Indija ponovo odbrusila Americi: Odbila da se uključi u sankcije Rusiji i najavila nastavak saradnje sa Moskvom

12.10.2022

13:15

0

Džajšankar je istakao da njegova zemlja, kao i svaka suverena država, donosi odluke na osnovu sopstvenog nacionalnog interesa

Indija ponovo odbrusila Americi: Odbila da se uključi u sankcije Rusiji i najavila nastavak saradnje sa Moskvom
AP19247200991520 - Copyright Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džajšankar branio je to što se njegova zemlja odlučila za rusko oružje, rekavši da je Nju Delhi bio primoran da se okrene sovjetskom hardveru nakon što su Sjedinjene Američke Države i njeni zapadni saveznici stali na stranu „vojne diktature“ u Pakistanu tokom hladnog rata.

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa svojom australijskom koleginicom Peni Vong u ponedeljak, Džajšankar je upitan da li Indija treba da preispita svoje veze sa Rusijom s obzirom na sukob u Ukrajini, navodeći „dugogodišnji odnos“ između dve zemlje „koji je svakako dobro poslužio našim interesima”, uključujući i deceniju bezbednosne saradnje.

- Imamo značajan inventar oružja sovjetskog i ruskog porekla. I taj inventar je zapravo rastao iz raznih razloga, kao što su prednosti samih sistema naoružanja, ali i to što zapadne zemlje više decenija nisu isporučivale oružje Indiji, a zapravo su vojnu diktaturu u našem susedstvu videle kao preferiranog partnera - rekao je ministar spoljnih poslova, ne spominjući Pakistana eksplicitno.

Džajšankar je dodao da Indija, kao i svaka suverena država, donosi takve odluke na osnovu sopstvenog nacionalnog interesa.

- Svi se u međunarodnoj politici bavimo onim što imamo, donosimo zaključke, zaključke koji odražavaju kako naše buduće interese, tako i našu trenutnu situaciju - kazao je on. 

Iako se Nju Delhi do sada opirao pritiscima Sjedinjenih Američkih Država da smanji saradnju sa Moskvom umesto da poveća uvoz ruske robe otkako su u februaru počele borbe u Ukrajini, američki Stejt department saopštio je da su američki i indijski zvaničnici u „dubokim“ razgovorima da se u septembru promene odnosi ove zemlje sa Rusijom.

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Modi i Putin

Indijski premijer Narendra Modi pre toga je izjavio da je njegova zemlja „zavisna“ od stranih proizvoda i da mora da postane samopouzdanija, pozivajući na „razvoj ekosistema za odbrambenu proizvodnju u samoj zemlji“.

Međutim, nejasno je da li taj cilj podrazumeva bilo kakvo smanjenje kupovine ruskog naoružanja u bliskoj budućnosti.

Kao i mnoge druge nezapadne nacije, Indija je pozvala na mir i diplomatsko rešenje ukrajinskog sukoba, ali je odbila da se pridruži sankcionoj kampanji koju predvode SAD. Dok su zapadni zvaničnici izrazili nezadovoljstvo nedostatkom podrške njihovoj politici, prestali su da prete Indiji bilo kakvom odmazdom.

Isto je bilo i pre sukoba u Ukrajini, pošto je Vašington pretio, ali se zaustavio na uvođenju sankcija Indiji zbog kupovine naprednih ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-400. Ovo je u suprotnosti sa njegovim tretmanom prema Kini, pa čak i prema saveznici NATO Turskoj, koje su bile pogođene sankcijama zbog kupovine istog oružja.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike