vreme za obnovu Severnog toka

Rusija ne može da predvidi vremenski okvir za potencijalnu obnovu gasovoda Severni tok, izjavio je danas novinarima potpredsednik vlade Aleksandar Novak na marginama foruma Ruska energetska nedelja.

Swedish Coast Guard via AP
 

- Ne, niko neće dati tačnu informaciju. Za to su potrebna ispitivanja da bi se sagledali uzroci i razmere štete - rekao je Novak.

14.27 Putin: Napadi na gasovode su akti međunarodnog terorizma, Zapad potpiruje energetsku krizu

13.48 - Stoltenberg: Ukrajini obezbediti različite tipove PVO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da pozdravlja to što članice NATO obezbeđuju sisteme protivvazdušne odbrane za Ukrajinu i poručio da su potrebni različiti tipovi takve vrste odbrane kako bi pomogli u odbrani Ukrajine od ruskih napada.

- To je izuzetno važno i pozdravljam nedavnu najavu Nemačke, kao i isporuku nemačkih sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini - rekao je Stoltenberg dolazeći na sastanak ministara odbrane NATO.

13.36 - Putin: Ukrajinske specijalne službe stoje iza napada na Krimski most

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ukrajinske specijalne službe stoje iza napada koji je oštetio Krimski most prošle subote.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je ranije danas da je teroristički napad na Krimski most organizovala Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen načelnik Kiril Budanov, a tokom dosadašnje istrage je uhapšeno osam osoba, preneo je Interfaks.

13.22 - Pokušan atentat na predstavnika administracije u Hersonskoj oblasti

Pres-služba administracije Belozerke u Hersonskoj oblasti saopštila je da je pokušan atentat na zamenika šefa gradske administracije Andreja Košeljova.

- Teroristički napad je izveden uz pomoć eksplozije - naveo je predstavnik administracije i dodao da je zdravstveno stanje Košeljova stabilno i da mu život nije ugrožen.

12.45 - NATO: Opasne posledice po Rusiju u slučaju upotrebe nuklearnog oružja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da bi upotreba nuklearnog oružja male snage u Ukrajini, imala ozbiljne posledice po Rusiju.

Upitan da kakav bi bio odgovor ukoliko Rusija upotrebi nukelarno oružje bilo gde, Stoltenberg je rekao da je NATO defanzivna alijansa i da je tu da spreči konflikt ili rat.

- Stoga, ojačali smo našu moć odvraćanja kako bismo poslali vrlo jasnu poruku Rusiji da smo tu da zaštitimo i odbranimo sve članice Alijanse. Videli smo spekulacije o upotrebi nuklearnog oružja malog dometa u Ukrajini i jasno smo stavili do znanja Moskvi da će ovo imati ozbiljne posledice po Rusiju - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči početka dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO.

AP Photo/Olivier Matthys
 

On je podsetio da Rusija "zna da se nukelarni rat ne može dobiti, niti da ikada sme da dođe do toga".

11.55 - Peskov: U Rusiji trenutno nema novog talasa mobilizacije

U Rusiji trenutno nema novog talasa mobilizacije građana za učešće u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je na taj način prokomentarisao izjave pojedinih načelnika da su dobili nove mobilizacione zadatke, prenele su RIA novosti.

11.44 - Kremlj: Štetna retorika zapadnih lidera o nuklearnom ratu

Kremlj je danas saopštio da je retorika zapadnih lidera o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja štetna i provokativna.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da SAD nisu preduzele korake da bi bio dogovoren susret predsednika dve zemlje, preneo je Rojters.

Peskov je kazao da je izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o Ukrajini, priznanje da se Alijansa bori na ukrajinskoj strani.

AP Photo/Markus Schreiber
Jens Stoltenberg

11.35 - U Hersonu pronađeno spremište oružja i vojna uniforma NATO

U Hersonu je pronađeno tajno spremište oružja i vojna uniforma NATO kod saradnika Službe bezbednosti Ukrajine koji je bežao u Ukrajinu. On je otkriven zahvaljujući žiteljima grada koji su to preneli policiji posredstvom Telegrama, rekao je u sredu novinarima predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti.

- U tajnoj pregradi kod saradnika Službe bezbednosti Ukrajine, koji je pobegao na teritoriju pod kontrolom Kijeva, bila su sakrivena tri automata, jedan američki automat M4A1, optički nišani, dve puške i sačmarica, kao i odgovarajuće patrone. Pronađeni su i vojna uniforma NATO-a i zastava SAD - rekao je predstavnik hitnih službi.

11.31 - Kina se drži uravnoteženog stava prema Rusiji i Ukrajini

Kina ima uravnoteženi stav prema Rusiji i Ukrajini, istakao je ambasador Kine u Austriji Li Šiaosi.

Ambasador Li je, tokom predavanja u Beču, kazao da Peking ima dobre odnose sa Rusijom, sa kojom je povezuje 4.300 kilometara duga kopnena granica i sa Ukrajinom, koja je važan isporučilac žitarica.

Upitan za nuklearnu pretnju ruskog predsednika Vladimira Putina, kazao je da Kina sa velikom zabrinutošću vidi da se situacija zaoštrava.

- Rusko rukovodstvo preti nuklearnim napadom. Nejasno je da li se radi o taktičkoj igri. Kina se nada da neće doći do primene nuklearnog naoružanja - rekao je Li tokom izlaganja na „Vebster“ univerzitetu.

11.15 - Kremlj: Ciljevi specijalne vojne operacije ostaju nepromenjeni

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

Ciljevi specijalne operacije Rusije u Ukrajini ostaju nepromenjeni, a njihova aktuelnost se samo povećava usled dejstava kijevskog režima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ciljevi ostaju nepromenjeni, upravo onako kako su navedeni u obraćanju (predsednika Rusije Vladimira Putina 24. i 25. februara) - rekao je Peskov novinarima.

11.13 - Objavljen snimak pripreme napada na Krimski most i fotografije osumnjičenih

11.12 - U Francuskoj sazvan hitan međuresorni sastanak zbog nestašice goriva

U Francuskoj je hitno sazvan međuresorni sastanak zbog problema s isporukama goriva, preneo je televizijski kanal BFMTV pozivajući se na izvore.

Odluka o sazivanju sastanka doneta je zbog nestašice goriva na pumpama.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Energetska kompanija „Total enerži“, koja nastavlja da štrajkuje, organizuje sastanak u 14.00 sati.

11.10 - Ukrajina: Ruska istraga o eksploziji na mostu je besmislica

Visoki ukrajinski zvaničnik Andrij Jusov nazvao je danas besmislicom rusku istragu o eksploziji prošlog vikenda, koja je oštetila most koji povezuje Rusiju sa poluostrvom Krim, preneo je "Gardijan".

Ruski predsednik Vladimir Putin okrivio je za eksploziju ukrajinske specijalne službe, a ranije danas, ruska Savezna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je privela pet ruskih državljana, kao i tri državljana Ukrajine i Jermenije zbog eksplozije.

- Ta cela aktivnost FSB i ruskog istražnog komiteta je besmislica - rekao je portparol ministarstva policije Ukrajine Jusov za javni servis "Sasplin".

11.05 - Ponovo oštećen dalekovod koji strujom snabdeva NE Zaporožje

Dalekovod koji snabdeva strujom nuklearnu elektranu Zašporožje oštećen je drugi put u pet dana, što je primoralo elektranu da pređe na dizel generatore, izjavio je danas generalni direktor Međunarodne agencije za nukleranu energiju (IAEA) Rafael Grosi, prenosi Rojters.

AP Photo/File
 

On je na svom Tviter nalogu objavio da se IAEA zalaže za demilitarizovanu bezbednosnu zonu oko elektrane, koja je blizu linije fronta između ukrajinskih i ruskih snaga.

Šef Zaporoške oblasti koga je postavila Moskva, Jevgenij Balicki izjavio je da bezbednosna zona nije moguća dok se front ne pomeri za najmanje 100 kilometara.

10.37 - Američki senator uporedio krizu u Ukrajini s Karipskom krizom

Kopredsedavajući Komiteta za oružane snage Senata SAD Džek Rid uporedio je aktuelnu krizu u Ukrajini s Karipskom krizom, prenosi list „Politiko“.

- Mi smo u situaciji kakvu nismo videli od Karipske krize - rekao je Rid u intervjuu za „Politiko“.

10.19 - Rusija: Uhapšen ukrajinski agent zbog planiranja terorizma

Ruska služba državne bezbednosti (FSB) uhapsila je agenta ukrajinske službe bezbednosti zbog planiranja terorističkog napada u regionu Moskve, uz upotrebu dve ručna lako prenosiva raketna sistema za vazdušnu odbranu "Igla", saopštio je danas FSB.

Ruska služba je navela za TASS da je Ukrajinac, rođen 1972. godine, prokrijumčario "Igle" iz Kijeva preko Estonije u Rusiju, pripremajući se da izvrši teroristički napad.

9.48 - Ukrajina dobila od SAD dodatna cetiri HIMARS raketna sistema

Printscreen / Youtube / Sam Eckholm
 

Oružane snage Ukrajine dobile su od SAD dodatnu isporuku HIMARS raketnih sistema za višestruko lansiranje, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov, preneo je danas TASS.

- Stigla su četiri dodatna HIMARS sistema od naših partnera - napisao je juče Reznikov na Tviteru.

Reznikov će danas učestvovati na sastanku takozvane Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u vazdušnoj vojnoj bazi u Ramštajnu u Nemačkoj gde će se raspravljati o pomoći Kijevu u oružju i opremi.

9.40 - U Brjansku sprečen teroristički napad, priveden ukrajinski diverzant

Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je teroristički napad na transportno-logistički terminal u Brjansku. Tom prilikom je priveden državljanin Ukrajine, saopštio je FSB.

- Sprečen je pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvedu diverziono-teroristički napad na jedan od transportno-logističkih terminala u Brjansku. Kao rezultat sprovedenih mera priveden je državljanin Ukrajine, 1967. godište, koji je po nalogu Službe bezbednosti Ukrajine doputovao iz Kijeva preko Estonije u jednu od pograničnih oblasti Rusije, gde se nalazilo sklonište sa komponentama za eksplozivne naprave, navodi se u saopštenju.

 

 

9.10 - U napadu ukrajinskih snaga sistemima "Himars" na LNR, poginule su dve osobe - u Artjomovsku i Troickom, a jedan civil je ranjen.

8.55 - Otkriveno curenje na gasovodu Družba, 70 km od grada Plocka!

Poljski operater PERN saopštio je da je otkrio curenje na gasovodu Družba, koji isporučuje rusku naftu u Nemačku.

Prekid je otkriven kasno u utorak pomoću automatizovanih sistema na jednom od dva niza gasovoda,oko 70 kilometara od grada Plocka u centralnoj Poljskoj, navodi se u saopštenju kompanije u sredu.

8.40 - Na Krimu proglašen visoki stepen opasnosti od terorizma

U opštinama na Krimu u blizini Krimskog mosta, proglašen je visoki stepen opasnosti od terorističkih akcija, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

AP Photo/David Goldman
 

- Da bi se obezbedila bezbednost i antiteroristička zaštita Republike Krim i njenog naroda, žuti (visoki) nivo protiv terorističkih pretnji će biti na snazin - napisao je Aksjonov u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Aksjonov je dodao da agencije za sprovođenje zakona, bezbednosne agencije, organi izvršne vlasti i organi samouprave preduzimaju dodatne mere kako bi obezbedili bezbednost pojedinaca, društva i države, preneo je TASS.

Ovaj viši stepen bezbednosti proglašen je nakon što je u subotu ujutru na Krimskom mostu eksplodirala cisterna, a vatra je zahvatila i obližnji voz.

Tri osobe su poginule u eksploziji, a most je oštećen.

Železnički i putni saobraćaj je brzo obnovljen.

Zvanična Moskva je ovaj događaj okarakterisala kao teroristički akt, a odgovornom označila Ukrajinu.

Putin je rekao da je napad izveo kijevski režim i da je cilj bio da se uništi vitalna ruska civilna infrastruktura.

8.05 FSB otkrio ko je organizator napada na Krimski most

AP photo
 

7.43 - Pet eksplozija odjeknulo Hersonom

Pet eksplozija odjeknulo je jutros u ukrajinskom gradu Hersonu, objavili su ruski mediji, dodajući da su prema nezvaničnim informacija aktivirani protivvazdušni sistemi.

Herson, administrativni centar šire Hersonske oblasti, bio je jedan od prvih gradova koji je pao pod kontrolu ruskih snaga, nakon napada na Ukrajinu 24. februara, podseća Rojters.

Ivan Fedorov, svrgnuti gradonačelnik Melitopolja, koji je pod kontrolom ruskih snaga, naveo je na Telegramu da se čula snažna eksplozija u tom mestu.

Novinska agencija RIA Novosti izvestila je da je naprava eksplodirala u blizini gradske pijace i da nije bilo žrtava.

Ukrajinska državna televizija javila je da su se danas u ranim jutarnjim satima čule eksplozije u ukrajinskim gradovima Nikolajev i Zaporožje, dok su se sirene za vazdušni napad oglasile u prestonici Kijevu.

7.30 - Bajden: Ne vidim dobar razlog da se susretnem sa Putinom

AP Photo/Susan Walsh
 

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da ne vidi dobar razlog da se susretne sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom polovinom sledećeg meseca na samitu G20 u Indoneziji, dok je juče ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da Moskva ne bi odbacila taj sastanak.

- Sve zavisi od toga o čemu bi Putin želeo da priča. Ako bi hteo da priča o zatvorenoj američkoj košarkašici u Rusiji, Britni Grajner, onda bismo mogli da pričamo. Ali, slušajte, njegova dela su brutalna. Smatram da je počinio ratne zločine, tako da ne vidim racionalan razlog da se susretnem sa njim sada - rekao je Bajden za "Si-En-En".

Povodom rata u Ukrajini, on je ocenio da ne veruje da će Putin upotrebiti nuklearno oružje.

- Ne verujem u to. Smatram da je neodgovorno od Putina da priča o tome, ta ideja da lider jedne od najvećih svetskih sila govori da će možda koristiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini - dodao je Bajden.

Bajden je rekao da Putnove pretnje imaju destabilizujući faktor i upozorio da na potencijalne greške u proceni.

- Poenta koju želim da kažem da bi greške mogle da dovedu to strašnog ishoda, ali ne zato što neko želi da sve pretvori u svetski rat. Međutim, jednom kada upotrebite nuklearno oružje, ko zna šta bi se desilo - istakao je Bajden.

7.20 - Minsk: Dobili smo informacije o planu za napad na Belorusiju

Predsednik beloruskog komiteta za državnu bezbednost Ivan Tertel rekao je da je Minsk dobio informacije o planovima za izvođenje serije terorističkih napada na beloruskoj teritoriji, nakon stvaranja kombinovanih regionalnih vojnih snaga Rusije i Belorusije.

- Sada smo svedoci priprema za seriju terorističkih napada na našoj teritoriji, s obzirom na stvaranje regionalnih kombinovanih vojnih snaga sa Ruskom Federacijom - rekao je on, prenosi TASS.

Tertel je izjavio za belorusku televiziju da su vlasti zemlje obaveštene o terorističkim napadima koji bi bili usmereni na železničke objekte i rute koje koristi beloruska vojska i njeni saveznici.

Prema rečima Tertela, „pozivi na napade se već pojavljuju na pojedinim društvenim mrežama".

- Znamo ko stoji iza toga.Terorističke grupe se osnivaju u Litvaniji, Poljskoj i Ukrajini uz podršku zapadnih obaveštajnih agencija u cilju izvođenja terorističkih napada u Belorusiji - zaključio je Tertel.

7.15 - U Briselu počinje sastanak ministara odbrane NATO

AP Photo/Olivier Matthys
 

U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO.

Ovo će biti prvi sastanak ministara odbrane od samita NATO u Madridu u junu i prvi kojem će Finska i Švedska prisustvovati kao zemlje koje su pozvane da se pridruže Alijansi.

Kako je najavljeno, ministri odbrane i načelnici odbrane iz skoro 50 zemalja razgovaraće o ratu u Ukrajini i, kako su naveli, kontinuiranoj bliskoj koordinaciji kako bi se ukrajinskom narodu obezbedila sredstva neophodna za odbranu njihove suverene teritorije.

Ministri će razgovarati i o primeni odluka usvojenih u Madridu i dati smernice za dalje delovanje.

Programom ministarske konferencije predviđen je sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, dok je za četvrtak najavljen sastanak NATO Grupe za nuklearno planiranje.

Biće održan niz brifinga o delovanju zapadne vojne alijanse na terenu i kako vide planove i projekcije u budućnosti, među kojima i dva u vezi sa Ukrajinom i tri o Zapadnom Balkanu.

Tokom prvog dana ministarskog sastanka biće održan brifing o "Trenutnim dešavanjima na ukrajinskom bojnom polju" i o "Pomoći NATO-a Ukrajini", kao i o angažovanju NATO-a na Kosovu i Metohiji.

U četvrtak će biti održani brifinzi o "Odnosima NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom" i poslednji o "Odnosima NATO-a sa Srbijom".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike