Putin: Napadi na gasovode su akti međunarodnog terorizma, Zapad potpiruje energetsku krizu

12.10.2022

12:23

0

Ruski lider o Krimskom mostu, Severnom toku...

Putin: Napadi na gasovode su akti međunarodnog terorizma, Zapad potpiruje energetsku krizu
Vladimir Putin - Copyright Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ukrajinske specijalne službe stoje iza napada koji je oštetio Krimski most prošle subote.

Govoreći u Moskvi na forumu "Ruske energetske nedelje" osvrnuo se na brojne teme, uključujući i sabotažu gasovoda Severni tok.

Putin je optužio ukrajinski režim da organizuje masakr civila, politička ubistva i etnička čišćenja.

- Kijevski režim već dugo koristi terorističke metode: organizovanje političkih ubistava, etničkih čišćenja i masakra civila. Oni to sami objavljuju na internetu, onda shvate svoju grešku i obrišu je - rekao je Putin.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je ranije danas da je teroristički napad na Krimski most organizovala Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen načelnik Kiril Budanov, a tokom dosadašnje istrage je uhapšeno devet ljudi.

Kako je naveo FSB u saopštenju, služba je privela petoricu državljana Rusije i tri državljana Ukrajine i Jermenije u okviru istrage terorističkog napada na Krimski most, a ukrajinska vojna obaveštajna služba je proglašena za organizatora terorističkog napada.

FSB je naveo da se istraga o napadu nastavlja, a svi njegovi organizatori i saučesnici, "uključujući strane državljane, odgovaraće u skladu sa ruskim zakonom", navodi Interfaks.

"Zapad potpiruje energetsku krizu" 

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su teroristički napadi na Severni tok 1 i 2 preduzeti da naruše energetsku stabilnost Evrope i da su to akti međunarodnog terorizma.

Putin je istakao da bi Rusija mogla da preusmeri isporuku gasa iz oštećenih gasovoda Severni tok da ide preko Crnog mora, a da bi u Turskoj izgradila najveće skladište gasa za Evropu.

U svetu vlada ekonomska kriza i Rusija je spremna da isporuči dodatnu količinu energenata tokom zime, a na Evropi je da preduzme dalje poteze, rekao je Putin na međunarodnom energetskom forumu u Moskvi.

Danish Defence Command via AP
 

Oni koji žele da prekinu veze između Evrope i Rusije stoje iza sabotaža na Severnom toku, istakao je Putin.

On je napomenuo da je jedan krak Severnog toka 2 bezbedan.

Ruski predsednik smatra da možda SAD pokušavaju da primoraju Evropu da kupi američki tečni prirodni gas.

Putin je naglasio da Rusija ne može da utiče na visoke cene energenata koje će plaćati evropske zemlje ove zime i optužio je Zapad za potpirivanje svetske energetske krize.

Ruski predsednik je ukazao da će zemlje u razvoju platiti najveću cenu zbog povećanih cena energenata.

Inače, na forumu učestvuju lideri i predstavnici najvećih svetskih energetskih kompanija, kao i vodeći eksperti u industriji.

Glavna tema foruma je budućnost ruske naftne i energetske industrije i međunarodna saradnja i razvoj u tom sektoru.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike