Bela kuća odbila da komentariše navodne kontakte milijardera i ruskog predsednika: "Neka gospodin Mask sam otkrije detalje svojih razgovora"

11.10.2022

19:07

0

"Jasno je da on ne predstavlja Vladu SAD"

Bela kuća odbila da komentariše navodne kontakte milijardera i ruskog predsednika: "Neka gospodin Mask sam otkrije detalje svojih razgovora"
bela kuca ilon mask copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Američki preduzetnik Ilon Mask ne predstavlja vlasti Sjedinjenih Američkih Država kada se izjašnjava o rešavanju sukoba u Ukrajini, rekao je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

Kirbi je upitan da prokomentariše vesti da je američki milijarder navodno razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o rešavanju situacije u Ukrajini.

- Pustiću gospodina Maska da sam otkrije detalje svojih razgovora. Jasno je da on ne predstavlja Vladu SAD - rekao je on.

Prema rečima Kirbija, „ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sam treba da odredi kada je pravo vreme da počne pregovore“ sa Rusijom.

- Ne planiramo da mu to diktiramo - naglasio je američki predstavnik.

Kasnije je Ilon Mask objavio na Tviteru da nije razgovarao sa predsednikom Putinom o planu mirnog rešavanja sukoba u Ukrajini.

- Ne, to nije tačno. Razgovarao sam sa Putinom samo jednom, pre možda oko 18 meseci. Tema razgovora je bio svemir - napisao je Mask na Tviteru.

Ranije je američki biznismen predložio svoje viđene rešavanja sukoba u Ukrajini. Mask je naveo četiri tačke „ukrajinsko-ruskog mira“ i pozvao korisnike da izraze svoj stav prema nacrtu. Sa biznismenom se do sada slaže 58,7 odsto učesnika ankete, dok je protiv – 41,3 odsto.

Prema njegovom planu, trebalo bi da se održi ponovno glasanje u aneksiranim regionima pod nadzorom UN, Krim ostaje „formalno deo Rusije, kakav je bio od 1783. godine (pre Hruščovljeve greške)“, davanje garancija za vodosnabdevanje Krima i neutralan status Ukrajine.

Nakon burnih reakcija na ovaj post, Mask je nastavio da piše o situaciji u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike